Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ

Προτού καλά-καλά κλείσουν οι κάλπες της 17ης Ιουνίου μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά και λίγο αργότερα σε εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή. Το ίδιο βράδυ μετανάστης δέχθηκε άγρια επίθεση στον σταθμό του μετρό στην Αττική και το ερασιτεχνικό βίντεο έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω του YouTube. Το Σάββατο 23 Ιουνίου μηχανοκίνητη ομάδα μελών της οργάνωσης έκανε παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Ρέντη, ενώ στην πλατεία Αγίου Νικολάου της Νίκαιας απείλησαν μετανάστες ιδιοκτήτες καταστημάτων δίνοντάς τους μία εβδομάδα διορία για να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να φύγουν. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 24 Ιουνίου, μία ομάδα περίπου 20 ατόμων επιτέθηκε με ρόπαλα σε πακιστανούς εργάτες στο Μαρκόνι του Ελαιώνα και μια άλλη επιτέθηκε εναντίον μεταναστών μικροπωλητών στο Θησείο. Ανάλογες επιθέσεις σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στην Πάτρα, όπου Xρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε αφγανούς μετανάστες που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε νταλίκες με προορισμό την Ιταλία. Ενας από αυτούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κώμα.
Στις επίσημες ανακοινώσεις της η Χρυσή Αυγή αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί ως τώρα, αλλά οι αυτόπτες μάρτυρες τους διαψεύδουν. Αξίζει εδώ να θυμηθούμε ότι οι επίσημες διαψεύσεις και η μη ανάληψη ευθυνών για την εκφοβιστική δράση τους ήταν η πρακτική και των Ταγμάτων Εφόδου, αλλά και όλων των υπόλοιπων παραστρατιωτικών οργανώσεων των ναζιστών, τουλάχιστον την περίοδο ανόδου τους. Η Χρυσή Αυγή, έχοντας εμπεδώσει τις μεθόδους προπαγάνδας που έκανε επιστήμη το ναζιστικό καθεστώς, βαπτίζει τις τρομοκρατικές εμφανίσεις τους στις γειτονιές της Νίκαιας «μηχανοκίνητη ενημερωτική δράση».
«Αυτά είναι ανοησίες»
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Ηλίας Κασιδιάρης αρνείται κατηγορηματικά το «τελεσίγραφο» προς τους καταστηματάρχες της πλατείας Αγ. Νικολάου. «Ολα αυτά είναι ψέματα που διαδίδουν οι λαθρομετανάστες με τη βοήθεια αριστερών οργανώσεων. Αυτά που γράφονται είναι ανοησίες και καλούμε το κράτος να παρέμβει προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμοι και να απελαθούν όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Η Χρυσή Αυγή αγωνίζεται για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».
Στην ερώτηση με ποιον τρόπο γίνεται αυτό απαντά ότι αγωνίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα για να εφαρμοστούν οι νόμοι, ενώ όταν τον ρωτάμε αν οι μέθοδοι της οργάνωσης ακολουθούν το παράδειγμα των Ταγμάτων Εφόδου λέει ότι «αυτά είναι ανοησίες».

«Αφαντη» Αστυνομία
Η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Κασιδιάρη. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της κοινότητας των Πακιστανών στη χώρα μας, «δεν περνάει ούτε μία ημέρα που να μην έχουμε κάποια καταγγελία για επίθεση εναντίον μεταναστών. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που επιτίθενται φοράνε μαύρες μπλούζες και λένε ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά η οργάνωση το αρνείται».
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των φαινομένων ρατσιστικής βίας κρούει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος σε σχετικό πόρισμά του κάνει λόγο για οργανωμένη και συστηματική δράση ακραίων ομάδων, οι οποίες επικαλούμενες το αίσθημα ανασφάλειας πολλών πολιτών επιδίδονται σε επιθέσεις κατά μελών ευπαθών ή αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων (αλλοδαπών, Ρομά κ.ά.).
Τη δράση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και στις γύρω περιοχές καταδικάζει και ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης. «Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία πρωταρχικό δικαίωμα των πολιτών είναι η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτό που θεωρείται δεδομένο καταλύεται καθημερινά. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε περιστατικό που στρέφεται κατά της ζωής και της ασφάλειας συνανθρώπων μας, όποιας καταγωγής και αν είναι. Απαιτούμε από την Ελληνική Αστυνομία να επιτελέσει τον ρόλο της και να δώσει ένα τέλος στη φρίκη που ζουν καθημερινά συνάνθρωποί μας» σημειώνει.
Οπως όμως λέει ο κ. Ασλάμ, «η Αστυνομία δηλώνει ανίκανη να μας προστατεύσει. Οταν μετά τα επεισόδια στη Νίκαια πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, μας πληροφόρησαν ότι δεν έχουν αρκετούς αστυνομικούς για να μας προστατεύσουν. Μετά τα επεισόδια στο Μαρκόνι, οι αστυνομικοί αντί να συλλάβουν τους Xρυσαυγίτες συνέλαβαν τα ίδια τα θύματα. Στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα του Κολωνού είχαν μαζευτεί Xρυσαυγίτες και φώναζαν ότι θα μας χτυπούν και μέσα και έξω από τα τμήματα».

Οι «ανώμαλοι»
Η οργή της Χρυσής Αυγής δεν εξαντλείται στους μετανάστες. Βλέπουν σε οτιδήποτε διαφορετικό μια απειλή στα ιδεώδη της εθνικιστικής καθαρότητας. Ενα παράδειγμα είναι και οι ομοφυλόφιλοι, που έχουν τεθεί και αυτοί στο στόχαστρο του κόμματος. «Στους ανώμαλους - στην κυριολεξία - καιρούς που ζούμε, το καλοπληρωμένο δημοσιογραφικό κατεστημένο θέλει μάταια να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η ομοφυλοφιλία και κυρίως η ξεδιάντροπη υπερπροβολή της ως κοινωνικού προτύπου είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή το Gay Parade καταδικάζοντας την αποδοχή εκ μέρους της κοινωνίας των ομοφυλοφίλων.
Η άνοδος και η πτώση των Sturmabteilung
Από εργαλείο του Χίτλερ θύμα της μανίας του


Η δράση της Χρυσής Αυγής της ομοιάζει όλο και περισσότερο με τη δράση των Ταγμάτων Εφόδου του ναζιστικού καθεστώτος. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους - αγελαία συμπεριφορά, ομαδικές επιθέσεις, εκφοβισμός και τρομοκρατία - και βάζοντας τους ίδιους στόχους - εβραίους, μετανάστες, αριστερούς και ομοφυλόφιλους - τα μέλη της οργάνωσης φιλοδοξούν να μετατρέψουν την Αθήνα της κρίσης σε Βερολίνο του Μεσοπολέμου, ενώ την ίδια στιγμή, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούν, κάνουν πραγματικότητα τη ρήση του Μαρξ που έλεγε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως παρωδία.
Τα Τάγματα Εφόδου (Sturmabteilung) ήταν η πρώτη παραστρατιωτική ναζιστική οργάνωση. Αποτελεί τη συνέχεια των Freikorps (Ελεύθερα Σώματα) και πήρε την τελική ονομασία το 1921, οπότε και ετέθη υπό την ηγεσία του Ερνστ Ρεμ. Με βασικό σύνθημα «ο τρόμος αντιμετωπίζεται με τρόμο» απετέλεσαν ένα από τα κύρια σκαλοπάτια των ναζιστών προς την εξουσία. Αρχικά είχαν αναλάβει την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά σύντομα μεταβλήθηκαν σε έναν «ιδιωτικό στρατό», μια οργάνωση με πλοκάμια σε ολόκληρη τη Γερμανία, από το Βερολίνο ως την πιο απομακρυσμένη πόλη της γερμανικής επικράτειας.
Φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμα στον Χίτλερ αναλαμβάνοντας τη φυσική εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων. Τα μέλη τους φορούσαν γκρίζες στολές και έμειναν γνωστά ως «φαιοχίτωνες». Λειτουργούσαν σε μικρές ομάδες και τρομοκρατούσαν όχι μόνο τους αντιπάλους του Χίτλερ αλλά και όλα τα τμήματα του πληθυσμού που το ναζιστικό κόμμα θεωρούσε ότι σπίλωναν την καθαρότητα της αρίας φυλής.
Οταν όμως ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία, τα Τάγματα Εφόδου όχι μόνο έπαψαν να του ήταν χρήσιμα αλλά αποτελούσαν και εμπόδιο προς την απόλυτη εξουσία. Ο Ρεμ και οι υπόλοιποι ηγέτες τους κατάλαβαν πολύ αργά ότι είχαν υποτιμήσει τον Χίτλερ, γεγονός που πλήρωσαν με τη ζωή τους την περίφημη «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών», την οποία έχει αποδώσει αριστοτεχνικά στη μεγάλη οθόνη ο Λουκίνο Βισκόντι στην ταινία «Οι Καταραμένοι». Το πρωί της 30ής Ιουνίου 1934 ο Χίτλερ συγκέντρωσε τους ηγέτες των βαυαρικών Ταγμάτων Εφόδου στο Μόναχο και τους άσκησε δριμύτατη κριτική επειδή, δήθεν, αδυνατούσαν να επιβάλουν τη ναζιστική τάξη στους δρόμους της πόλης. Αυτή ήταν η αρχή του διωγμού, ο οποίος υλοποιήθηκε μέσα στις τρεις επόμενες ημέρες με μαζικές συλλήψεις και δεκάδες εκτελέσεις στελεχών χωρίς καν δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: