Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: "ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ..."

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η προώθηση μεταναστών από τη Λαμπεντούζα σε καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ιταλία. «Καθαρή Λαμπεντούζα το πολύ μέσα σε 60 ώρες», υποσχέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, που δεσμεύτηκε επίσης για άμεσο επαναπατρισμό στο μέλλον όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο.

Πέντε επιβατηγά και ένα πολεμικό πλοίο χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών σε κέντρα υποδοχής στη Σικελία και την υπόλοιπη Ιταλία. Κυρίως οι ντόπιοι κάτοικοι, αλλά και η ιταλική κυβέρνηση ελπίζουν ότι με την κίνηση εκτονώνεται η κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λαμπεντούζα. Περισσότεροι από 18.000 μετανάστες, κυρίως από την Τυνησία, έφτασαν στο νησί των 20 τετρ. χλμ., από τα τέλη Ιανουαρίου, ύστερα από την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι στην Τυνησία. Χιλιάδες προωθήθηκαν στην κεντρική Ιταλία αλλά 6.000, 1.000 περισσότεροι από τους ντόπιους, παρέμειναν στο νησί, ζώντας σε άθλιες συνθήκες· δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν κατάλυμα αλλά και τροφή. Για «δεύτερη ανθρωπιστική κρίση», αυτή τη φορά στη Λαμπεντούζα, μιλούσαν Ιταλοί αξιωματούχοι και παραδέχονταν ότι η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική για θέματα υγιεινής. Είναι χαρακτηριστικό πως για τους χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονταν στο σταθμό του λιμενικού υπήρχαν μόνο τρεις χημικές τουαλέτες. Υγιειονομικοί επιθεωρητές που είχαν κληθεί στο νησί ζητούσαν «να αδειάσει αμέσως». Η τεταμένη κατάσταση και οι πιέσεις των ντόπιων προκάλεσαν εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που κατηγορήθηκε για «δημιουργία αδιεξόδου στο νησί».

Ο καβαλιέρε, που έφτασε χθες το μεσημέρι στη Λαμπεντούζα, δηλώσε πως σε λίγες μόνο ώρες το νησί θα κατοικείται αποκλειστικά από τους κατοίκους του, ανακοινώνοντας ότι προχώρησε και ο ίδιος στην αγορά βίλας στην τοποθεσία Κάλα Φραντσέζε. Διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι η Ρώμη θα εγκρίνει ειδικές φοροαπαλλαγές για «να αποζημιωθούν για όσα πέρασαν», ενώ θα προωθήσει τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και καζίνο στο νησί, που ουσιαστικά ζει από τον τουρισμό. Και εν μέσω επευφημιών αποκάλυψε ότι το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προταθεί η Λαμπεντούζα ως υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: