Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Για ανεπαρκή φροντίδα και παράνομη κράτηση ασυνόδευτου ανηλίκου Αφγανού καταδίκασε χθες την Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή του Έιβας Ραχίμι κατά της χώρας μας. Το 2007, ο 15χρονος τότε Ραχίμι συνελήφθη όταν εγκαταλείποντας, μετά τον θάνατο των γονιών του, το Αφγανιστάν, κατόρθωσε, μαζί με άλλους, να φθάσει στην Λέσβο, και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης της Παγανής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη. Επίσης, υποχρεούται να καταβάλλει στον ενάγοντα το ποσό των 15.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά και 1.000 ευρώ για δικαστικές δαπάνες και έξοδα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ραχίμι, που έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο, ο 15χρονος φυλακίσθηκε στην Παγανή μαζί με άλλους ενήλικες πρόσφυγες, όπου ήταν υποχρεωμένος να τρώει στο πάτωμα, να μην έχει προαυλισμό και καμία επαφή με διερμηνέα και δικηγόρο. Όταν ο ανήλικος βρέθηκε στο Κέντρο Κράτησης Παγανής, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι αστυνομικοί του αποστέρησαν το δικαίωμα πρόσβασης σε αίτημα για πολιτικό άσυλο και εξέδωσαν απόφαση απέλασης, γράφοντας ότι συνοδευόταν από ενήλικο. Όπως διαπιστώθηκε στο δικαστήριο, οι αστυνομικές αρχές –τουλάχιστον το 2007– χρησιμοποιούσαν τυποποιημένα τη φράση «συνοδεύεται από ενήλικο» προκειμένου να εκδώσουν αποφάσεις απέλασης για ανηλίκους.

Ύστερα από κάποιο διάστημα και ενώ περίμενε την απέλαση του, οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο και τον διέταξαν να εγκαταλείψει την Ελλάδα μέσα σ' ένα μήνα. Από τη Λέσβο ο 15χρονος βρέθηκε στην Αθήνα, περιπλανήθηκε αρκετές μέρες χωρίς στέγη και τροφή, μέχρι τη στιγμή που τον περιμάζεψε μια ένωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες η οποία και τον φιλοξενεί, μέχρι σήμερα, σ' ένα κέντρο στην Αθήνα. Η προσφυγή του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποβλήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: