Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ;;

Αναδημοσιευση από www.enet.gr

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς της Ηγουμενίτσας για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που διογκώνεται καθημερινά. Ηδη μετά την κινητοποίηση με αποκλεισμό του λιμανιού την περασμένη Τετάρτη, οι κάτοικοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα μέσω δράσεων της Επιτροπής Αγώνα, αμέσως μετά το Πάσχα.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος καλεί για πολλοστή φορά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή να επισκεφθεί την Ηγουμενίτσα, για να δει με τα μάτια του τα μεγάλα προβλήματα υγείας και υγιεινής που προκύπτουν από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των εκατοντάδων μεταναστών γύρω από το λιμάνι, ιδιαίτερα τώρα που έρχεται η τουριστική περίοδος.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ιατρικής παρέμβασης σε μετανάστες από τους «Γιατρούς του Κόσμου» σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δικηγόρους και τη ΜΚΟ «Ηγουμενίτσα για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους».

Από την περασμένη εβδομάδα λειτουργεί καθημερινά ιατρείο -με δύο γιατρούς, δύο νοσηλεύτριες, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό. Οι πρώτες καταγραφές δείχνουν ότι οι μετανάστες πάσχουν από άγχος, πιέζονται ψυχολογικά, υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους και τραύματα που παθαίνουν κυρίως στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε φορτηγά, που κινούνται, χρησιμοποιώντας τα ως μέσο διαφυγής από τη χώρα.

Ακόμα καταγράφηκαν μεταξύ των μεταναστών συχνές μικροσυμπλοκές με αποκορύφωμα τον πρόσφατο βιασμό του 15χρονου από τους ομοεθνείς του. Η έλλειψη στέγης, τροφής και νερού έχει δημιουργήσει σε αρκετούς ασθενείς σάκχαρο και αυξημένη πίεση.

Από τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές συνελήφθη χθες τα ξημερώματα 46χρονος οδηγός φορτηγού, που μετέφερε 34 μετανάστες ασιατικής καταγωγής, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους στην Ιταλία. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν στο φορτηγό σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη.

Επίσης, στην Ηγουμενίτσα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνέλαβαν έναν Ιρανό και έναν Ιρακινό, γιατί μετέφεραν με δύο επιβατικά αυτοκίνητα τρεις ενήλικες και τρεις ανήλικους Αφγανούς μετανάστες, στους οποίους είχαν προμηθεύσει πλαστά διαβατήρια Τουρκίας, έναντι χρηματικής αμοιβής 12.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: