Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: ΑΝΘΕΙ Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Αύξηση έχουν σημειώσει στις ΗΠΑ οι τρομοκρατικές ενέργειες από λευκούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές, τέσσερις δεκαετίες μετά τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Τα θύματα τέτοιων επιθέσεων μπορεί να φαίνονται λίγα μπροστά στους 30.000 θανάτους από όπλα ετησίως στις ΗΠΑ, αλλά έχουν ως συνδετικό κρίκο λευκούς εξτρεμιστές της ακροδεξιάς πτέρυγας.

Στο Πίτσμπουργκ δολοφονήθηκαν τον Απρίλιο του 2009 τρεις αστυνομικοί από τον ρατσιστή Ρίτσαρντ Ποπλόσκι, λευκό εξτρεμιστή που φοβόταν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα του στερούσε την άδεια οπλοκατοχής. Από δύο αστυνομικούς ο καθένας δολοφόνησαν οι Τζόσουα Κάρτραϊτ και Τζον Πάτρικ Μπέντελ, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση συνωμοτούσε εναντίον τους. Επίσης ο ρατσιστής Τζέιμς Μπραν δολοφόνησε ένα φρουρό στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Φυσικά, και οι πολιτικοί αποτελούν συχνό στόχο, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίθεση εναντίον της βουλευτού Γκαμπριέλ Γκίφορντς στην Τουσόν που κατέληξε σε μακελειό με 6 νεκρούς και 12 τραυματίες.

Στη Γουίτσιτα το 2009, ο γιατρός Τζωρτζ Τίλερ δολοφονήθηκε μέσα σε εκκλησία από το Σκοτ Ρόντερ, εξτρεμιστή κατά των αμβλώσεων. Σε εκκλησία του Νόξβιλ, ο οδηγός φορτηγού Ντέιβιντ Άτκινσον σκότωσε 2 άτομα και τραυμάτισε 6, φωνάζοντας ότι μισεί τους Δημοκράτες και αποκαλώντας την εκκλησία μέρος του φιλελεύθερου κινήματος.

Στη Μασαχουσέτη, ο νεοναζί Κιθ Λουκ έβαλε στόχο να σκοτώσει «όσο περισσότερους Εβραίους, μαύρους και ισπανόφωνους μπορούσε» και όδευε προς τη συναγωγή όταν συνελήφθη για τη δολοφονία δύο ισπανόφωνων και το βιασμό ενός τρίτου.

Εκτός από πυροβολισμούς, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερης κλίμακας μεθόδους. Το 2010, ο Τζόζεφ Στακ εξοργισμένος από τον φορολογική πολιτική έπεσε με το μικρό του αεροπλάνο σε γραφείο, που έχτιζε σπίτια για υπαλλήλους της εφορίας, σκοτώνοντας 2 άτομα και τραυματίζοντας 13.

Το 2008, ο νεοναζί Τζέιμς Κάμινγκς δολοφονήθηκε από την κακοποιημένη σύζυγό του, σύμφωνα με την οποία απεχθανόταν τον Ομπάμα και σκόπευε να κατασκευάσει βόμβα με ραδιενεργά υλικά, που βρέθηκαν στο υπόγειό του. Μάλιστα η σχετική έρευνα του FBI αποκαλύφθηκε από το Wikileaks.

Σε όλες τις παραπάνω και σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι δράστες συνήθως χαρακτηρίζονται διαταραγμένοι ψυχολογικά. Ακόμα και στην προαναφερθείσα περίπτωση του φορτηγατζή του Νόξβιλ, παρόλο που στόχος του ήταν ξεκάθαρα οι Δημοκρατικοί. Η πτώση του αεροπλάνου του Τζόζεφ Στακ χαρακτηρίστηκε απλή αυτοκτονία.

Τα μέσα επικεντρώνονται συχνά στην πολιτική πλευρά του ζητήματος, κατηγορώντας για παράδειγμα τη συντηρητική και υπέρ των όπλων πολιτική της Σάρα Πέιλιν για την επίθεση στην Τουσόν. Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Μπρουκς, από την άλλη, υποστήριξε ότι η πολιτική δεν έχει σχέση με τέτοιες δολοφονίες, μιλώντας για έλλειψη εμπάθειας προς τους ψυχικά άρρωστους.

Ωστόσο, στην περίπτωση του μουσουλμάνου Μαγιόρ Νιδάλ Μαλίκ Χασάν, υπεύθυνου για το μακελειό στο Φορτ Χουντ με 13 νεκρούς και 30 τραυματίες, δεν υπήρξε καμία εμπάθεια. Ο στρατιωτικός ψυχίατρος Χασάν ήταν διαταραγμένος ψυχικά από τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, κάτι που είχε γίνει αντιληπτό από συναδέλφους του. Παρόλα αυτά, η ενέργειά του, που πυροδοτήθηκε από την απόφαση αποστολής του στο μέτωπο, χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική λόγω της καταγωγής του.

Τέσσερις δεκαετίες μετά τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο ακροδεξιός εξτρεμισμός ανθεί και τα θύματά του αυξάνονται, χωρίς να παρατηρεί κανείς τον κοινό παρονομαστή. Οι ρατσιστές, οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί είναι παρόντες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, ωστόσο οι δράσεις τους δεν χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές παρά τον ξεκάθαρα τρομοκρατικό τους χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: