Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΜΗΝΥΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΦΓΑΝΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ Α.Τ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Νεαρός Αφγανός πρόσφυγας έχασε τη ζωή του μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα, οι υπεύθυνοι του οποίου διαβεβαίωσαν τους οικείους του ότι ο θάνατος επήλθε από αυτοκτονία διά... στραγγαλισμού. Η τουλάχιστον περίεργη υπόθεση «αυτοκτονίας», όπου ο αυτόχειρας φέρεται να τύλιξε μόνος του την μπλούζα του στον λαιμό του και να στραγγαλίστηκε, ερευνάται από την Εισαγγελία της Αθήνας, καθώς οι οικείοι τού θανόντος καταγγέλλουν ότι ο θάνατος προφανώς επήλθε από βασανιστήρια και με μήνυσή τους ζητούν την ποινική δίωξη των «άγνωστων προς το παρόν δραστών, πιθανώς αστυνομικών υπαλλήλων, του Τμήματος Ασφαλείας Ελληνικού». Στην αναφορά τους προς τον εισαγγελέα τα δυο αδέρφια του εκλιπόντος, για τον θάνατο του οποίου «η επίσημη ενημέρωση είναι ότι "στραγγαλίστηκε" μόνος του προκειμένου να αυτοκτονήσει», παραθέτουν μια σειρά από ερωτήματα που εύλογα ανακύπτουν από τα στοιχεία, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους. Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο μηνυτές κατάφεραν να εντοπίσουν πού βρίσκεται η σορός του αδερφού τους μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του για να διαπιστώσουν «κοιτάζοντας το πτώμα του μώλωπες-στίγματα σε διάφορα σημεία του σώματος».
Τα ερωτήματα που βάζουν τα αδέρφια του νεκρού αφγανού πρόσφυγα είναι τα εξής:
- Οι συγκρατούμενοί του στο Α.Τ. βεβαιώνουν ότι «ήταν σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, μέχρι που ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ, απ' όπου δεν ξαναγύρισε».
- Τα δυο αδέρφια του ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από συγκρατούμενό του ότι ο Najib είχε αποβιώσει και, σύμφωνα με τα λεγόμενα της αστυνομίας, «τούτο είχε συμβεί στις 6.00 π.μ., ώρα κατά την οποία όλοι οι συγκρατούμενοί του βεβαιώνουν ότι ήταν μαζί τους στον ίδιο χώρο κράτησης».
-Ο Najib ανέμενε να βγει καθώς «παράτυπα κρατούνταν επί δυο εβδομάδες, ήταν αισιόδοξος, ενώ δεν υπήρχε περίπτωση να προβεί σε αυτοκτονία, καθώς είναι θρήσκος και η πίστη μας απαγορεύει την αυτοκτονία ως μέσο λύτρωσης από τα δεινά». Είχε επίσης «αισιόδοξο χαρακτήρα ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως ο πόλεμος».
-Μετά την κατάληξή του «προσπαθούσαμε επί μια εβδομάδα να εντοπίσουμε το σώμα του κι όταν τελικά μάθαμε ότι βρισκόταν στο Νεκροτομείο Αθήνας, πήγαμε στις 21 Φεβρουαρίου όπου διαπιστώσαμε τους μώλωπες, γι' αυτό κι επιχειρήσαμε να φωτογραφίσουμε το άψυχο σώμα για να έχουμε αποδείξεις ότι υπήρξε θύμα βασανισμών και ενδεχομένως δολοφονικής σε βάρος του ενέργειας. Μας το απαγόρευσαν ρητά, όπως και να 'χουμε πρόσβαση στην έκθεση νεκροτομής». Την ίδια μάλιστα ημέρα «απευθυνθήκαμε με έγγραφη αναφορά στον εισαγγελέα Υπηρεσίας ο οποίος δεν δέχτηκε να την παραλάβει, χαρακτηρίζοντάς την "τεφτέρι" και λέγοντας ότι τον καλύπτει η διενεργηθείσα νεκροτομή».
Γι' αυτούς τους λόγους οι δυο νεαροί Αφγανοί προσέφυγαν στον γνωστό δικηγόρο, πρόεδρο της οργάνωσης Δικηγόροι χωρίς Σύνορα, Κώστα Κούτρα και κατέθεσαν μήνυση για τον θάνατο του αδελφού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: