Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Αναδημοσίευση από Καθημερινή

ΧΑΓΗ. Με απάθεια αντιμετωπίζει η ολλανδική κυβέρνηση τον αποτροπιασμό που έχει προξενήσει στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη η εκστρατεία του ακροδεξιού κόμματος PVV για την υποβολή «παραπόνων που αφορούν Κεντροευρωπαίους και Ανατολικοευρωπαίους».
Στη φόρμα που καλούνται να συμπληρώσουν ανωνύμως οι «βέροι» Ολλανδοί τίθενται τα εξής ερωτήματα: «Σας έχουν ενοχλήσει Ανατολικοευρωπαίοι/Κεντροευρωπαίοι λόγω θορύβου, στάθμευσης, μέθης, άλλης επιβάρυνσης; Σας έχουν πάρει τη δουλειά;». Αντίστροφες ερωτήσεις όπως «Σας προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες;», «Είναι καλοί γείτονες;» ή «Οι Ολλανδοί σας ενοχλούν όταν πίνουν;» φυσικά απουσιάζουν. Από το 2007 έχουν αρθεί τα εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα 200.000 ώς 300.000 Ανατολικοευρωπαίοι να έχουν εγκατασταθεί στην Ολλανδία των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Η στόχευση εναντίον συγκεκριμένης ομάδας ατόμων που ζουν στην Oλλανδία είναι σαφώς ρατσιστική και εξευτελιστική στους στόχους της» ανέφερε επιστολή δέκα πρέσβεων προς την ολλανδική κυβέρνηση. Ο Ούγγρος πρέσβης Γκιούλα Σουμέγκι δήλωσε ότι «θα ήταν καλό αν η ολλανδική κυβέρνηση εκφραζόταν λίγο περισσότερο πάνω στο θέμα». Το ακροδεξιό κόμμα PVV του Χερτ Βίλντερς έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστή της ολλανδικής πολιτικής ζωής, στηρίζοντας την κυβέρνηση του κεντροδεξιού Μαρκ Ρούτε. Τη Δευτέρα ο Ρούτε δήλωσε ότι δεν είναι δική του ευθύνη να σχολιάσει ιστοσελίδα πολιτικού κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: