Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Μόνο Έλληνες στα σχολεία», «Έλληνα συμμαθητή μου έλα στην αντεπίθεση», «ή με τους αριστερούς καθηγητές ή με τους ελάχιστους έλληνες μαθητές που αντιστέκονται», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κάποιοι έγραψαν στους τοίχους γυμνασίων και λυκείων του Ρεθύμνου στην …υποδοχή της νέας χρονιάς.
Το μίσος και η ξενοφοβία που δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στα σχολεία, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενούν μαζί με τα ρεθυμνιωτάκια, παιδιά από διάφορες άλλες χώρες που ζουν εδώ και μορφώνονται στα ελληνικά σχολεία, δυστυχώς χθες ήταν κυρίαρχα μέσω των συνθημάτων που υπογράφουν κάποιοι ως Ε.Ρ. και με την «ταυτότητα» της Χρυσής Αυγής.
Όταν, δε, δίπλα σε αυτά αναγράφεται και σύνθημα «χωρίς βιβλία με φωτοτυπίες έτσι καταντήσατε προδότες την παιδεία» αυτό σημαίνει ότι μερικοί έχουν μεγάλη σύγχυση στο κεφάλι τους ή έχουν πολλούς «εχθρούς».
Άραγε είναι τόσο δύσκολο να σκεφτούν οι γράφοντες τα συναισθήματα ενός παιδιού από μια ξένη χώρα που έχει φύγει από τον τόπο του ή δεν έχει καν γνωρίσει τον τόπο καταγωγής του γιατί γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και ξαφνικά έρχεται αντιμέτωπο στο σχολείο με το μίσος; Χωρίς να φταίει σε τίποτα αναγκάζεται να κουβαλάει σαν βαρύ φορτίο την καταγωγή του.
Ντροπή είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για αυτούς που σκέφτονται και γράφουν τέτοιους είδους συνθήματα και που δυστυχώς έχουν αρχίσει να αποκτούν υποστηρικτές μέσα στα σχολεία.