Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΓΑΛΛΙΑ: 18% Η ΜΑΡΙΝ ΛΕ ΠΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναδημοσίευση από το Εθνος

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ήθελε να βάλει στοίχημα με τους δημοσκόπους, ότι θα ξεπεράσει τις προβλέψεις που της έδιναν 14%-17% στον α΄ γύρο. Τώρα, έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 18%, η Μαρίν Λε Πεν φαίνεται ότι κέρδισε το στοίχημα, αποκτώντας ταυτόχρονα τον αέρα του ρυθμιστή του β΄ γύρου, καθώς η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι της προβλέπεται καθοριστική. Η κόρη του Ζαν Μαρί Λε Πεν η οποία παρέλαβε τα ηνία του Εθνικού Μετώπου (FN) από τον πατέρα της, το 2011, έχει κάθε λόγο να χαμογελά και να θεωρεί πετυχημένο το κομματικό «λίφτινγκ» στο οποίο επιδόθηκε με ζήλο τον τελευταίο χρόνο.

Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά ρυθμιστής με τις τραυματικές εμπειρίες
«Δεν είναι παρά η αρχή, συνεχίζουμε την μάχη…Τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν…Είμαστε πλέον η μόνη πραγματική αντιπολιτευτική δύναμη» δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν μετά το 18% του πρώτου γύρου που την βάζει στη…σέντρα της πολιτικής αναμέτρησης, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στον τρόπο που θα κινηθούν οι ψηφοφόροι της στον δεύτερο γύρο.
Η ίδια είχε δηλώσει ότι αν στον δεύτερο γύρο είναι αντιμέτωποι ο Σαρκοζί και ο Ολάντ δεν θα δώσει «γραμμή» καθώς θεωρεί ότι αμφότεροι οι υποψήφιοι «είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τον γαλλικό λαό για να γλιτώσουν την ευρωζώνη».
Ωστόσο γνωστοποίησε ότι θα εκφράσει «την γνώμη» της κατά την διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, την 1η Μαΐου.
Μέχρι στιγμής πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί την ήττα του Νικολά Σαρκοζί, για τον οποίο έχει πει πρόσφατα στην Figaro: «Δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα εγκαταλείψει την πολιτική, έχοντας παραδώσει προηγουμένως, όλες τις εξουσίες στην αριστερά».
Μάλιστα σύμφωνα με ανάλυση του περιοδικού Nouvel Observateur η Μαρίν Λε Πεν έχει ένα και μόνο στόχο: να προκαλέσει την ήττα του Σαρκοζί στις 6 Μαΐου ,ώστε να προκαλέσει την διάλυση του κόμματος του προέδρου, UMP, ώστε να ανακατέψει την δεξιά «τράπουλα» και να αναδειχθεί στην συνέχεια σε επικεφαλής του συνόλου των τάσεων στον δεξιό χώρο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, με σκωπτική διάθεση, έχει ευχαριστήσει στο παρελθόν τον γάλλο πρόεδρο, τονίζοντας ότι οι πρακτικές του, συνέβαλαν στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου (FN).
Μια άνοδος που οφείλεται όχι μόνο στην πτώση της δημοτικότητας του Νικολά Σαρκοζί και στη σοσιαλιστική σύγχυση, αλλά και στην ίδια την Λε Πεν, η οποία – μετά την ανάδειξή της στην κεφαλή του κόμματος- ανέλαβε με ζήλο το λίφτινγκ της εικόνας του FN. Στόχος της, ήταν να το μετατρέψει από παρία σε παράταξη «μέινστριμ», αποτινάσσοντας την ρετσινιά του ακραίου και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων.
Η Λε Πεν με τον πατέρα της Ζαν Μαρί.
Η ηγέτιδα του FN άλλωστε προτιμά να αποκαλεί το κόμμα της «πατριωτικό» απορρίπτοντας τον όρο «ακροδεξιά». Μάλιστα ως… πρέσβειρα της πιο ήπιας εκδοχής του Εθνικού Μετώπου, έχει επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από την εμπρηστική ρητορική και τις συχνά γραφικές δηλώσεις του προκλητικού πατέρα της, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται από τις βασικές αρχές του κόμματος για το Ισλάμ, την εθνική ταυτότητα ή το μεταναστευτικό, στρεφόμενη παράλληλα με σθένος κατά της Ευρώπης, του κεφαλαίου και της παγκοσμιοποίησης.
Όντας δις διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών, η Λε Πεν με συνεντεύξεις σε μίντια εντός και εκτός Γαλλίας, επιχείρησε να λανσαριστεί ως μια πιο μοντέρνα εκδοχή πολιτικού που έχει επαφή με την κοινωνία και αφουγκράζεται τα προβλήματα του λαού, επιδιώκοντας να σαγηνεύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους όλων των χώρων και κυρίως του κυβερνώντος δεξιού UMP.
Η Λε Πεν δέχθηκε συχνά τα βέλη της αμφισβήτησης από τους επικριτές της που από την αρχή της ενασχόλησής της με την πολιτική την αντιμετώπισαν ως «κόρη του μπαμπά». Παρότι αντίπαλοι της, την αναγνώρισαν ως πιο αξιόπιστη υποψήφια από τον πατέρα της και άρα πιο επικίνδυνη για τους ίδιους, προειδοποιούσαν συχνά το λαό «να μην ξεγελαστεί» γιατί όπως υποστήριζαν διατηρεί το ίδιο πρόγραμμα και τις ίδιες θέσεις με τον μπαμπά Ζαν Μαρί.
Η Μαρίν Λε Πεν που αυτό τον Αύγουστο θα κλείσει τα 44 χρόνια της, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και ασχολήθηκε με την πολιτική από τα 18 της, εντασσόμενη στο FN. Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά περιφερειακή σύμβουλος στην περιοχή Νορ πα ντε Καλέ όπου και έχτισε την εκλογική της βάση, ενώ είναι ευρωβουλευτής από το 2004.
«Μεγάλωσα ως κόρη ενός παρία και από μικρή αντελήφθην ότι ο πατέρας μου δεν ήταν αρεστός» λέει η Μαρίν Λε Πεν, ανακαλώντας την τραυματική εμπειρία της βομβιστικής επίθεσης στην οικογενειακή κατοικία όταν εκείνη ήταν μόλις 8 ετών, από την οποία βγήκε σώα η ίδια, οι αδερφές της και οι γονείς της. Η Μαρίν σημαδεύτηκε και από τον χωρισμό των γονιών της αλλά και την απόφαση της μητέρας της Πιερέτ να φωτογραφηθεί γυμνή για το περιοδικό Playboy, ποζάροντας σε…λίαν αποκαλυπτικές πόζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: