Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ....;;;

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΑΥΓΗ"
Η επιδρομή ενάντια στους μετανάστες μικροπωλητές στην Ερμού το Σάββατο 10/4 ήταν ένα ακόμη στιγμιότυπο του ιδιότυπου πολέμου που διεξάγεται εδώ και χρόνια καθημερινά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μόνο που αυτή τη φορά τον ρόλο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας στo κυνηγητό των Αφρικανών μικροπωλητών ανέλαβαν αυτόκλητοι σωτήρες με ξεκάθαρες ακροδεξιές αναφορές, υπό τον μανδύα μιας ιντερνετικής πρωτοβουλίας με το όνομα «Παρεμπόριο STOP».
Η εικόνα των μικροπωλητών με τους μεγάλους λευκούς μπόγους στους ώμους να τρέχουν στην Ερμού και τους γύρω δρόμους είναι μια εικόνα γνώριμη σε όποιον έχει περπατήσει στο ιστορικό κέντρο. Τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια τα κυνηγητά αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ και του Δήμου Αθηναίων έχουν ενταθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά του παραεμπορίου, που ξεκίνησε η δημοτική αρχή το 2008 με αυστηρά μέτρα, όπως η κατάσχεση του εμπορεύματος και η επιβολή εξοντωτικών προστίμων ύψους 1000 ευρώ στην περίπτωση έλλειψης άδειας μικροπωλητή.
Η ρύθμιση αυτή στόχευε σαφώς τους Αφρικανούς της Ερμού, καθώς δεν μπορούν εκ του νόμου να εκδώσουν άδεια μικροπωλητή, αφού λόγω της καταγωγής τους υπόκεινται στη γνωστή ρατσιστική διάταξη του υπ. Ανάπτυξης, που ορίζει πως δικαίωμα απόκτησης άδειας έχουν μόνο οι αλλοδαποί κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ομογενείς από τη νότια Αλβανία, την πρώην ΕΣΣΔ και τον Πόντο.
Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων «για την πάταξη του παραεμπορίου» οι Αφρικανοί μικροπωλητές έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα: ξυλοδαρμοί, συλλήψεις, εξευτελισμοί, δίκες και καταδίκες για «αντίσταση» κατά των οργάνων της τάξης....
Την καθημερινότητα αυτή μας περιέγραψαν για άλλη μια φορά, όταν τους συναντήσαμε το μεσημέρι της Πέμπτης στην παράλληλη οδό της Ερμού, την Καραγιώργη Σερβίας, με τα εμπορεύματα στην πλάτη να περιμένουν ένα σινιάλο ότι οι αστυνομικοί δεν τους ακολουθούν... Η προσέγγισή τους ήταν εύκολη, μιας και μιλούν χωρίς δισταγμό για όσα συμβαίνουν: «μας κυνηγούν καθημερινά οι αστυνομικοι, μας βρίζουν, μας χτυπούν. Δεν κάνουμε τίποτα κακό. Προσπαθούμε να ζήσουμε πουλώντας τσάντες. Ξέρουμε ότι είναι παράνομο αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε κλέφτες...» μας λέει ο Μουσταφά από τη Σενεγάλη, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 3 χρόνια. «Police partout, justice nulle part» (αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά) θα πει κάποιος μέσα από την ομάδα στα γαλλικά, γλώσσα που μιλούν οι περισσότεροι μαζί με τα αγγλικά και τη μητρική τους. Όμως και με τα ελληνικά δείχνουν τα πάνε καλά: «κάνουμε μαθήματα ελληνικών, θέλουμε να ζήσουμε στην Ελλάδα, θέλουμε μια ευκαιρία» τονίζει ο Ιμπραήμα, Σενεγάλεζος και κείνος.
Τους ρωτήσαμε για τα γεγονότα του Σαββάτου και αμέσως μας απάντησαν στα αγγλικά «rascists», «fasists»αλλά και απταίστως στα ελληνικά «φασίστες».... Δεν έδειχναν καθόλου φοβισμένοι, ενώ την Τρίτη 13/4 πραγματοποίησαν πορεία στην Ερμού μαζί με Έλληνες αλληλέγγυους ως μια πρώτη κίνηση συλλογικής απάντησης στην επίθεση φασιστοειδών και εμπόρων/καταστηματαρχών.
Πάντως, σε σχέση με τους τελευταίους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ) Παναγής Καρέλλας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του σε δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ (Ναυτεμπορική, ΝΕΑ, Ελευθεροτυπία) ότι ο Σύλλογος δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα του «παρεμπόριο STOP» και καταδικάζει τέτοια φαινόμενα αυτοδικίας. Ωστόσο, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΕΣΑ την Τρίτη 13 Απρίλη εμφανίζει την επιδρομή του Σαββάτου ως «το αποτέλεσμα της αγανάκτησης όλων εκείνων: -Που πληρώνουν φόρους. -Που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. -Που παρέχουν με πλήρη απασχόληση εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους. -Που πληρώνουν υψηλά ενοίκια.-Που είναι τα μόνιμα θύματα κάθε προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης». Η ακροδεξιά προέλευση των επικεφαλής της ομάδας του Facebook «Παρεμποριο STOP» έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς από τη στήλη του Ιού της Ελευθεροτυπίας της περασμένης Κυριακής (18/4). Το μείζον πλέον είναι ότι, μετά τα γεγονότα, εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε εκδήλωση του ΕΣΑ προανήγγειλαν ειδική ομάδα της αστυνομίας που θα στοχεύσει στην καρδιά του παραεμπορίου. Να περιμένουμε νέο πογκρόμ κράτους και παρακρατικών κατά των μεταναστών μικροπωλητών στο ιστορικό κέντρο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: