Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΟΗΕ

Αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/

Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο θα αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες, εγκαταλείποντας τις χώρες τους, ή θα εκτοπιστούν εντός των συνόρων των κρατών όπου ζουν μέσα στην επόμενη δεκαετία εξαιτίας οικονομικών αιτίων, της κλιματικής αλλαγής καθώς και ένοπλων συρράξεων, προειδοποίησε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Άλλοι παράγοντες που θα προκαλέσουν μετακινήσεις πληθυσμών είναι η λειψυδρία, οι ανταγωνισμοί για τους φυσικούς πόρους κι η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες, επικεφαλής της Αρμοστείας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Σήμερα υπάρχουν 26 εκατ. άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εντός των χωρών τους και 15-16 εκατ. πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν επίσης πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι που ζητούν άσυλο. Η Αρμοστεία δεν έκανε προβλέψεις, ούτε έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς για την αύξηση που αναμένει την ερχόμενη δεκαετία.
Οι εκτοπισμοί πληθυσμών, επισήμανε ο Γκουτέρες, σημειώνονται «γρηγορότερα από ό,τι βρίσκονται λύσεις» σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι άνθρωποι θα παραμένουν εξόριστοι για ακόμα μεγαλύτερες περιόδους, χωρίς να είναι σε θέση να μείνουν κάπου μόνιμα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να μετακινηθούν αλλού, προέβλεψε.
«Οι εκτοπισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εγγενώς διεθνές πρόβλημα, και ως τέτοιο απαιτεί διεθνείς λύσεις, και με αυτό εννοώ πολιτικές λύσεις», τόνισε ο ίδιος.
Ο Γκουτέρες υπογράμμισε πως η εντολή της Αρμοστείας είναι να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, όχι πολιτικές λύσεις. Οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να υπάρξουν πολιτικές λύσεις στις χώρες όπου μαίνονται συρράξεις για να επιστρέψουν.
Η ετήσια έκθεση της Αρμοστείας σκιαγραφεί μια ακόμα πιο μελανή εικόνα για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους σε χώρες όπου εξελίσσονται συγκρούσεις, αναφέροντας ότι βρίσκονται παγιδευμένοι σε πιο περίπλοκες και δύσκολες καταστάσεις, ενώ οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής απειλούνται από τις εμπόλεμες πλευρές.
Ο Γκουτέρες πάντως σημείωσε πως οι περισσότερες χώρες άνοιξαν τα σύνορά τους σε πρόσφυγες το 2011, ανάμεσά τους και αυτούς που έφυγαν μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις και τις συγκρούσεις που ξέσπασαν πέρυσι στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: