Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Δεν θα απελαθεί κανένας από τους μετανάστες απεργούς πείνας για ένα χρόνο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ. Επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος είναι να υπαχθούν σε καθεστώς ανοχής, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να γίνει διάλογος προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά τους. Οι μετανάστες βρίσκονται στην 38η ημέρα απεργίας πείνας, ενώ τους 81 έχουν φτάσει εκείνοι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και 17 της Θεσσαλονίκης.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή» τόνισε ο υπουργός. «Προτείνουμε μία συμβιβαστική λύση» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εκβιάζεται μία ολόκληρη χώρα, ενώ έκανε έκκληση προς τους μετανάστες να δεχτούν το διάλογο με την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα να νομιμοποιηθούν οι 300, ο Χ. Καστανίδης μίλησε περί «άστοχων συζητήσεων». «Ο καθένας μοιράζει λύσεις και ιδέες», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι χθες μέλη της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων συμπαράστασης στους 300 μετανάστες, έκαναν πορεία προς τα γραφεία των βουλευτών Θεσσαλονίκης και των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη και Ευάγγελου Βενιζέλου, και προχώρησαν στη συμβολική κατάληψή τους.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικο σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής», δήλωσε από την πλευρά του υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «θα ασκήσει την όποια πίεση μπορεί προς τους αρμοδίους συναδέλφους του για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εξελίξεις, οι οποίες δεν βοηθούν σε τίποτε τη χώρα, την οικονομία και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε χθες ότι η απεργία πείνας «συνεχίζεται με αποκλειστική ευθύνη όσων επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να καθοδηγήσουν πολιτικά αυτή την κινητοποίηση». Υποστήριξε ότι οι «πολιτικοί καθοδηγητές» έχουν απαγορεύσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των μεταναστών και την ενημέρωσή τους για το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ενώ τους κατηγόρησε ότι εμπόδισαν τους γιατρούς του ΚΕΛΠΝΟ να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους απεργούς πείνας.
Σημειώνεται ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την καταγγελία της απαγόρευσης εισόδου σε γιατρούς του ΚΕΛΠΝΟ. Ο εισαγγελέας που θα διερευνήσει την υπόθεση θα κληθεί μεταξύ άλλων να εξακριβώσει αν οι πράξεις τους έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών.
Μέχρι στιγμής, 81 εκ των μεταναστών έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ άλλοι 17 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι έντονη αφυδάτωση, αρχόμενη οξεία νεφρική ανεπάρκεια, κοιλιακοί πόνοι και καρδιακές αρρυθμίες.
Όπως αναφέρει ο γιατρός Θανάσης Καραμπέλης, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», είναι ισχυρό το ενδεχόμενο κάποιος να μείνει με χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ ανά πάσα στιγμή υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός αιφνίδιου θανάτου. «Παίζουμε με τη φωτιά. Είναι τεράστιες οι απειλές για την υγεία και τη ζωή αυτών των ανθρώπων και εγώ προσωπικά είχα ήδη προειδοποιήσει την Πολιτεία εδώ και μερικές μέρες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε το μέλος της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τους μετανάστες του μεγάρου Υπατία. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μετανάστες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και επέστρεψαν στο μέγαρο συνεχίζουν την απεργία πείνας, αλλά όχι και την αποχή από το νερό, κατόπιν σχετικών υποδείξεων από τους γιατρούς.
Δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν, με συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Υπατία, την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Μεταξύ των δημοσιογράφων ήταν ο Στέλιος Κούλογλου από την εκπομπή της ΝΕΤ «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» και το tvxs.gr, ο Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Νίκος Μπογιόπουλος από το «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Φίλης από την «Αυγή», ο Γιάννης Καλαϊτζής από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Νίκος Ξυδάκης από την «Καθημερινή», ο Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός του «Εξάντα», ο Δημήτρης Παπαχρήστος, καθώς και ο Παύλος Κλαυδιανός από την «Εποχή». Επιπλέον, διαβάστηκε μήνυμα του Θύμιου Καλαμούκη, ο οποίος την ώρα της συνέντευξης Τύπου είχε εκπομπή στον «Σκάι»
«Το δικαίωμα της ζωής να μπει στην προτεραιότητα όσων αποφάσεων παρθούν και να αξιολογηθεί σοβαρά από την κυβέρνηση η πρόταση της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ως βάση διευθέτησης του προβλήματος», ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπογιόπουλος ζήτησε «να αποδοθούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους μετανάστες εργάτες απεργούς πείνας, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες και να πάψει η Ελλάδα να είναι τόπος εγκλωβισμού και στρατόπεδο μεταναστών, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και να μπει φραγμός στα δουλεμπορικά κυκλώματα». «Ο κλάδος μας δεν στάθηκε στο ύψος του σε ένα σοβαρό γεγονός με πολλές πλευρές. Εχουν απόλυτο δίκιο οι απεργοί πείνας. Η αδιαλλαξία είναι της κυβέρνησης και όχι των απεργών», είπε ο Παύλος Κλαυδιανός.
Εξάλλου, έγινε δεκτή η πρόταση του Νίκου Φίλη από την «Αυγή», να μεταβεί αντιπροσωπεία δημοσιογράφων στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και να του ζητηθεί να αναλάβει, με τη θεσμική του ιδιότητα, πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος. Από την πλευρά τους, οι μετανάστες απεργοί πείνας δήλωσαν ότι «αν θέλει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης να συναντηθεί μαζί μας, είμαστε έτοιμοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου