Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ "ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ" ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Τις τελευταίες μέρες ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ έφεραν το μεταναστευτικό, τις επιχειρήσεις «σκούπα» και τα κέντρα κράτησης, στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου. Οι «χασάπηδες» του Μνημονίου παίζουν για άλλη μια φορά το χαρτί που μπορεί να μπερδέψει την συνείδηση κομματιών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Στις δηλώσεις Χρυσοχοίδη, Σαμαρά, Καρατζαφέρη κ.λ.π. –και Χρυσής Αυγής– το κοινό νήμα είναι πως: για την κρίση, την φτώχεια, την εξαθλίωση, ευθύνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και πως με τις δικές τους τις προτάσεις θα πληρώσουν!

Ο ρατσισμός των σαλονιών...

Αν έπρεπε να αναμετρηθούμε μόνο με τις δικές τους δηλώσεις, ίσως τα πράγματα να ήταν απλά. Θα λέγαμε:
-  στον Σαμαρά που κηρύσσει ανένδοτο για "να ανακαταλάβουμε την Αθήνα και τις άλλες πόλεις" (σ.σ. από την ...κατοχή των μεταναστών) να το βουλώσει! Γιατί αυτός  υπέγραψε την κατοχή της χώρας από την Τρόικα και τους τραπεζίτες!
- στον Καρατζαφέρη που προτείνει να στοιβαχθούν οι μετανάστες «σε ένα ακατοίκητο νησί και να δουλεύουν για την Ελλάδα για να φάνε», πως εν έτη 2012 δεν δικαιούται να μιλάει για νέα ξερονήσια-εξορίες!
- και στον Χρυσοχοίδη που με θράσος δηλώνει "...να δώσουμε απάντηση στην αγωνία των πολιτών για ασφάλεια, για δημόσια υγεία, για κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή", να διαβάσει  ...επιτέλους το Μνημόνιο που διαλύει την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή!

...και η μπερδεμένη συνείδηση

Όμως η Αριστερά έχει να αναμετρηθεί με μια σκληρή πραγματικότητα. Με την ανοχή ή ακόμα και την υποστήριξη των επιχειρήσεων-σκούπα από κομμάτια της κοινωνίας. Με την εξέγερση των τοπικών κοινοτήτων ενάντια στην εγκατάσταση στις περιοχές τους των "φυλακών" μεταναστών. Με την «ανακούφιση» κατοίκων περιοχών με μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό, πως κάτι θα βελτιωθεί στη ζωή τους.
Όλοι αυτοί μέχρι πρόσφατα έβριζαν την κυβέρνηση, το Μνημόνιο, την Τρόικα. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες ο εχθρός μετακόμισε στο πρόσωπο των ανεπιθύμητων μεταναστών...
Μα γιατί θα πει κάποιος, είναι σχιζοφρενικό το ελληνικό εργατικό κίνημα και η ελληνική κοινωνία; Καθόλου!

Μια σκληρή πραγματικότητα

Ούτε ο κόσμος τρελάθηκε, ούτε η μύγα του ρατσισμού τσίμπησε ξαφνικά χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει μια χρόνια υπέρ-συσσώρευση προβλημάτων! Ένα εκρηκτικό μείγμα έτοιμο για ανάφλεξη.
Ακόμα και πριν την κρίση και το Μνημόνιο, συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, υπέφεραν από ένα συνδυασμό προβλημάτων. Χρόνια υποβάθμιση, έλλειψη ελεύθερων χώρων ή χώρων πρασίνου, απουσία αθλητικών και πολιτιστικών εναλλακτικών, ανύπαρκτες κοινωνικές υποδομές, λειτουργία εγκληματικών κυκλωμάτων και μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης αστέγων, ανέργων και "απόκληρων".
Σε μια προηγούμενη φάση ήταν διακριτά μεγάλοι οι αριθμοί των περιθωριοποιημένων μεταναστών σ' αυτές τις περιοχές. Και αυτή η κατάσταση συνείσφερε στο μπέρδεμα της συνείδησης. Ιδιαίτερα καθώς η Αριστερά δεν έδινε συγκεκριμένες πολιτικές απαντήσεις στα υπαρκτά προβλήματα.
Σήμερα όλα αυτά τα κοινωνικά προβλήματα έχουν ξεφύγει εκτός κάθε ορίου. Η έξαρση της εξαθλίωσης είναι πρωτοφανής και ο αριθμός των "απόκληρων" της κοινωνίας ρεκόρ. Στο μέλλον αναπόφευκτα οι περιοχές γκέτο θα τείνουν να αυξάνονται.
Όμως τα αριθμητικά πρωτεία της εξαθλίωσης δεν τα κατέχουν πια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αλλά οι Έλληνες!
Όσο για τις αγροτικές περιοχές που θέλουν να εγκαταστήσουν τις "φυλακές" μεταναστών, υποφέρουν χρόνια από τη διάλυση της αγροτικής οικονομίας και την παντελή έλλειψη έργων υποδομής.

Ψάχνοντας για λύσεις

Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές αναπτύσσεται μια αντιφατική συνείδηση. Για κάποια στρώματα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης λειτούργησαν ανακουφιστικά. Είναι τα ίδια στρώματα που πιστεύουν πως μπορεί η σύνταξη ή ο μισθός τους να χάθηκαν για πάντα, αλλά τουλάχιστον η καθημερινότητα στην γειτονιά τους θα αλλάξει αν "εξαφανιστούν" οι άστεγοι, τα εγκληματικά κυκλώματα και οι απόκληροι μετανάστες.
Που θεωρούν πως αν η εξαθλίωση μετακομίσει κάπου ...αλλού και τουλάχιστον οι ίδιοι δεν την βλέπουν, αυτό είναι μια κάποια λύση.
Άλλοι πάλι πιστεύουν πως ο διωγμός των χωρίς χαρτιά ίσως και να περιορίσει την ανεργία των Ελλήνων. Ή την εγκληματικότητα.
Η αλήθεια όμως είναι πως ακόμα κι αν δια μαγείας "εξαφανίζονταν" όλοι οι χωρίς χαρτιά μετανάστες/πρόσφυγες –είτε δια του εγκλεισμού στα κέντρα κράτησης είτε δια της απέλασης– κανένα απολύτως πραγματικό πρόβλημα δεν θα λύνονταν!

Η ατζέντα του ρατσισμού είναι αδιέξοδη

Ÿ            Οι μεγάλοι αριθμοί των ανέργων, φτωχών, άστεγων και απόκληρων, είναι σήμερα κυρίως οι Έλληνες!
Η εξαθλίωση θα μεγαλώνει μέρα με την μέρα μέσα στα σπίτια μας! Γιατί πολύ απλά το σύστημα δεν έχει καμιά πρόταση για τους πάνω από 1 εκ. έλληνες ανέργους, ή τα 3 εκ. που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας! Το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για τους 400 χιλ. έλληνες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται στην ώρα τους, με καθυστερήσεις μηνών! Τίποτα για τους 25-30  χιλ. έλληνες αστέγους κυρίως! Ούτε για τα 100 χιλ. παιδιά που υποσιτίζονται! Σιωπή για τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία που κλείνουν!
Θα λύσει αυτά τα προβλήματα η μεταφορά των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Όχι βέβαια! Στρέφοντας όμως την προσοχή αλλού, θα διευκολύνει την κυβέρνηση να επιβάλει όλα τα πιο πάνω!

Ÿ            Τους μισθούς Βουλγαρίας δεν μας τους φοράει καπέλο κανένας μετανάστης-πρόσφυγας χωρίς χαρτιά, αλλά οι έλληνες εργοδότες και η κυβέρνηση των τραπεζιτών!
Όταν θα φτάσουμε όλοι μας να δουλεύουμε και ταυτόχρονα να πεινάμε (!!) τότε θα έχουμε γίνει ίδιοι με τους πιο τελευταίους μετανάστες που σήμερα θα πάρουν το δρόμο των κέντρων κράτησης! Η νέα γενιά των ελλήνων το 'χει πάρει ήδη το μονοπάτι της μετανάστευσης και της ξενιτιάς! Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ πάνω από 65.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που θα φύγουν στο εξωτερικό το 2012 για αναζήτηση εργασίας (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_03/04/2012_477799).
Τα λουκέτα, οι απολύσεις και η ανεργία είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας που βυθίζεται. Καμία σχέση δεν έχουν με την παρουσία μεταναστών, στους οποίους η ανεργία είναι σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από ότι των Ελλήνων – και σαν αποτέλεσμα φεύγουν μόνοι τους. Για παράδειγμα σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Αλβανικού Ιδρύματος Διεθνών Σπουδών (AIIS) από το σχεδόν 1/2 εκ. Αλβανών που ζούσαν εδώ, έχει ήδη αποχωρήσει πάνω από 15%!

Ÿ            Καμιά αναβάθμιση των γειτονιών μας δεν μπορούμε να προσδοκούμε! Ποιο πάρκο, ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις ή ποιο πολιτιστικό κέντρο θα δούμε να ανοίγει στις μέρες του Μνημονίου;

Ÿ            Η εγκληματικότητα θα συνεχίσει την ανηφόρα, ευθέως ανάλογα με την αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Κι εδώ τα πρωτεία τα έχουν πια οι ημεδαποί θύτες σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. (δες: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6419&Itemid=529&lang= ). Για παράδειγμα ενώ στα εξιχνιασμένα εγκλήματα -όλων των ειδών- του 2010 οι συλληφθέντες δράστες ήταν 26.968 αλλοδαποί και 25.120 ημεδαποί, το 2011 ο αριθμός των αλλοδαπών πέφτει στο 20.705 και των ημεδαπών ανεβαίνει στο 27.599!

Ÿ            Τέλος, στο ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης γενικά, ούτε φυλακές, ούτε σύρματα, μπορούν να σταματήσουν ανθρώπους από κατεστραμμένες χώρες να ταξιδέψουν προς την επιβίωση.
Η λύση στην ρίζα των προβλημάτων είναι συνυφασμένη με την αλληλεγγύη μας στα κινήματα του Αραβικού και του 3ου κόσμου, για να ανατρέψουν τους δικτάτορες, να διώξουν τους ιμπεριαλιστικούς στρατούς, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των κινημάτων και της Αριστεράς.

Να ματαιωθούν τα σχέδια του Χρυσοχοίδη

Για την Αριστερά, το αντιρατσιστικό, το μεταναστευτικό και το εργατικό κίνημα, η ματαίωση των σχεδίων του Χρυσοχοίδη και της κυβέρνησης είναι επείγουσα ανάγκη. Το δίλημμα σε τελευταία ανάλυση μπαίνει ως εξής: είτε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας διασπάσει σε μετανάστες και έλληνες, σε "νόμιμους" και "παράνομους", σε εργαζόμενους και άνεργους, σε εξαθλιωμένους ή απλώς φτωχούς και θα τρώμε τις σάρκες μας μεταξύ μας, είτε θα χτίσουμε γέφυρες για να υπερασπίσουμε την εργατική τάξη στην οποία ΟΛΟΙ ΜΑΣ ανήκουμε  στο σύνολο της!

Παράρτημα Ι.
Η Χρυσή Αυγή υπερθεματίζει...
Ήταν αναμενόμενο πως η Χρυσή Αυγή θα πλειοδοτούσε καταγγέλλοντας τον Χρυσοχοίδη, τον Σαμαρά, τον Καρατζαφέρη, πως κλέβουν τη δική της ατζέντα. Αλλά η Χρυσή Αυγή δεν μένει εκεί, τους καταγγέλλει επίσης ως υποκριτές! Θεωρεί την κράτηση και την απέλαση 30 χιλ. μεταναστών χωρίς χαρτιά -αυτή είναι η μάξιμουμ χωρητικότητα των 30 κέντρων- ως κοροϊδία. Και προτείνει ως μόνη δραστική λύση την σύλληψη και απευθείας απέλαση όλων των χωρίς χαρτιά και την πλήρη στρατιωτικοποίηση των συνόρων! Πιο συγκεκριμένα:
"- Λήψη άμεσων κατασταλτικών μέτρων για τη διαφύλαξη των χερσαίων συνόρων μας στον Έβρο και μεταφορά Ειδικών Μονάδων του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή
- Καταγγελία της συνθήκης της Οττάβα και εκ νέου διασπορά των ελληνικών ναρκοπεδίων κατά προσωπικού
- Ειδικός σχεδιασμός αστυνομικών επιχειρήσεων για τη σύλληψη και την επαναπροώθηση όσων ξένων έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα
-  Ιδιώνυμο όποιο έγκλημα τελεί παράνομος αλλοδαπός. Οι ποινές δεν θα εκτίονται σε φυλακές, αλλά σε ειδικούς χώρους κράτησης, όπου παράλληλα θα παράγεται έργο υπέρ του δημοσίου".
Σε τελευταία ανάλυση η Χρυσή Αυγή είναι πολύ πιο συνεπής στην ρατσιστική και φασιστική της ατζέντα, προτείνοντας την ισχυρότερη δυνατή δόση αστυνόμευσης, καταστολής και αυταρχισμού και την μετατροπή κάθε σπιθαμής της χώρας και των συνόρων σε πεδίο δράσης ενός ατέλειωτου και θανατηφόρου κυνηγιού κεφαλιών!

Παράρτημα ΙΙ.
Οι εξαγγελίες και τα παιχνίδια με την λογική μας

Τι προβλέπει το σχέδιο Χρυσοχοίδη:
-    Οι χωρίς χαρτιά θα φυλάσσονται στα 30 κέντρα κράτησης μέχρι την απέλαση τους. Η απομόνωση τους θα είναι απόλυτη χωρίς δικαίωμα εξόδου στις τοπικές κοινωνίες.
-    Ως εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν παρατημένες μονάδες του Υπ. Εθνικής Αμύνης. Ο Αβραμόπουλος έχει ήδη αδειοδοτήσει για την χρήση 10 τέτοιων χώρων –ένας απ’ αυτούς είναι στη Νεάπολη Κοζάνης. Για τους περισσότερους καταγγέλλεται πως πρόκειται για ερείπια που δεν μπορούν να μείνουν άνθρωποι!
-    Τα κέντρα θα περιφραχθούν με τριπλά σύρματα ύψους 3 μέτρων (!), θα έχουν σύστημα καμερών και θα φυλάσσονται εξωτερικά από 150 ένοπλους αστυνομικούς και εσωτερικά από 300 ιδιωτικούς σεκιουριτάδες.
-    Η χωρητικότητα τους θα είναι 1.000 άτομα και αντίστοιχα θα εργάζονται συνολικά 1.000 άτομα στο καθένα από αυτά.
-     Η εγκατάσταση θα είναι χωρισμένη σε 4 τομείς, χωρητικότητας 250 ατόμων. Ο κάθε τομέας θα χωρίζεται σε πέντε πτέρυγες, όπου θα κρατούνται από 50 άτομα.
-     Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την περίοδο 2011-2013 είναι 250 εκ. ευρώ, αλλά διευκρινίστηκε πως θα δοθούν και εθνικοί πόροι.
-     Το αστείο του πράγματος είναι πως η λειτουργία των 30 κέντρων παρουσιάζεται ως ανάσα για τις τοπικές οικονομίες, προσφέροντας δουλειά σε 1.000 ντόπιους και αξιοποιώντας τοπικές εταιρείες (π.χ. κέτερινγκ).
Το πρώτο που σημειώνουμε είναι πως οι χωρίς χαρτιά επί της ουσίας φυλακίζονται και στερούνται της ελευθερίας καθώς και όλων των άλλων δικαιωμάτων τους, χωρίς όμως να έχουν καταδικαστεί για τίποτα! Δεν προβλέπεται κανένας διαχωρισμός ανήλικων, εγκύων γυναικών, υπερήλικων, άρρωστων. Δεν υπονοείται καν ότι οι πρόσφυγες πολέμου -για τους οποίους το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη κρατάει ερμητικά κλειστές τις πόρτες του- θα έχουν το δικαίωμα αιτήματος ασύλου.
Οι νέες "φυλακές" θα είναι ουσιαστικά ιδιωτικές, το ίδιο και το προσωπικό φύλαξης -για το οποίο μάλιστα δεν υπονοείται πουθενά κανενός είδους ειδική εκπαίδευση.
Όσο για την χρηματοδότηση τα 250 εκ. από την ΕΕ μέχρι το 2013 δεν αρκούν ούτε για την ετήσια μισθοδοσία των 30 χιλ. υπαλλήλων όλων των κέντρων! Από ποια κονδύλια άραγε θα προκύψει η ανακαίνιση των παρατημένων στρατοπέδων; Ή η διατροφή των κρατούμενων; Ή οι υποδομές για τη λειτουργία ιατρείου; Όλα τελικά συνηγορούν με την εικόνα σύγχρονων κολαστηρίων!
Αφήσαμε για το τέλος την κοροϊδία για την δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας για τις τοπικές οικονομίες! Ούτε καν για ανέκδοτο δεν είναι καλό!

Παράρτημα ΙΙΙ.
Η αριθμητική στην υπηρεσία του ρατσισμού
Για άλλη μια φορά όλοι οι εν χορώ "σωτήρες" μας αποδεικνύουν πως το ψέμα είναι δεύτερη φύση τους. Χέρι βοηθείας τους δίνουν και τα ΜΜΕ.
1 εκ. οι χωρίς χαρτιά λεει ο Χρυσοχοίδης και ο Σαμαράς. 2 εκ. λεει ο Καρατζαφέρης και η Χρυσή Αυγή. Από που προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί;; Από πουθενά απολύτως!
Η τελευταία επίσημη έρευνα για την καταμέτρηση των χωρίς χαρτιά παραμένει αυτή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στις αρχές του 2011, που τους υπολόγιζε σε 470.000.
Ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει τον συνολικό αριθμό του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα -με χαρτιά και χωρίς χαρτιά- σε 1.132.800 (Πηγή: Migration And Remittances Factbook 2011, The World Bank 2011). Κι αν μη τι άλλο τον αριθμό των μεταναστών με χαρτιά τον γνωρίζουμε.
Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπ. Εσωτερικών, οι νόμιμοι μετανάστες σήμερα στη χώρα μας ανέρχονται στους 621.178 (καταμέτρηση Σεπτέμβρης 2011). Από αυτούς οι 478.166 διαθέτουν άδειες παραμονής σε ισχύ, ενώ οι 143.012 απλές βεβαιώσεις. Σε αυτούς προστίθενται 162.587 ομογενείς από την Αλβανία και οι οικογένειες τους, 4.312 ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και 8.500 ομογενείς από άλλες χώρες. Σύνολο περίπου 800.000 νόμιμοι μετανάστες. Άρα και πάλι με βάση τον αριθμό που δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, απομένει ένας αριθμός 332.800 ανθρώπων χωρίς χαρτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: