Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ: ΟΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ριζοσπάστης" (30/03/10)
Από κινητοποίηση των απεργών αλιεργατών με την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεωνΠάνω στη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης έσπασε η νέα προσπάθεια των πλοιοκτητών της Μηχανιώνας να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό για να χτυπήσουν την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών που συνεχίζεται για τρίτο μήνα. Τα ξημερώματα της Κυριακής οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, μαζί με δεκάδες ακόμη συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους από διάφορους κλάδους δουλειάς, απέτρεψαν 12 Αιγύπτιους, που ήρθαν από την Αθήνα, να ενταχθούν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπαθούν να στήσουν οι μεγαλοπλοιοκτήτες.
Οι πλοιοκτήτες της Μηχανιώνας, αποθρασυμένοι από τη στήριξη κυβέρνησης - μηχανισμών καταστολής - υπηρεσιών, αλλά και συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, αρνούνται να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις των απεργών που παλεύουν για εισόδημα που να ανταποκρίνεται στη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που κάνουν και τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την απεργία, που μάλιστα κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο το οποίο αναγνώρισε το δίκιο των αιτημάτων τους, απορρίπτοντας καθολικά τους ισχυρισμούς των πλοιοκτητών.
Οι πλοιοκτήτες απολύουν τους απεργούς και προσλαμβάνουν παράνομα απεργοσπάστες τους οποίους φορτώνουν στα πλοία τους από άλλα. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού έχουν ζητήσει από γνωστό Αιγύπτιο δουλέμπορο, που έχει έδρα τον Πειραιά, να φέρει άλλους Αιγύπτιους για να επανδρώσουν τα αλιευτικά σκάφη τους. Ετσι βρέθηκαν να ταξιδεύουν για τη Θεσσαλονίκη οι 12 Αιγύπτιοι. Η πληροφορία έφτασε στους απεργούς μεσημέρι Σαββάτου. Κινητοποιήθηκαν αμέσως και μαζί με το ΠΑΜΕ έστησαν μπλόκα σε κάθε πιθανό σημείο άφιξής τους. Συγκεντρώθηκαν από τις 8 το βράδυ στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ, στο ΚΤΕΛ Αθηνών και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στις 2 ξημερώματα Κυριακής το λεωφορείο με τους 12 Αιγύπτιους έφτασε στον κεντρικό σταθμό ΚΤΕΛ.
Οι απεργοί αλιεργάτες μίλησαν στους συμπατριώτες τους, τους εξήγησαν πως έρχονται να πάρουν τη δική τους δουλειά, πως οι πλοιοκτήτες αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους γιατί θέλουν να προσλάβουν άλλους πιο φθηνούς εργάτες, χωρίς δικαιώματα. Τους ενημέρωσαν για την επιχείρηση που έχουν στήσει οι εργοδότες με στόχο να τους διώξουν από τα σκάφη και από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς ήδη να κινδυνεύουν με απέλαση.Οι 12 Αιγύπτιοι στάθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους απεργών. Παρά τη φτώχεια τους, την ανάγκη για δουλειά, την ελπίδα πως θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μεροκάματο, δε δέχθηκαν να γίνουν απεργοσπάστες. Κατανόησαν ότι είναι συμφέρον όλων των εργατών να λήξει νικηφόρα ο αγώνας των Αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας, γιατί θα διασφαλίσει συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές για όσους σήμερα δουλεύουν στα πλοία, αλλά και για όσους άλλους μετανάστες εργάτες θα έρθουν στο μέλλον. Αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το ταξικό κίνημα και τους αγώνες του, για την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: