Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ....ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Αυστραλία οι δηλώσεις της υπεύθυνης του αντιπολιτευτικού Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών σε θέματα υπηκοότητας, Τερέζα Γκαμπάρο, η οποία είπε ότι, για να ενταχθούν στην αυστραλιανή κοινωνία οι νεοφερμένοι μετανάστες, θα πρέπει να τους διδαχθούν τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, προκειμένου να εμπεδώσουν και να ακολουθήσουν ορισμένες από τις συνήθειες των Αυστραλών, όπως να χρησιμοποιούν αποσμητικά και να περιμένουν υπομονετικά στη σειρά!
Η κα. Γκαμπάρο δήλωσε επιπλέον ότι η «πολιτιστική εκπαίδευση» των νεοφερμένων μεταναστών θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, προκειμένου να μάθουν να σέβονται τους κανόνες υγιεινής και την αυστραλιανή κουλτούρα.
«Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, αναφέρομαι σε θέματα υγιεινής και τις κοινά αποδεκτές συνήθειες σε αυτή τη χώρα όταν κάποιος εργάζεται δίπλα σε έναν άλλο» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η πρακτική του να κάνουμε χρήση αποσμητικών και να μη σπρώχνουμε τους άλλους όταν περιμένουμε στη σειρά για να εξυπηρετηθούμε είναι επιβεβλημένη.
«Όλοι έχουμε ακούσει ότι είναι ενοχλητικό να βρίσκεσαι στις δημόσιες συγκοινωνίες μεταξύ ατόμων που δεν χρησιμοποιούν αποσμητικό και, δυστυχώς, υπάρχουν τέτοια άτομα ανάμεσά μας. Ορισμένοι ίσως θεωρούν προσβλητική μια τέτοια συζήτηση, αλλά είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει τέτοια θέματα να αντιμετωπίζονται, όταν υπάρχουν συμπολίτες μας που ενοχλούνται», κατέληξε η τομεάρχης του Συνασπισμού.
Ωστόσο, οι δηλώσεις της κας. Τερέζα Γκαμπάρο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, κ. Μάλκολμ Φρέιζερ. Ο κ. Φρέιζερ, χαρακτήρισε «απαράδεκτες και προσβλητικές» της δηλώσεις της κας. Γκαμπάρο και επεσήμανε ότι η χώρα θα πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες και βοήθεια στους νεοφερμένους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να ενταχθούν ομαλά στην αυστραλιανή κοινωνία αλλά δεν θα πρέπει να τους κάνει «κηρύγματα για να γίνουν ολόιδιοι με τους Αυστραλούς».
«Για να λέμε την αλήθεια, υπάρχουν και χιλιάδες Αυστραλοί που ίσως έχουν κακοσμία. Δεν πρέπει να τα βάζουμε με τους μετανάστες» είπε ο κ. Φρέϊζερ.
Των απόψεων της κας. Γκαμπάρο είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι νεοφερμένοι με προσωρινές βίζες εργασίας δεν ενσωματώνονται στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τους «συμβολισμούς» παρά για την ουσία.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που έφτασαν την περυσινή χρονιά στην Αυστραλία με βίζες εργασίας ανέρχεται στα 90.120 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: