Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ Ε.Ε.: "ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Στην έκθεσή της, με τίτλο «Η παγίδα Δουβλίνο ΙΙ - Επιστροφές αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα», η Διεθνής Αμνηστία καταδεικνύει ότι τα άτομα που επιστρέφονται σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου αντιμετωπίζουν πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων τον κίνδυνο να επιστραφούν αναγκαστικά σε έναν τόπο όπου κινδυνεύουν να υποστούν διώξεις.
Η έκθεση αναδεικνύει την παράλειψη των ελληνικών αρχών να προσφέρουν μια δίκαιη διαδικασία ασύλου. Στα συστημικά ελαττώματα περιλαμβάνονται η έλλειψη πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, σε μια δίκαιη ακρόαση του αιτήματος για άσυλο, καθώς και σε αποτελεσματική προσφυγή. Στους αιτούντες άσυλο δεν διατίθεται επαρκής πρόσβαση σε νομικό παραστάτη, σε υπηρεσίες διερμηνείας και στην απαραίτητη πληροφόρηση, ενώ οι συνθήκες κράτησης μπορεί να είναι κάκιστες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για αναγκαστικές απελάσεις προς την Τουρκία. Επιπλέον, η ανεπαρκής παροχή στέγης και η ανεπαρκής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πλήττουν τα στοιχειώδη οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.
«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι το σύστημα «Δουβλίνο ΙΙ» βασίζεται στην προβληματική πεποίθηση ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν ισοδύναμα πρότυπα προστασίας των προσφύγων. Αντιθέτως, οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν πρώτα στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν δυνάμει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και απειλές για την ασφάλειά τους. Μόνο μια συντονισμένη προσπάθεια των κρατών-μελών να επιτύχουν καλύτερα και ισοδύναμα πρότυπα προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, και η ΕΕ χρειάζεται να επιδοθεί αμέσως σε μια σοβαρή διαδικασία προς αυτόν τον στόχο», δηλώνει ο Νίκολας Μπέγκερ, ο διευθυντής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Από τον Απρίλιο του 2008, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συμβουλεύει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν τις επιστροφές αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα, με βάση τα σοβαρότατα ελλείμματα στην ελληνική διαδικασία ασύλου, καθώς και τις συνθήκες υποδοχής, που υπολείπονται των σχετικών προτύπων. Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2010, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, ιδίως με την αφαίρεση του δικαιώματος σε αποτελεσματική προσφυγή, μετά την κατάργηση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής με νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2009. Παρά τα στοιχεία για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2009, επιστράφηκαν στην Ελλάδα 995 αιτούντες άσυλο από κράτη-μέλη του Κανονισμού του Δουβλίνου όπως είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
.................................
για την έκθεση συνολικά δες εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: