Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από την συνέντευξη τύπου της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας «Ποτέ ξανά!», που δόθηκε σήμερα στις 12:00μμ στην ΕΣΗΕΑ.
Την συνέντευξη άνοιξε ο Χρήστος Ρουμπάνης, μέλος της Κίνησης Κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους της καμπάνιας δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να μπει φραγμός στις φασιστικές επιθέσεις, στην ατιμωρησία των φασιστών και την συγκάληψη των εγκλημάτων τους από την Αστυνομία ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως πρέπει να αναδείξουμε τις προτάσεις των κοινωνικών κινημάτων και των πρωτοβουλιών πολιτών για τα εκρηκτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την εγκατάλειψη των γειτονιών της Αθήνας. Ανέφερε ότι η εκστρατεία θα αποτελείται από μεγάλο αριθμό παρεμβάσεων κι εκδηλώσεων σε γειτονιές, σε συνεργασία πάντοτε με τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών και θα κορυφωθεί με αντιφασιστική διαδήλωση στις 19 Μάρτη.
Στη συνέχεια ο Ανρί Κασόνγκο από το Action Congo, ανέφερε πως δεν πρέπει να πετάμε τους ανθρώπους μαζί με τα προβλήματα αλλά να βρούμε λύσεις που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα -όπως η μόλυνση, η βρωμιά και η εγκληματικότητα- στη ρίζα τους. Ταυτόχρονα επισήμανε πως χρειάζονται παγκόσμιες πολιτικές που να αλλάξουν τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν και όχι πολιτικές καταστολής στις χώρες υποδοχής.
Η Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός, κάτοικος της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα και εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης, περιέγραψε καθημερινές εμπειρίες από τη συνύπαρξη αλλά και τη βία που ασκείται καθημερινά στη γειτονιά και τόνισε πως για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να γίνουμε πολλοί και πολλές.
Ο Παύλος Χαραμής από την ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ΟΛΜΕ για εκδηλώσεις στα σχολεία και αντιρατσιστικούς οδηγούς εκπαίδευσης και δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει την προσπάθεια της για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στα σχολεία.
Η Όλγα Λαφαζάνη από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών μίλησε με βάση μια καταγραφή των φασιστικών επιθέσεων των δύο τελευταίων χρόνων και ανέφερε πως έχουν καταγραφεί πάνω από 100 φασιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα -νούμερο που σίγουρα υποτιμά την πραγματική διάσταση του φαινομένου καθώς πολλές από τις επιθέσεις δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Τόνισε πως σε παραπάνω από 30 από αυτές τις επιθέσεις καταγράφεται συνεργασία ή ανοχή της αστυνομίας.
Στη συνέχεια ο Μίλτος Παύλου από το i-Red τόνισε πως στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει αναδειχθεί μια μικροοικονομία της βίας η οποία, όπως ανέδειξε με παραδείγματα και στοιχεία, μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά από το κράτος αν βέβαια υπάρχει η πολιτική βούληση.
Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη αντιφασιστική καμπάνια είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συσπειρώνει ταυτόχρονα πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, δημοτικές κινήσεις, Μη Κυβερνητικές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών, συνδικαλιστικούς φορείς και μεμονωμένοι ενεργοί πολίτες.
Η Λωρέτα Μακόλευ από το Σύλλογο Αφρικανών Γυναικών ανέφερε πως οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις δεν αφορούν μόνο τους μετανάστες: αφορούν αλλά και προσβάλλουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα επισήμανε πως δεν μπορούμε να λέμε για τους «κατοίκους» του Αγίου Παντελεήμονα γιατί κάτοικοι στις ίδιες γειτονιές είναι όλοι: και αυτοί που επιτίθενται και όσοι δέχονται τις επιθέσεις.
Ο Σταύρος Κουρεμένος από την από την Α'ΕΛΜΕ ανέδειξε τη σημασία του σχολείου στην λύση του προβλήματος ενώ μίλησε για τις πρωτοβουλίες που σκέφτονται να αναλάβουν εκπαιδευτικοί στην περιοχή του 6ου διαμερίσματος αλλά και ευρύτερα.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τόνισε πως συναντιόμαστε στο πεδίο της δημοκρατίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων και υπάρχει ανάγκη ενός ευρύτερου συντονισμού της δράσης μας.
Ο Αλέκος Αναστασίου από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τόνισε πως τα χρήματα που δίνονται για τη φύλαξη των συνόρων έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με τα κονδύλια που δίνονται για υποδοχή και ένταξη, γεγονός που δείχνει όχι μόνο τις προθέσεις των Ευρωπαϊκών πολιτικών να μετατρέψουν την Ευρώπη σε φρούριο αλλά και εξηγεί την εξαθλίωση την οποία βιώνουν εκατοντάδες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Η Δάφνη Καπετανάκη από το ελληνικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανέφερε ότι η Ύπατη Αρμοστεία καταγράφει και παρακολουθεί προσεκτικά το φαινόμενο των ρατσιστικών επιθέσεων αλλά και των γενικότερων συνθηκών που βιώνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η Άννα Δαμιανίδη από την κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη μίλησε για τα δωρεάν μαθήματα ελληνικών αλλά και τις άλλες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Δημοτικής Αγοράς που προωθούν την συνύπαρξη, την γνωριμία και εντέλει την όσμωση ντόπιων και μεταναστών.
Τέλος, ο Γιώργος Κόρρας, σκηνοθέτης και κάτοικος της Πλατείας Αττικής, μίλησε για την καθημερινή του εμπειρία στη γειτονιά, για τις φασιστικές επιθέσεις στις οποίες ο ίδιος ήταν μάρτυρας αλλά και για τη συνενοχή της Αστυνομίας.
Εκτός αυτών στη συνέντευξη παρευρέθηκαν μέλη της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE), μέλη της πρωτοβουλίας Ενεργοί Πολίτες από την Πλατεία Αμερικής/ Καραμανλάκη καθώς και πολλοί/ες ενεργοί πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου