Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

Της Χριστίνας Ζιάκκα
Οι 10.000 ψήφοι της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στην Αθήνα και η εκλογή του Ν. Μιχαλολιάκου, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Όμως ήταν ένα σοκ, ιδιαίτερα για τα στρώματα που ξέρουν ότι η ΧΑ είναι μια αυθεντική Ναζιστική οργάνωση. (*)
Ασφαλώς δεν είναι φασίστες όλοι όσοι ψήφισαν τη ΧΑ και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουν καν το χιτλερικό της υπόβαθρο. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για στρώματα συγχυσμένα και μπερδεμένα από την κρίση, τα καθημερινά προβλήματα, την έλλειψη απαντήσεων από τη μεριά της αριστεράς, που βλέπουν στους μετανάστες – παλιότερα τους Αλβανούς τώρα τους Αφγανούς κα – την αιτία όλων των δεινών τους.
Για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη και επέκταση των φασιστών οι αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, οι φοιτητικές και δημοτικές παρατάξεις και πάνω απ' όλα η Αριστερά, πρέπει να αναπτύξουν κοινό σχέδιο δράσης. Που να πατάει σε σοβαρή ανάλυση, αποτίμηση των μέχρι τώρα λαθών, πολιτικές ιδέες και προτάσεις.
Η ανάγκη πολιτικών απαντήσεων
Η πλατφόρμα της ΧΑ είναι πως για την κρίση ευθύνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και πως αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Η βάση όμως από την οποία ξεκινούν είναι τα υπαρκτά προβλήματα. Σε οποιαδήποτε ήδη υποβαθμισμένη περιοχή με έλλειψη πράσινου, ελεύθερων χώρων, πολιτιστικών ή αθλητικών εναλλακτικών, με παρατημένα τα δημόσια σχολεία, προστεθεί ένας μεγάλος πληθυσμός αστέγων, ανέργων ή ανθρώπων χωρίς χαρτιά, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα.
Στην εποχή της βαθύτερης κρίσης του καπιταλισμού, αυτές οι περιοχές και αυτά τα προβλήματα, απλά θα πολλαπλασιάζονται. Δεν υπάρχουν ιδανικότερες συνθήκες για την παρέμβαση των φασιστών.
Η απάντηση στην ανάπτυξη των φασιστών είναι:
- Κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία, την υποβάθμιση των γειτονιών μας. Ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης και κεφαλαίου που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία γκέτο εξαθλίωσης σε λαϊκές-εργατικές γειτονιές.
- Αναβάθμιση των γειτονιών μας εδώ και τώρα! Λεφτά για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, το περιβάλλον, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις ανάγκες της κοινωνίας - όχι για τους τραπεζίτες!
- Όχι στην εγκληματική πολιτική της μηδενικής παροχής ασύλου. Κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ (σ.σ. υποχρεώνει την εξέταση του αιτήματος ενός πρόσφυγα μόνο στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ). Αλλά τελικά το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο στην βάση του, με την άρση της καταδίκης του κοινωνιών του 3ου κόσμου σε μόνιμη πείνα, πολέμους, δικτατορίες, ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των κινημάτων και της Αριστεράς.
- Στέγαση-σίτιση-περίθαλψη των προσφύγων,σε συνδυασμό με την δημιουργία ανθρώπινων χώρων υποδοχής ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα εξαθλίωσης ανθρώπων που έφυγαν από πολέμους και δικτατορίες και γίνονται βορρά στα χέρια αδίστακτων μαφιών.
- Μια δουλειά για κάθε άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, είναι βασική προϋπόθεση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και αυτό απαιτεί πολιτικές ενάντια στην ανεργία και την φτώχεια.
- Αντι-εγκληματικές πολιτικές που θα στοχεύουν στα κυκλώματα τράφικινγκ και ναρκωτικών και όχι στα θύματα τους.
- Όχι στην ατιμωρησία της αστυνομικής συνέργειας σε ρατσιστικές πράξεις. Παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε βασανιστήρια, εγκλήματα ή συνεργασία με φασίστες.
- Ενάντια στην ατιμωρησία των ίδιων των φασιστών. Αν για όλες τους τις επιθέσεις, τους εμπρησμούς κ.λ.π., που με περισσό θράσος μάλιστα αφήνουν και την "υπογραφή" τους, συλλαμβάνονταν οι υπεύθυνοι, τότε η ΧΑ θα απόμενε κυριολεκτικά γυμνή από μέλη ή οπαδούς...
Η ανάγκη της μαζικής δράσης
Με αυτές τις θέσεις χρειάζεται η συγκρότηση αντιφασιστικών πρωτοβουλιών/επιτροπών στις γειτονιές της Αθήνας (κατ’ αρχήν) με στόχο την επέκταση και την μαζικοποίηση τους. Στον χώρο της εκπαίδευσης καλώντας τις συνδικαλιστικές ενώσεις των καθηγητών να αναλάβουν πρωτοβουλίες που να μετατρέπουν τα σχολεία σε αντιφασιστικές ζώνες. Στους εργατικούς χώρους που βρίσκονται σε κίνηση. Σε πανελλαδικό επίπεδο με την αίσθηση ότι πρέπει να προλάβουμε την επέκταση των φασιστών.
Παράλληλα πρέπει να καλέσουμε τους ίδιους τους μετανάστες -πρώτης και δεύτερης γενιάς- να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώσουν τους στόχους του αγώνα. Να ενημερώσουν τις κοινότητες τους για το τι είναι και τι θέλει η Χ.Α. Ειδάλλως αν αφεθούν μόνοι τους τότε θα ενισχυθεί ο φόβος, αλλά και τα θύματα.
Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι αργά ή γρήγορα η δράση των φασιστών στις γειτονιές, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην οργάνωση ομάδων κρούσης για άμυνα από τους μετανάστες, οι οποίοι, ακόμα κι όταν θέλουν δεν έχουν τρόπο να φύγουν. Το αποτέλεσμα θα είναι χάος και τρόμος σε κάθε τέτοια γειτονιά..…
Ήδη στα σχολεία του Αγ. Παντελεήμονα η ΧΑ στρατολογεί καταρχήν μαθητές, παιδιά λευκών μεταναστών (Αλβανία, Ρωσία κ.λ.π.) για να "δέρνουν Πακιστανούς". Αν αυτό επεκταθεί και κάποιοι δέρνουν Πακιστανούς, κάποιοι Αλβανούς και κάποιοι άλλοι Αφγανούς, τότε αυτές οι γειτονιές θα καταδικαστούν σε έναν φαύλο κύκλο βίας.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πέραν των άλλων ιδιοτήτων τους, είναι και γείτονες μας στις ίδιες γειτονιές. Κι αν τις θέλουμε καλύτερες, αν τις θέλουμε ελεύθερες από φασίστες, τότε πρέπει να παλέψουμε μαζί.
Τα καθήκοντα της Αριστεράς
Χρειάζονται κοινές πρωτοβουλίες της "Ανοικτής Πόλης" (ΣΥΡΙΖΑ) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ στον δήμο (που να απευθύνονται και στην "Λαϊκή Συσπείρωση" του ΚΚΕ και ας αναλάβει την ευθύνη η ηγεσία του κόμματος να αρνείται).
Το "άβατο" του Αγ. Παντελεήμονα δεν μπορεί να σπάσει δια της "εφόδου", δηλ. μέσω μιας ή περισσοτέρων διαδηλώσεων. Αλλά μόνο μέσα από τη συστηματική παρέμβαση και προβολή των τοπικών προβλημάτων ως πρώτη προτεραιότητα με αντίστοιχες προτάσεις λύσεων. Από την αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας δημοτικών εγκαταλελειμμένων κτιρίων ή χώρων για αθλητικές, πολιτιστικές ή περιβαλλοντικές χρήσεις. Μέχρι την υπεράσπιση και επέκταση όλων των θεσμών κρατικής πρόνοιας (π.χ. δημοτικός ξενώνας αστέγων ή γυναικών που ξεφεύγουν από κυκλώματα πορνείας κ.λ.π.). Ή την εφαρμογή μαζικών μαθημάτων εκμάθησης ελληνικών στις ήδη υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις κ.ο.κ.
Το βάρος δεν πέφτει μόνο στις αθηναϊκές δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς, αλλά ευρύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικά την αριστερά (παρότι το ΚΚΕ αρνείται, εμείς πρέπει να το καλούμε) σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Τι πιο στοιχειώδες για παράδειγμα από την ανάγκη οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πορείες να συνδιοργανώνονται από κοινού; Έτσι θα αυξηθεί και η πίεση και προς την ηγεσία του ΚΚΕ. Αλλά και προς τα κομμάτια εκείνα του αναρχικού χώρου που μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη του μαζικού και δημοκρατικά σχεδιασμένου αντιφασιστικού αγώνα.
Ο πρώτος στόχος: η κοινωνική απομόνωση της ΧΑ
Αυτό σημαίνει την δημιουργία αντιφασιστικών επιτροπών σε όσες γειτονιές υπάρχει πρόβλημα. Που θα αναδεικνύουν και θα παλεύουν ταυτόχρονα για όλα τα τοπικά προβλήματα (ελεύθεροι χώροι, κεραίες κινητών, προβλήματα σχολείων, κ.λ.π.) και που θα οργανώσουν τοπικές εκστρατείες, εκδηλώσεις, δράσεις ή συναυλίες, που θα στέλνουν το καθαρό μήνυμα "φασίστες έξω από τις γειτονιές μας, έξω από τα σχολεία μας, έξω από τους χώρους δουλειάς".
Πέρα όμως από τις τοπικές δράσεις χρειάζεται και ο σχεδιασμός κεντρικών μεγάλων γεγονότων. Πάνω σε αυτές τις βάσεις ξεκίνησε η συγκρότηση της καμπάνιας ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, που αποτελείται από δεκάδες οργανώσεις (αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές, πολιτικές, δημοτικές, επιτροπές κατοίκων κτλ) και στην οποία συμμετέχει και η ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – YRE. Ήδη προετοιμάζονται τα υλικά και οι πρώτες δράσεις της καμπάνιας, που θα ξεκινήσουν άμεσα με τοπικές δραστηριότητες-εκδηλώσεις και με πρώτο σημαντικό σταθμό την κεντρική συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 19 Μάρτη (21/3 είναι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού).
(*) Η ΧΑ αρνείται το Ολοκαύτωμα και την ύπαρξη των στρατοπέδων συγκέντρωσης επί Χίτλερ. Θεωρεί την σφαγή του Πολυτεχνείου ψέμα. Αναπαράγει την "Μεγάλη Ιδέα" (κατάκτηση εδαφών για να γίνει η "Μεγάλη" Ελλάδα αντίστοιχη με την κάποτε Βυζαντινή Αυτοκρατορία). Πάνω απ' όλα πραγματοποιεί δολοφονικές επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα, εμπρησμούς, με συγκροτημένα "τάγματα εφόδου" και παραμένει ατιμώρητη - απότοκο της σχέσης της ΧΑ με την ΕΛ.ΑΣ. (βλ. "Ιός", «Οι μελανοχιτώνες της ΕΛ.ΑΣ.», 10/2/2008, «Ο εσωτερικός εχθρός της ΕΛ.ΑΣ» 23/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: