Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΠΕΜΠΤΗ 12/3 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΕΡΙΑΝΔΡΟ"

Την Πέμπτη 12/3/2009 θα ανακοινωθεί η απόφαση του Εφετείου για τον Α.Ανδρουτσόπουλο, πιο γνωστό ως "Περίανδρο", για την γνωστή υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στον τότε φοιτητή και αριστερό συνδικαλιστή Δ.Κουσουρή. Ο άλλοτε "νούμερο 2" μετά τον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής, θέλει να μειωθεί η ποινή του και να πέσει στα μαλακά. Για το αντιφασιστικό κίνημα είναι πολύ σημαντικό να μην δρομολογηθεί μια τέτοια δικαστική εξέλιξη, γιατί θα ισοδυναμεί με ενισχυμένο ηθικό για το φασιστικό στρατόπεδο. Η παρουσία μας στα δικαστήρια την μέρα της ανακοίνωσης της απόφασης έχει σημασία.
Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η άπταιστη καθαρεύουσα και ο «καθωσπρεπισμός» του Αντ. Ανδρουτσόπουλου, γνωστού και ως «Περίανδρου», δεν φαίνεται να έπεισαν τον εισαγγελέα της έδρας, που πρότεινε χθες την ενοχή του για «απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση» για την περίπτωση του Δ. Κουσουρή και «επικίνδυνη σωματική βλάβη» για τους Ιωάν. Καραμπατσόλη και Ηλ. Φωτιάδη.
«Αγανακτισμένος γαρ για τη δυσφήμηση του ονόματός μου από τα ΜΜΕ» δήλωσε στην απολογία του ο Αντ. Ανδρουτσόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει πρωτόδικη καταδίκη κάθειρξης 21 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τριών ανθρώπων, ενώ υποστήριξε την αθωότητά του, η οποία «τεκμαίρεται και από τον μέχρι τώρα βίο μου». Καταδίκασε τα επεισόδια της 16/6/1998, που οδήγησαν στον σοβαρότατο τραυματισμό των Κουσουρή - Φωτιάδη -τότε φοιτητές- και Ιωάν. Καραμπατσόλη, αδιόριστου καθηγητή, υποστηρίζοντας ότι «δεν επικροτώ πράξεις βίας», ενώ αποποιήθηκε τον τίτλο του «υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής», με την αιτιολογία ότι «αυτά παραπέμπουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις και κακοποιούς κοινού ποινικού δικαίου».
Ανέφερε ότι βρέθηκε στα δικαστήρια «με τον αδελφό του και ομοϊδεάτες τους» για να παραστεί σε δίκη μελών της «Χρυσής Αυγής». Εκεί συνάντησαν φοιτητές, που είχαν συγκεντρωθεί για άλλη υπόθεση. «Μ' αυτούς δεν υπήρξε αντιπαράθεση. Την ώρα που φεύγαμε περίπου 30 αναρχικοί μας κατέδειξαν και συνθηματολόγησαν χυδαία. Οργίστηκα, φώναξα "Ζήτω η Χρυσή Αυγή, ζήτω ο πατριωτισμός", πήρα ένα ταξί και πήγα σπίτι», είπε. Ο «Γολγοθάς» του -όπως τον χαρακτήρισε- ξεκίνησε την επομένη, όταν μετατράπηκε σε «στοχοποιημένο αποδιοπομπαίο τράγο των ΜΜΕ». Γι' αυτό «διέφυγα στη Βενεζουέλα για επτά χρόνια, από όπου επέστρεψα για να παραδοθώ».
Οταν ο πρόεδρος της έδρας τού επέδειξε φωτογραφία με μέλη της Χρυσής Αυγής σε δράση, ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι πρόκειται για «πατριωτικές συγκεντρώσεις για τα Ιμια». Πρόεδρος: «Και τα ρόπαλα;». Κατηγορούμενος: «Εμείς δεν κάναμε διαδηλώσεις καθιστικής διαμαρτυρίας, φωνάζαμε. Είναι θέμας διαχειρίσεως πώς θα τα δει κανείς. Αυτά είναι κοντάρια της ελληνικής σημαίας». Πρόεδρος: «Ετσι κρατάνε την ελληνική σημαία; Προς τα κάτω;». Ακολούθησε η εισήγηση του εισαγγελέα να κριθεί ένοχος για «απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση» και «επικίνδυνη σωματική βλάβη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: