Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

TO ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ...

Το δράμα των μεταναστών που διασχίζουν τον Έβρο για μα καλύτερη ζωή στην Ευρώπη μεταφέρει ρεπορτάζ των New York Times. H αμερικανική εφημερίδα ακολουθεί τα βήματα αφγανών μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη όπου πλήρωσαν τους Τούρκους λαθρέμπορους για να διασχίσουν το ποτάμι, μέχρι την Αθήνα, όπου βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο. Εκεί βέβαια έχουν να αντιμετωπίουν το μίσος της Χρυσής Αυγής, σημειώνει η εφημερίδα.
Τα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας είναι η ελπίδα των μεταναστών από τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Τα 126 μίλια απόστασης των συνόρων είναι η αφετηρία της αρχής στον δυτικό κόσμο.
Μία καινούργια αρχή είναι αυτό που ψάχνει ο 28χρονός Αφγανός μετανάστης Ζαρίφ Μπαχτίρι, ένας επίδοξος σκηνοθέτης ο οποίος εκδιώχθηκε από τις αρχές στην χώρα του το 2006 καθώς το έργο που έγραψε ασκούσε έντονη κριτική στην πολυγαμία. Η ιστορία του Ζαρίφ είναι αρκετά γνωστή στην πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών καθώς ο δρόμος για την Ευρώπη τον έφερε στην Ελλάδα από όπου μετά συνέχισε στην Ιταλία , την Νορβηγία και την Σουηδία φτάνοντας το 2010 στην επιστροφή του στην χώρα από την οποία εισήλθε, την Ελλάδα.
Μέχρι το 2010 η νομοθεσία του ασύλου είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα αυτή δεν ήταν άλλη από την Ελλάδα. Μπορεί όμως η Ελλάδα να ήταν η αφετηρία της αρχής στον δυτικό κόσμο, από την άλλη το τέλος μιας ζωής στον ανατολικό κόσμο δεν ήταν άλλο από την Τουρκία. Ο ρόλος της Τουρκίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος καθώς η ευκολία με την οποία η Τουρκική κυβέρνηση εκδίδει βίζα για τους μετανάστες από χώρες όπως το Καζακστάν, το Ιράν και η Συρία βάζει τα βασικά θεμέλια στο μονοπάτι προς την Ευρώπη.
"Κάνουμε δουλειές για λιγοστά λεφτά. Απλά θέλουμε να μαζέψουμε αρκετά ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους λαθρεμπόρους ώστε να μας περάσουν από τα σύνορα της Τουρκίας στην Ελλάδα. Η ζωή στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ ακριβή. Παίρνω 250 δολάρια τον μήνα και δεν θέλω να πάω στην Ελλάδα χωρίς λεφτά. Δεν υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα." δηλώνει χαρακτηριστικά ο 17χρονός Αφγανός Σαμσολά ο οποίος δουλεύει σε υπόγειο ζαχαροπλαστείο. Θα χρειαστεί 5.000 δολάρια για την επόμενη φάση η οποία θα τον οδηγήσει στην Ελλάδα.
"Μην φοβάστε τους Έλληνες. Δεν θέλουν να σας απελάσουν. Θέλουν να σας καταγράψουν και να πάρουν τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση." δηλώνει ο Μουστάφα, λαθρέμπορος κοντά σε ένα καφέ σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Συνολικά μεταφέρει με βανάκι 16 άτομα μέχρι τα σύνορα με τον ποταμό Έβρο όπου και οι πελάτες του πρέπει να περπατήσουν για μία ώρα και μετά να περάσουν το ποτάμι με λέμβους στην Ελληνική πλευρά.
Δέν είναι σπάνια και τα φαινόμενα όπου οι μετανάστες περνώντας τα σύνορα δεν έχουν αρκετά λεφτά για να ζήσουν στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να γυρνάνε στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των 17χρονών μεταναστών Μουστάφα και Αλί από το Αφγανιστάν οι οποίοι διασχίζοντας τον Έβρο βρέθηκαν μόνο με τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους.
H τεράστια αύξηση του αριθμού των μεταναστών που περνούν παράνομα στη χώρα έχει διχάσει την Ελληνική πλευρά καθώς το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές μετά από την υπόσχεση του για την καταπολέμηση των παράνομων μεταναστών.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει απόσταση από το θέμα. Σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα βυθίζεται στα χρέη της, η εμφάνιση εκδικητών οι οποίοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους με βίαιο τρόπο κατά των μεταναστών συνεχώς μεγαλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: