Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ

Aναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Να δοθεί για τη φιλοξενία άστεγων Αφγανών μεγάλο ακίνητο επί της οδού Κεφαλληνίας που ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου, ζήτησαν εκπρόσωποι 15 φορέων, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων της γειτονιάς. (σ.σ. Σ' αυτή την επιτροπή συμμετέχει και η YRE). Τη συνέντευξη παρακολούθησαν εκατοντάδες Αφγανοί, πολλοί από τους οποίους μετείχαν με τις καταθέσεις τους στην ανάδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Ενας από αυτούς, ο Νασίμ, έδειξε ότι οι αντιπαλότητες στην περιοχή προκαλούνται από την έλλειψη στέγης: «Υπάρχουν άστεγες οικογένειες συμπατριωτών μου. Ορισμένοι δημιούργησαν αντιπαλότητα λέγοντας "οι πρόσφυγες μάς χάλασαν τη γειτονιά". Το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει τη στέγαση προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει κέντρο φιλοξενίας. Θέλουμε να ζούμε νόμιμα, αλλά οι Αρχές δεν δίνουν άσυλο και κάποιοι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας στο Αλλοδαπών. Οι 500 πρόσφυγες δεν δημιουργούν τα προβλήματα. Αυτά προϋπήρχαν».
Για την ύπαρξη σοβαρού κοινωνικού προβλήματος στη συνοικία μίλησε από την Επιτροπή Κατοίκων ο Θ. Κούρκουλας. Αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις για την επίλυσή του και πρότεινε να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας, προνοιακές δομές από την αυτοδιοίκηση, τουαλέτες δημόσιας χρήσης. Ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι επιχειρήσεις-σκούπα της Αστυνομίας και να επιτραπεί η εγγραφή των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία.
Από την «Ανοιχτή Πόλη» η Ελευθερία Αγγελοπούλου έθεσε ως προτεραιότητα τα προγράμματα σίτισης, στέγασης, κατάρτισης, τη θεσμική εκπροσώπηση των μεταναστών και το πρόβλημα της καθαριότητας, που είναι αρμοδιότητες του Δήμου Αθηναίων.Στην προσπάθεια συμπαρίστανται πολλοί κάτοικοι της περιοχής και, όπως τόνισε ο Δ. Χαλάτσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, «1.000 από αυτούς υπέγραψαν κείμενο ζητώντας την υποστήριξη των προσφύγων», ενώ η Αρ. Αγραφιώτου των Οικολόγων-Πράσινων είπε ότι σε «κουμπαρά» που τοποθετήθηκε σε σχολείο της γειτονιάς συγκεντρώνονται τα εβδομαδιαία έξοδα πενταμελούς οικογένειας Αφγανών, γιατί οι γονείς είναι άστεγοι και άρρωστοι. «Θέλουμε να παλέψουμε μαζί για όλα τα προβλήματα της γειτονιάς. Με το μίσος και τον διχασμό, τη χρήση βίας, δεν θα λυθεί το πρόβλημα», συμπλήρωσε υπερήλικας Αφγανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: