Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Πηγή: www.naftemporiki.gr (22/03/10)
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να ζητήσουν τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη μετανάστευση, ώστε να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των ξένων εργατών, αλλά οι φωνές τους επισκιάστηκαν από τις συζητήσεις για το αν θα καταφέρει ο Μπάρακ Ομπάμα να περάσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη δημόσια υγεία.
Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν "Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια για όλους τους Μετανάστες στις ΗΠΑ" και "Το μόνο που θέλουμε είναι δουλειά", οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ουάσινγκτον. Ορισμένοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν "το ταξίδι μας ως μετανάστες είναι ταξίδι για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Το θέμα των μεταναστών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν 10,8 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, ενώ παράλληλα οι Ισπανόφωνοι, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών, εξελίσσονται σε ένα μπλοκ με μεγάλη δύναμη ψήφου. Παρότι οι βουλευτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στη συζήτηση του νομου για τις αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη, οι διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι φωνές τους θα ακουστούν.
Ο πρόεδρος Ομπάμα επωφελήθηκε το 2008 από τις ψήφους των Ισπανόφωνων, έχοντας υποσχεθεί ότι θα μεταρρυθμίσει το νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, ώστε εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες να μπορέσουν να αποκτήσουν υπηκοότητα. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των μεταναστών προειδοποιούν ότι αν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου θα υποστεί τις συνέπειες στις εκλογές για το Κογκρέσο, τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: