Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΜΙΛΑ...

Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ

Περίπου στις 3 τα ξημερώματα ακούσαμε ήχους. Είχαν έρθει έξω από το σπίτι και προσπαθούσαν να ανοίξουν τις πόρτες με λοστούς και ξύλα. Ευτυχώς οι πόρτες είναι καλές και δεν κατάφεραν να τις παραβιάσουν. Φωνάζαμε βοήθεια, ξυπνήσαμε τους γείτονες.
Ο Αμπουζίντ κοιμόταν στην ταράτσα εξαιτίας της ζέστης. Επειδή το σπίτι βρίσκεται σε κατηφορικό δρόμο, λογικά τον είδαν και ανέβηκαν στην ταράτσα από την εξωτερική σκάλα. Ακούσαμε τις φωνές του. Πρέπει να ήταν γύρω στα δέκα άτομα. Έκαναν ό,τι έκαναν γρήγορα. Μετά έφυγαν εξίσου γρήγορα, τους περίμεναν μηχανάκια»,
λέει ο Σαϊντ.
Λίγες ώρες πριν, ο ίδιος, ο αδερφός του και άλλα δύο άτομα είχαν γίνει στόχος επίθεσης μέσα στο σπίτι τους στο Πέραμα. Ο ξάδερφός του Αμπουζίντ Μουμπάρακ, 24 ετών, είναι ο άτυχος άντρας που κοιμόταν στην ταράτσα.
Βρίσκεται ξαπλωμένος σε κρεβάτι του χειρουργικού τμήματος των επειγόντων περιστατικό του Ευαγγελισμού. Το πρόσωπο του είναι πρησμένο. Έχει υποστεί μετατόπιση γνάθου και αναμένεται να χειρουργηθεί τις επόμενες μέρες.
Δυσκολεύεται να μιλήσει. Με τη βοήθεια των φίλων του που μεταφράζουν μας λέει πως «όλα έγιναν πολύ γρήγορα, απλά θυμάμαι πως πρέπει να ανέβηκαν μαζί 7-8 άτομα». Στην Ελλάδα βρίσκεται λίγους μήνες και το προηγούμενο διάστημα είχε εργαστεί, όπως και πάρα πολλοί συμπατριώτες του που βρίσκονται στη χώρα μας, σε αλιευτικό σκάφος.
Σχεδίαζε το επόμενο διάστημα να μεταναστεύσει στη Γερμανία όπου σύμφωνα με τους συγγενείς του «είχε εξασφαλίσει εργασιακή βίζα μέσω Αιγύπτου». Για τους Έλληνες ως τώρα δεν είχε σχηματίσει κάποια άποψη. «Ούτως ή άλλως πέρασα πολλές ώρες στο καράβι, δεν πρόλαβα να μάθω κάτι για τη χώρα σας, ούτε και τη γλώσσα. Με όσους Έλληνες είχα επαφές μου φάνηκαν πολύ φιλικοί».
Ο Σαϊντ,ο ξάδερφος του, βρίσκεται περίπου 20 χρόνια στην Ελλάδα. Διατηρεί μαζί με τον αδερφό του ιχθυοπωλείο στο Πέραμα. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως οι δράστες έχουν σχέση με την περιοχή μας. Εδώ στο Κερατσίνι και στο Πέραμα οι Αιγύπτιοι ψαράδες ζούνε και εργάζονται για δεκαετίες. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τους Έλληνες. Οι σχέσεις μας είναι άριστες, έχω πελάτες και φίλους Έλληνες».
Ζώντας στην κοινωνία των συνοικιών του Πειραιά, ως τώρα δεν είχε χρειαστεί να ασχοληθεί με ζητήματα όπως οι επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα. «Όπως όλοι, έτσι και εμείς βλέπαμε όσα δείχνει η τηλεόραση. Κάποιοι πελάτες και φίλοι μπορεί να λέγανε για πλάκα "να, τώρα θα σας διώξουνε". Όμως πιστέψτε με, ως τώρα δεν νιώθαμε ότι μπορούσε ποτέ να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό».
Αντιθέτως, ο Ελταχαν Νασέρ πρώην πρόεδρος της Αιγυπτιακής κοινότητας ,που εργάζεται ως διερμηνέας της αραβικής γλώσσας και για λογαριασμό των ελληνικών δικαστηρίων και ζει στη χώρα μας 35 χρόνια, έχει παρατηρήσει «σαφέστατη αλλαγή στη στάση της ελληνικής κοινωνίας. Συμπατριώτες μου που βρίσκονται νόμιμα εδώ και κινούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας γίνονται στόχοι λεκτικών επιθέσεων μόνο και μόνο επειδή είναι πιο σκούροι. Τα περιστατικά σωματικής βίας είναι λίγα, όμως και αυτά είναι καινούργιο φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: