Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑ ΛΙΒΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την Λιβύη για τον τρόπο που μεταχειρίζεται όσους μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, ενώ κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για συνεργασία με τη Λιβύη στις απαράδεκτες μεθόδους περιορισμού αυτών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Λιβύη κρατά τους παράνομους μετανάστες σε απάνθρωπες συνθήκες και όπως καταγγέλλει η οργάνωση πολλές φορές τους υποβάλλει σε βασανιστήρια και σε εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθήκες κράτησης. Επίσης η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ε.Ε. για συνεργασία με την κυβέρνηση της Λιβύης, προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των παράνομων μεταναστών στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη, όπως αναφέρει το BBC, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τη Λιβύη με 50 εκατομμύρια ευρώ για τη συνεργασία της και επισημαίνεται ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έχει μειωθεί δραματικά. Τώρα η Λιβύη περιπολεί στις ακτές της με πλοία που της έχει δωρήσει η Ιταλία, αναφέρει το BBC επικαλούμενο τη Διεθνή Αμνηστία. Επίσης όπως υπογραμμίζεται, ακόμη και μετανάστες που εντοπίζονται σε μικρά σκάφη κοντά στη Μάλτα αρκετές φορές στέλνονται πίσω στη Λιβύη όπου τους περιμένει ένα πολύ αβέβαιο μέλλον.

Η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρει ότι η Ευρώπη αγνοεί το γεγονός ότι η Λιβύη καταγεγραμμένα αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας μετανάστης που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, δήλωσε ότι ήταν προτιμότερο να πέθαινε στη θάλασσα παρά να επιστρέψει στη Λιβύη. Σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει η Οργάνωση, οι παράνομοι μετανάστες στη Λιβύη υπόκεινται σε βασανιστήρια, φυλάκιση ακόμη και βιασμούς. Τέλος η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ε.Ε., τη Λιβύη και τη Μάλτα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα συνάδουν με το σεβασμό των δικαιωμάτων των αφρικανών μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: