Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Aναδημοσίευση από www.athens.indymedia.org

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε τα έργα για την κατασκευή του φράκτη 12,5 χλμ. στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας Τουρκίας με τη διάνοιξη 18 μεγάλων οπών στο έδαφος όπου θα στηθούν οι βάσεις. Στις τρύπες αυτές πρόκειται να μπουν οι κολόνες στις οποίες θα στηρίζεται το διπλό ατσάλινο συρματόπλεγμα και οι θερμικές κάμερες παρακολούθησης.

Το ύψος του φράκτη που θα αποτελείται από διπλή πλέξη συρματοπλέγματος, θα φτάνει τα 3 μέτρα ενώ μεταξύ των δύο πλέξεων θα υπάρχει διάδρομος όπου θα πραγματοποιούνται περιπολίες αστυνομικών. Ως πρότυπο έχει επιλεγεί το ισπανικό μοντέλο φράκτη το οποίο έχει στηθεί στο νότιο τμήμα της Ισπανίας.

Ο φράκτης επιδιώκεται να κατασκευαστεί σε σημείο που θα καλύπτει και τις 23 συνοριακές πυραμίδες κατά μήκος του ποταμού έτσι ώστε να μην αφήνει ελεύθερο κανένα πέρασμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το συνολικό κόστος του φράκτη δε πρόκειται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα τοπικοί φορείς αρνούνται τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών που ανακοίνωσε ο Χρήστος Παπουτσής τον Μάιο, καθώς δεν επιθυμούν την παρουσία μεταναστών στις περιοχές τους. Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιτίθεται στη δημιουργία κέντρου κράτησης σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όπως επίσης και φορείς του Έβρου για τη δημιουργία κέντρων στην Καρωτή και Ορεστιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: