Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Αποχωρεί από την ηγεσία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ο Χάιντς Φρομ εξαιτίας του ανεπαρκούς χειρισμού της υπόθεσης της δικτύου νεοναζί που δρούσε περίπου ανενόχλητο για χρόνια, έχοντας δολοφονήσει τουλάχιστον δέκα άτομα.
Η σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι ήταν η αποκάλυψη πως η υπηρεσία είχε καταστρέψει σημαντικά έγγραφα που σχετίζονταν με την υπόθεση. Από το τέλος του 2011, οπότε και έγινε αντιληπτή η δράση της ομάδας «Εθνικοσοσιαλιστικό Άντεργκραουντ» (ή «Πυρήνας του Τσβίκαου») η υπηρεσία είχε γίνει στόχος επικρίσεων καθώς η ομάδα δεν είχε καν χτυπήσει στο «ραντάρ» της.
Το νήμα που οδηγούσε στην ομάδα, θεωρούμενη υπεύθυνη και για τη δολοφονία μίας αστυνομικού το 2007 και για πληθώρα τραπεζικών και άλλων ληστειών, βρέθηκε όταν ανακαλύφθηκε στο Τσβίκαου της Σαξονίας όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί στις δολοφονίες. Η ομάδα, όπως φαίνεται τελικά, είχε συνολικό χρόνο ζωής 13 χρόνια.
Ο Χάιντς Φρομ παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας τη διοικητική ευθύνη της ανεπάρκειας που επέδειξε η υπηρεσία -μία από τις τελευταίες του πράξεις ήταν να διατάξει ενδελεχή έρευνα για την καταστροφή εγγράφων που σχετίζονταν με την υπόθεση.
Ο υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε την παραίτηση του Φρομ και αναμένεται σύντομα να κάνει σχετικές δηλώσεις. Το αντιπολιτευόμενο SPD καλωσόρισε ως «όχι μόνο πολιτικά αξιοπρεπή, αλλά σωστή και απαραίτητη» την παραίτηση, λέγοντας πως ο Φρομ αναλαμβάνει την ευθύνη για την αδικαιολόγητη συμπεριφορά των υφισταμένων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: