Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

H ΟΛΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ...ΣΦΥΡΙΖΕΙ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΑΥΓΗ"
Την ανάγκη το σχολείο να αποτελέσει κεντρικό θύλακα καταπολέμησης ξενοφοβικών αντιλήψεων και καλλιέργειας της αρμονικής συνύπαρξης Ελλήνων και μεταναστών αντανακλά η πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας τη διοργάνωση αντιρατσιστικών εκδηλώσεων σε δύο διδακτικές ώρες σε όλα τα σχολεία στις 19 Μαρτίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου).
Η πρωτοβουλία ελήφθη ύστερα και από τα γεγονότα της Πανόρμου και την επίθεση στην αντιρατσιστική συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν και 13 ανήλικοι, αρκετοί εκ των οποίων μαθητές της περιοχής. Η αναγκαιότητα της πρότασης των εκπαιδευτικών έγινε ακόμη πιο επιτακτική μετά το τελευταίο περιστατικό μαθητών στη Σπάρτη, που πυρπόλησαν "χάριν αστεϊσμού" το σπίτι μεταναστών από το Μπαγκλαντές. Ωστόσο, το ΥΠΕΠΘ δεν έχει δώσει απάντηση στο αίτημα των εκπαιδευτικών, που συνυπογράφηκε ομόφωνα κατά τη συνέλευση όλων των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 30 Γενάρη.
Όπως μας ενημερώνει η κ. Ζωγραφάκη Ελένη, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, "παρ' ότι έχουμε ενημερώσει από τα μέσα Φεβρουαρίου το υπουργείο για την πρωτοβουλία μας, ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση. Μένουν μόλις λίγες μέρες από τις 19 Μαρτίου και καμία εγκύκλιος δεν έχει σταλεί στα σχολεία για την πραγματοποίηση αντιρατσιστικών δράσεων και εκδηλώσεων τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες"."Το κίνητρο για την πρωτοβουλία μας", συνεχίζει η κ. Ζωγραφάκη, "ήταν να αναδειχθεί η ανάγκη το σχολείο να καταπολεμά ξενοφοβικές λογικές, να ευαισθητοποιεί σε ζητήματα ρατσισμού και να καλλιεργεί το αίσθημα της αρμονικής συνύπαρξης Ελλήνων και μεταναστών. Αυτό φυσικά απαιτεί συνολική αναδιάρθρωση των προγραμμάτων, ωστόσο, μετά το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και ορισμένα ανησυχητικά φαινόμενα και αντιδράσεις, θεωρήσαμε ότι είναι επιτακτικό, έστω και ως ελάχιστη κίνηση, να οργανωθούν αντιρατσιστικές δράσεις για τους μαθητές μας, Έλληνες και μετανάστες. Όμως, η απήχηση αυτής της πρωτοβουλίας εξαρτάται από την απόφαση του υπουργείου, καθώς αν δεν δώσει την εντολή, η υλοποίησή της θα εξαρτηθεί από την ευαισθησία των εκπαιδευτικών και τη θέλησή τους να συγκεντρώσουν μόνοι τους το υλικό για τις εκδηλώσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: