Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ

Η Επιτροπή Κούρδων Προσφύγων Λαυρίου, προσκαλούμε τους φορείς της περιοχής, τα μμε, τις οργανώσεις δικαιωμάτων, τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών και τα εργατικά συνδικάτα, σε συνάντηση ενημέρωσης και δημοσιοποίησης των σοβαρών προβλημάτων μας καθώς και συμπαράστασης στον αγώνα μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, την Τετάρτη 20/7, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Υποδοχής Λαυρίου.
Όχι άλλα ψέμματα από το Υπουργείο Υγείας για τους Πρόσφυγες του Λαυρίου.
Εμείς, οι Κούρδοι πρόσφυγες του Λαυρίου, μέχρι σήμερα κάναμε υπομονή, προσπαθώντας να βρούμε λύση για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Όμως δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα ψέμματα και την υποκρισία του Υπουργείου, που προσπαθεί να πείσει την κοινωνία πως δεν νοιαζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλειά μας καθώς δεν εγκαταλείπουμε το ακατάλληλο κτίριο Α του καταυλισμού από πείσμα!
Λένε ψέμματα: Με 2 τελεσίγραφα που μας κοινοποίησε ο ΓΓ του Υπουργείου κ. Κατριβάνος τον Ιούνιο, απαιτούσε 125 άνθρωποι που ζούμε στο Κτίριο Α (μεταξύ των οποίων 11 οικογένειες με 25 παιδιά από λίγων ημερών ως έφηβοι) να εγκαταλείψουμε τα δωμάτιά μας, α) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί αξιοπρεπής μεταστέγασή για όλους, και β) χωρίς καμία δέσμευση και χρονοδιάγραμμα για επισκευή του κτιρίου Α που αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα. Θυμίζουμε τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου στις 16/11/2010 – μεταξύ άλλων - πως: Θα επισκευαστεί το κτίριο Α’ του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, έτσι ώστε να εκλείψει το μακάβριο ενδεχόμενο να θαφτούν ζωντανοί οι πρόσφυγες που φιλοξενεί. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου ορίστηκε σε έξι μήνες από την ημέρα μεταφοράς των προσφύγων.
Μέρος των προσφύγων θα μεταφερθούν σε κοντέινερ (τα οποία παλιότερα είχαν φιλοξενήσει σεισμόπληκτους) σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων εντός της περιοχής Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, ενώ οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο κτήριο Β’.
Το υπουργείο έφερε τον Ιούνιο 20 λειόμενα σεισμοπλήκτων στο οικόπεδο. Όμως δεν χωράνε πάνω από 2-3 ανθρώπους το καθένα, συνολικά δηλαδή 60 ανθρώπους το πολύ: Έχουν ένα “υπνοδωμάτιο” 2,5 Χ 3 μέτρα, έναν ενιαίο χώρο (κουζίνα-σαλόνι) 3 Χ 3 μέτρα και μία τουαλέτα. Επιπλέον στο κτίριο Β του Κέντρου, που υποτίθεται πως θα πήγαιναν οι οικογένειες, δεν υπάρχει χώρος, αφού όλα τα δωμάτια στεγάζουν άλλους πρόσφυγες ή διοικητικές υπηρεσίες. Μας ζητάνε δηλαδή σε συνθήκες καύσωνα, να στοιβαχτούμε 6 και 7 άτομα μαζί σε 20 τσίγκινα παραπήγματα, που μέχρι πριν 3 μέρες δεν είχαν αιρ κοντίσιον και μόλις αυτή την εβδομάδα ένα συνεργείο άρχισε να βάζει τα πρώτα κλιματιστικά. Για να μας “πείσουν” να “μετακομίσουμε”, εδώ κι' ένα μήνα μας έχουν κόψει και το ζεστό νερό από δύο κτίρια του Κέντρου (Α και Β) που φιλοξενουν 270 Κούρδους πρόσφυγες, μεταξύ τους και βρέφη ημερών. Ντροπή τους! Τέλος, στις συναντήσεις που είχαμε πρόσφατα με τον κ. Κατριβάνο, μας δήλωσε πως δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα κονδύλι για την επισκευή του κτιρίου Α και το Υπουργείο δεν μπορεί να δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα επισκευής.
Έτσι, αποφασίσαμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να στοιβαχτούμε σαν τα ποντίκια σε άθλιες συνθήκες, και μάλιστα με άγνωστο και αβέβαιο μέλλον. Ξέρουμε πως η παραμονή μας στο κτίριο Α εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή μας σε περίπτωση σεισμού, όπως και τις προηγούμενες δεκαετίες. Όμως η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο που ενώ γνώριζε το πρόβλημα, δεν έκανε τίποτε για να το λύσει.
Απαιτούμε – όπως είχε δεσμευθεί ο κ. Λοβέρδος - επαρκή και ανθρώπινη προσωρινή μεταστέγαση για 6 μήνες το πολύ. Γραπτή δέσμευση επισκευής του κτιρίου Α με μελέτη και χρονοδιάγραμμα που θα μας επιδοθούν. Ως τότε παραμένουμε στα δωμάτιά μας και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Την ευθύνη για ό,τι συμβεί την έχει το Υπουργείο Υγείας.
Επιτροπή Κούρδων Προσφύγων Κέντρου Υποδοχής Λαυρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: