Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΑΝΤΙ-ΦΡΟΝΤΕΞ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης

Στις 2 Νοέμβρη, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή Frontex ανέλαβε στρατιωτικά καθήκοντα στον Έβρο. Από τότε, εκατοντάδες πρόσφυγες σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους χώρους κράτησης της Θράκης παραμένουν φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Οι παράνομα φυλακισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Φυλακίου εξέγέρθηκαν, διεκδικώντας την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Τέσσερις ιρανοί πρόσφυγες, κλεισμένοι αρχικά στις Φέρες και τώρα στο Σουφλί, ξεκίνησαν απεργία πείνας, ράβοντας μάλιστα το στόμα τους. Και, κυρίως, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση τους αρνούνται το δικαίωμα να κατευθυνθούν στις χώρες όπου θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

Έτσι αντιρατσιστικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα οργανώνουμε κιητοποιήσεις ενάντια στην παρουσία της Frontex και το Συνθήκη του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Παλεύουμε ενάντια στην κρίση, την εξαθλίωση, τον εκφασισμό. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα, άσυλο και δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Μέσα από κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών, εργαζομένων και ανέργων, αγωνιζόμαστε για δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Την Πέμπτη, 9 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, Πλ. Αριστοτέλους και Τσιμισκή, καλούμε σε συγκέντρωση και παρέμβαση στο κέντρο της πόλης. Την Πέμπτη, 16 Δεκέμβρη, στο Πολυτεχνείο, εκδήλωση – συζήτηση για τα σύνορα, το άσυλο και τη Frontex.

Το Σάββατο, 18 Δεκέμβρη, πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο.