Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΕΓΗ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Ακολουθεί ανακοίνωση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Στις 23 Αυγούστου, όταν εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, κάηκε ο καταυλισμός των Κούρδων προσφύγων της Πεντέλης, που ζουν σε οικόπεδο της Ιεράς Μονής εδώ και πολλά χρόνια. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε τότε ότι θα φροντίσει ώστε οι πρόσφυγες αυτοί να στεγαστούν σε άλλο σημείο, εντός της Πεντέλης για να μη χάσουν τις δουλειές τους, και κάλεσε την κυβέρνηση να τους παράσχει λυόμενες κατοικίες, αντικαθιστώντας αυτές που είχαν καεί.

Η Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" στήριξε τα αιτήματα των προσφύγων για αποκατάσταση των ζημιών, ηλεκτροδότηση και υποδομές στον καταυλισμό από την πρώτη στιγμή και μάζεψε λεφτά από κατοίκους της περιοχής, με τα οποία αγοράστηκαν σκηνές. Μαζέψαμε υπογραφές αλληλεγγύης από κατοίκους της Πεντέλης. Επικοινωνήσαμε με τον αρχιεπίσκοπο, ζητώντας του να κάνει πράξη τις δηλώσεις του. Εισπράξαμε την απάντηση ότι "αυτές έγιναν στα πλαίσια της αλληλεγγύης που δείχνει η εκκλησία προς τους πρόσφυγες", ενώ ο καιρός περνούσε και οι πρόσφυγες παρέμεναν χωρίς στέγη.

Οι πρόσφυγες αυτοί λοιπόν, αποφάσισαν να φτιάξουν με δικά τους υλικά, πρόχειρα καταλύματα, για να στεγαστούν. Τότε επενέβη ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου και έκανε μήνυση εναντίον των προσφύγων στο δασαρχείο για παράνομη κατασκευή παράγκας και καταπάτηση δασικής έκτασης! Αύριο Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, οι πρόσφυγες αυτοί θα παρουσιαστούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης γιατί τόλμησαν να στεγάσουν τα όνειρα τους. Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» θα είναι εκεί μαζί τους.

Καλούμε κάθε πολίτη και κοινωνικό φορέα να ενώσει τη φωνή του με τους πρόσφυγες της Πεντέλης που διεκδικούν τα αυτονόητα: 1. Την αθώωσή τους και την παύση κάθε δίωξης σε βάρος τους 2. Τη στέγασή τους με δαπάνη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος στον χώρο που μένουν ήδη, ή σε άλλο χώρο στην Πεντέλη, με ηλεκτροδότηση, ύδρευση, και αποχέτευση. Στέγαση κατʼ ελάχιστο σε κοντέινερ με ψύξη/θέρμανση όπως είναι εκείνα που χρησιμοποιεί ο στρατός για τους σεισμόπληκτους. 3. Άσυλο για τους ίδιους και για κάθε πρόσφυγα που προέρχεται από χώρα με πόλεμο, ανελεύθερα καθεστώτα ή ανθρωπιστική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: