Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Πηγή: TVXS (13/12/10)

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από την Παρασκευή, 35 μετανάστες μπροστά από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα μηνών. Οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων στα οποία εργάζονταν 10 ώρες την ημέρα τους είχαν εγκαταλείψει εκεί χωρίς να τους πληρώσουν τα 20 ευρώ την ημέρα που είχαν συμφωνήσει.

Οι μετανάστες από Σενεγάλη και Πακιστάν εργάζονταν στα θερμοκήπια της «Κ. Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.» στο Καλπάκι Ιωαννίνων και ζητούν να λάβουν τα συνολικά 65.000 ευρώ σε μεροκάματα για εργασία πολλών μηνών που τους χρωστά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Κρίτωνας Τζαρτζούλης. Ο ίδιος όμως έχει εξαφανιστεί. Πέρα από τα μεροκάματα, δεν έχουν κολληθεί τα αντίστοιχα ένσημα με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανανέωση των χαρτιών τους.

Οι μετανάστες κάνουν επίσης λόγο για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και εκμετάλλευση από το αφεντικό τους. Συγκεκριμένα, το μεροκάματο ήταν 20 ευρώ για 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, που συχνά παρατείνονταν «μέχρι να τελειώσει η δουλειά», χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση. Οι άνθρωποι αυτοί λάμβαναν 100 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσουν τρόφιμα και πέρα από αυτά τα χρήματα δεν έχουν λάβει κάτι άλλο.

Οι μετανάστες έχουν προχωρήσει τώρα σε απεργία πείνας ζητώντας να λάβουν τα δεδουλευμένα τόσων μηνών, καθώς και πολιτικό άσυλο και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σημειώνεται ότι η κατάστασή τους επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις συνθήκες ψύχους που επικρατούν στα Γιάννενα και ήδη κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Μάλιστα, τρεις από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Παράλληλα, σημαντικές οι κινήσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες, καθώς πολίτες της πόλης τους προσφέρουν βοήθεια και συμπαράσταση. Τέλος, η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους μετανάστες διοργανώνει συγκέντρωση την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα μπροστά στη Νομαρχία Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: