Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΙΒΙΚ

Αναδημοσίευση από www.in.gr

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στην αίθουσα 250 του δικαστηρίου του Όσλο η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που κατηγορείται για τρομοκρατία και για ανθρωποκτονίες από πρόθεση.
Ο 33χρονος Μπρέιβικ, που τον περασμένο Ιούλιο σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, έχει προκλητική συμπεριφορά και αυτοπαρουσιάζεται ως «συγγραφέας».
Μόλις οι αστυνομικοί έφεραν τον Μπρέιβικ στην αίθουσα και του έβγαλαν τις χειροπέδες, εκείνος απηύθυνε ακροδεξιό χαιρετισμό στο ακροατήριο, το οποίο αποτελείται από τις οικογένειες των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφους. Ο χαιρετισμός αυτός, εξηγεί στο «μανιφέστο» του, αντιπροσωπεύει «τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης».
Ο 33χρονος κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ως συγγραφέας στο δικαστήριο και μάλιστα διόρθωσε τον δικαστή όταν είπε πως είναι άνεργος.
«Αυτό δεν είναι ακριβές, είμαι συγγραφέας», είπε και προσέθεσε πως άρχισε να γράφει στη φυλακή.
Ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος. «Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου», τόνισε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελιζαμπέτ Άρντζεν.
Οι συνήγοροί του είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Μπρειβικ θα δηλώσει αθώος και θα ισχυριστεί πως βρισκόταν σε «νόμιμη άμυνα» απέναντι στους «προδότες» της πατρίδας του.
Ο Μπρέιβικ είπε ακόμα πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου. «Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια γύρω και μέσα στο δικαστήριο και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης μεγάλο για την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, που είναι η αιματηρότερη στην ιστορία της Νορβηγίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη κυρίως στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου και σε προκαταρκτικές παρατηρήσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο κατηγορεί τον Μπράιβικ για τρομοκρατία.
Η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέζερ Ενγκ διάβασε το κατηγορητήριο και τα ονόματα των θυμάτων του Μπρέιβικ που έχασαν τη ζωή τους είτε στις βομβιστικές επιθέσεις στο Όσλο, ή στο νησί Ουτόγια.