Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΧΑΝΙΑ: ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πηγή: kathimerini.gt (19/03/10)
Μαθητές, του γενικού λυκείου Ακρωτηρίου στα Χανιά «πόζαραν» στο facebook κάτω από εμβλήματα ακροδεξιών οργανώσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Κύδων» και της τοπικής εφημερίδας «Νέος Κήρυκας». Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και της δημοτικής αρχής της περιοχής.
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του διευθυντή του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου Δημήτρη Λουπασάκη αναφορικά με αρχικές υποψίες καθηγητών που έγιναν βεβαιότητα, όταν είδαν στο facebook μαθητές τους να ποζάρουν κάτω από τα εμβλήματα.«Αρχίσαμε να καλούμε τους γονείς και να τους ενημερώνουμε. Οι γονείς δεν το γνώριζαν ενώ ορισμένοι έμειναν έκπληκτοι» είπε, ενώ αναφερόμενος στο τι ακολούθησε δήλωσε: «Στην συνέχεια φέραμε αντιρατσιστικό υλικό και αρχίσαμε να το προβάλλουμε στα παιδιά. Συγχρόνως συγκαλέσαμε το σχολικό συμβούλιο, που είναι το συμβούλιο των γονέων, των μαθητών και των καθηγητών, όπου και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση» .Ο κ. Λουπασάκης επεσήμανε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σε όλα τα σχολεία, ενώ τόνισε πως δεν είχαν παρουσιαστεί μαθητές με ακροδεξιές απόψεις τα προηγούμενα χρόνια. «Κάτι συνέβη φέτος. Πρόκειται για παιδιά της πρώτης και της δευτέρας λυκείου. Δηλαδή έρχονται έτοιμα, προσηλυτισμένα από το γυμνάσιο. Η δουλειά γίνεται στο γυμνάσιο, στα μικρά παιδιά, που είναι ευαίσθητα και πολιτικά ακαλλιέργητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουπασάκης.
Μάλιστα όπως δήλωσε ο διευθυντής του λυκείου, συζήτησε με αυτά τα παιδιά για το εάν προσπάθησαν να τους προσηλυτίσουν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να αναρτηθεί στο blog του πυρήνα Χανίων της «Χρυσής Αυγής» μια επιστολή με την οποία ουσιαστικά τον κατηγορούσαν για διώξεις των μαθητών που έχουν εθνικιστική πολιτική άποψη. Ο κ. Λουπασάκης διευκρίνισε πως δεν έχει απειληθεί και τόνισε πως «δεν είμαστε αρνητικοί στο να είναι τα παιδιά πολιτικοποιημένα και να ασχολούνται, αλλά εκτός σχολείου. Μέσα στο σχολείο δεν θέλουμε να ασχολούνται με αυτά τα πράγματα, ούτε να υπάρχει ρατσισμός ή βία».
Για το θέμα που προέκυψε στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου ενημερώθηκε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης ο οποίος χθες είχε βρεθεί στα Χανιά στο πλαίσιο περιοδείας του.Ο κ. Κλινάκης δήλωσε: «Ο εκπαιδευτικός έκανε αυτό που επιτάσσει το έργο του και η ιδιότητά του ως παιδαγωγός. Αυτά τα μηνύματα θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία. Το σχολείο αυτό κάνει, καλλιεργεί την ισότητα, την αλληλεγγύη, την στήριξη, την αποδοχή της διαφορετικότητας. Κάποιοι από μας ξέχασαν που βρισκόμαστε κάποτε και ότι εμείς ήμασταν σε αυτή την θέση ως Έλληνες μετανάστες σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους δείξουμε κατανόηση και να προσπαθήσουμε να τους ενσωματώσουμε στην δική μας κοινωνία και να τους κάνουμε αποδέκτες του δικού μας πολιτισμού και της ιστορίας μας και να είστε σίγουροι ότι εάν το πετύχουμε, όσοι δεν αποδέχονται αυτά θα σιωπήσουν».
Την ανησυχία τους εξέφρασαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του δήμου Ακρωτηρίου. «Το φαινόμενο είναι σίγουρα ανησυχητικό. Νομίζω ότι θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, διότι πρόβλημα το θεωρώ, όλη η κοινωνία και οι οργανωμένοι φορείς και οι πολίτες και οι εκπαιδευτικοί, διότι είναι κάτι το οποίο δεν ταιριάζει με τον πολιτισμό μας» δήλωσε ο δήμαρχος Ακρωτηρίου Μιχάλης Κυνηγός.