Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

ΘΑΝΑΤΟΣ ΥΠΟ ΑΠΕΛΑΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Πακιστανός μετανάστης στα νέα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Ύστερα από δύο μέρες που βρισκόταν υπό κράτηση για διοικητική απέλαση, ένιωσε αδιαθεσία και πόνους στο στομάχι. Στις 15:00 το μεσημέρι και παρά τις προσπάθειες των γιατρών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης να τον κρατήσουν στη ζωή, εξέπνευσε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, ο κρατούμενος αλλοδαπός, στις 11:00 το πρωί παραπονέθηκε ότι τον πονούσε πολύ το στομάχι του. Αμέσως μεταφέρθηκε στο ιατρείο, όπου και εξετάστηκε από τους γιατρούς. Ωστόσο, δεν κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο με τους γιατρούς να του χορηγούν φαρμακευτική αγωγή.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Πακιστανός αισθάνθηκε πάλι αδιαθεσία και έκανε εμετό. Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν και πάλι στο ιατρείο, όπου οι γιατροί έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, γι' αυτό κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Στης 15:00 το μεσημέρι όμως, και ενώ το ασθενοφόρο δεν είχε έρθει να τον παραλάβει, ο κρατούμενος έχασε τη μάχη για τη ζωή. Για τα αίτια του θανάτου θα γίνει νεκροτομία, ενώ για την υπόθεση διενεργεί προανάκριση η Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής.
Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καταγγέλλει τη «έγκλημα της ρατσιστικής αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή που επικρατεί μέσα στα κρατητήρια της ΕΛΑΣ όπως άλλωστε και έξω από αυτά».
«Η διοίκηση της Αστυνομίας έτρεξε να συγκαλύψει την εγκληματική αδιαφορία που οδήγησε στο θάνατο τον 27χρονο Πακιστανό μετανάστης Μπάμπερ Χάν του Γουλάμ, επικαλούμενη... την αργοπορία του ΕΚΑΒ, την ώρα μάλιστα που υπήρχε μονάδα παροχής ιατρικής βοήθειας μέσα στο κρατητήριο! Όμως ο κρατούμενος υπό διοικητική απέλαση μετανάστης είχε παραπονεθεί από το πρωί για πόνους που αντιμετωπίστηκαν με παυσίπονα ενώ αργότερα κατέρρευσε χωρίς επιστροφή και το αίτημα του για μεταφορά σε νοσοκομείο δεν έγινε αποδεκτό παρά μόνο όταν έφτασε να κάνει εμετό. Στο ΕΚΑΒ το περιστατικό είχε δηλωθεί ως λιποθυμία».
Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, αμέσως μετά την αναγγελία του θανάτου του, οι συγκρατούμενοι του διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Η διοίκηση κάλεσε τα ΜΑΤ για να καταστείλουν την εξέγερση εισβάλλοντας μέσα στα κρατητήριο και χρησιμοποιώντας τις ασπίδες και τα ρόπαλα τους.
«Η άμεση εκκένωση και μεταφορά των κρατούμενων σε άλλα τμήματα και κρατητήρια και η παραπομπή στον ανακριτή οκτώ κρατούμενων με την κατηγορία της στάσης και της απόπειρας απόδρασης είναι μια εκδικητική πράξη κατευθυνόμενη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι μήνυμα ότι είναι πρόθυμος ακόμη και καταδικάζοντας σε θάνατο τους μετανάστες κρατούμενους να συνεχίσει την πολιτική των απελάσεων και του ρατσισμού», συνεχίζει η Κίνηση.
Σήμερα, στις 17:00 υπήρξε παρέμβαση στον διοικητή του Κρατητηρίου από αντιπροσωπία με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, των δημοτικών συμβούλων Ελληνικού Γ. Ιωαννίδη και Μ.Τρίκκα, του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ, του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού σύμβουλου Αθήνας και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ από το Ελληνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: