Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΧΑΪΝΤΑΡ ΜΠΟΖΚΟΥΡΤ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Ο αγώνας κι η αγωνία για τον Χαϊντάρ Μποζκουρτ, ο οποίος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 13/4/2009, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, συνεχίζεται.
Την Τρίτη 5/5/2009 κοινοποιήθηκε στον υπ.εσωτερικών κ. Παυλόπουλο κοινό κείμενο φορέων, σωματείων και πολιτών, με το αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου στον Χαϊντάρ Μποζκούρτ. Άμεσα επικοινώνησε με τα γραφεία της YRE η γραμματέας του. Μας δήλωσε ότι είναι ενήμερος ο υπουργός για το θέμα και ζήτησε την κοινοποίηση του κειμένου στον κ. Μαρκογιαννάκη, που είναι και καθ’ ύλην αρμόδιος στα θέματα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Η κοινοποίηση στο γραφείο του κ.Μαρκογιαννάκη έγινε την ίδια ημέρα.
Την Παρασκευή 8/5/2009 η γραμματέας του κ. Μαρκογιαννάκη μας έκλεισε ραντεβού για την Δευτέρα 11/5/2009 και 10π.μ. και κοινοποιήσαμε με fax τα ονόματα όσων θα παρευρίσκονταν στην αντιπροσωπεία.
Στις 11/5/2009 παρόντες στο γραφείο του κ. Μαρκογιαννάκη ήταν ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Θανάσης Λεβέντης, ο κ. Αντώνιος Καρράς ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. ο εκπρόσωπος του ΕΚΑ κ. Αλεβιζάκης και η κ. Ελευθερία Ψυχογιού ως εκπρόσωπος της YRE
Η αντιπροσωπεία έθεσε το αίτημα για άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου στο απεργό πείνας Χαϊντάρ Μποσκούρτ. Αναφερθήκαμε τόσο στο ιστορικό του, όσο και στην κατάστασης της υγείας του και κατατέθηκε εκ νέου φάκελος από την εκπρόσωπο της YRE με όλο το ιστορικό, βάση του οποίου πιστοποιούνται τα όσα υπέστη: βασανιστήρια, φυλακές, διώξεις από τις τουρκικές αρχές, όσο ο εμπαιγμός και η αδιαφορία των ελ-ληνικών αρχών που τόσο χρόνια δεν του χορηγούν πολιτικό άσυλο. Ο κ. Μαρκογιαννάκης δεσμεύτηκε φραστικά ότι θα ασχοληθεί με το θέμα και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να δώσει λύση ως αρμόδια αρχή.
Κατόπιν αυτού η κ. Ελευθερία Ψυχογιού ως εκπρόσωπος της YRE επισκέφτηκε τον απεργό πείνας στο Λαύριο και τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της κατάστασης.
Ο Χαϊντάρ αρνείται να σταματήσει την απεργία πείνας χωρίς να υπάρχει κάποια έγγραφη επιβεβαίωση. Ο εμπαιγμός, η κοροϊδία τόσων χρόνων δεν του άφησαν ούτε ψήγμα εμπιστοσύνης σε φραστικές δεσμεύσεις.
Η απόλυτη αναξιοπιστία -ως τώρα -της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Κούρδους και Τούρκους πρόσφυγες είναι γεγονός. Η καλή διάθεση κι οι φραστικές δεσμεύσεις δεν μπορούν να πείσουν ούτε τον απεργό πείνας ούτε τους φορείς και τους πολίτες που συμπαραστέκονται στο αγώνα του.
Απαιτείται να επισπεύσουν τις όποιες διαδικασίες και να χορηγηθεί άμεσα πολιτικό άσυλο στον Χαϊντάρ Μποσκούρτ. Το πολιτικό άσυλο αποτελεί πιστοποιητικό ύπαρξης κι ασφάλειας για τους πολιτικούς πρόσφυγες όταν είναι εν ζωή. Αν χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Χαϊντάρ Μποσκούρτ όταν η κατάσταση της υγείας του θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη, δεν θα είναι παρά άλλο ένα δείγμα φαρισαϊσμού όσων απλά θέλουν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους.
Δείτε επίσης την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για το θέμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: