Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

ΘΗΒΑ: ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΞΕΙΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Με επιχείρημα «την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων» του Προσφυγικού Συνοικισμού, ο δήμος Θήβας προχώρησε το τελευταίο διάστημα στην κατεδάφιση σπιτιών, στα οποία διέμεναν Πακιστανοί μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες πολιτικού ασύλου, χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση των ίδιων ή ιδιοκτητών των οικημάτων αυτών. Παράλληλα, προσωπικά αντικείμενα Πακιστανών φορτώθηκαν σε φορτηγά και πετάχτηκαν στη χωματερή. Περισσότερα από 120 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, αλλά κανένας αρμόδιος δεν έδειξε να συγκινείται...

Στο Συνοικισμό, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη περιοχή, διέμεναν παλιότερα πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Με την πάροδο των ετών, τα προσφυγικά ενοικιάστηκαν από Πακιστανούς μετανάστες, που εργάζονταν στα χωράφια της περιοχής. Η «κατεδάφιση των παραπηγμάτων» αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής της πόλης, που έγινε τελικά πράξη. «Ο δήμος Θήβας αποφάσισε να γκρεμίσει τα σπίτια και χωρίς καμία ενημέρωση πήγε στην περιοχή πριν από περίπου 2 εβδομάδες, μαζί με εργάτες. Ότι υπήρχε μέσα στα σπίτι των Πακιστανών μεταναστών, από τα ρούχα τους μέχρι τις ηλεκτρικές συσκευές που υπήρχαν μέσα στα σπίτια, τα φόρτωσαν σε φορτηγά και τα πετούσαν στη χωματερή», εξηγεί στο tvxs.gr ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας της Θήβας Μοχάμαντ Ράζακ.

Η ιστορία επαναλήφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα κι άλλα σπίτια να γκρεμιστούν. Αλλά ακόμη και όσοι δεν διέμεναν σε υπό κατεδάφιση οικήματα, έβρισκαν απλώς τα σπίτια τους άδεια από όλα τους τα αντικείμενα, τα οποία πετούσαν στο δρόμο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρει ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Θήβας είναι η περίπτωση ενός Πακιστανού που είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα 3ου ορόφου σε κτίριο στο Συνοικισμό, ο οποίος πληρώνει ακόμη δόσεις στην τράπεζα. Ένα βράδυ, επιστρέφοντας στο σπίτι του, συνειδητοποίησε ότι όλα τα πράγματα που υπήρχαν στο σπίτι του είχαν πεταχτεί στο δρόμο. Ο ίδιος πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατά του δήμου. Ο κ. Ραζάκ σημειώνει ακόμη πως δεν περιορίζεται μόνο σε σπίτια Πακιστανών στα Προσφυγικά, αλλά όπου μαθαίνει ότι μένουν Πακιστανοί πάει και τους βγάζει έξω.

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται υπό το βλέμμα του αντιδημάρχου Θήβας Ανδρέα Χατζησταμάτη, ο οποίος κατά την κατεδάφιση των οικημάτων δήλωνε: «ξεκινάμε σήμερα την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας απέναντι στους Μικρασιάτες κατοίκους του Συνοικισμού, σεβόμενοι πάνω απ’ όλα την ιστορία των προγόνων μας αλλά και την αξιοπρεπή διαβίωση ντόπιων και μεταναστών. Οι εργασίες κατεδάφισης θα συνεχιστούν και σε άλλα παραπήγματα της περιοχής καθώς στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα εγκυμονούν κινδύνους για όλους τους πολίτες».

Την Τετάρτη ο κ. Ράζακ, συνοδευόμενος από δικηγόρους, είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Χατζησταμάτη και το διοικητή της Ασφάλειας Θηβών. Όπως τονίζει ο κ. Ράζακ, «τις τελευταίες ημέρες, όποιος Πακιστανός περνάει από τους δρόμους του Συνοικισμού βρίσκει απέναντί του τον κ. Χατζησταμάτη, ο οποίος τον ρωτάει αν έχει χαρτιά και του λέει: "αν δεν έχεις, μην περνάς από εδώ. Ο Συνοικισμός τελείωσε για εσάς". Ούτε στους δρόμους δεν μπορούμε να περνάμε πλέον. Η σχετική παρέμβαση του διοικητή προς τον αντιδήμαρχο ήταν να τον ενημερώσει πως "αυτή δεν είναι δική σου δουλειά, αλλά δική μας. Εσύ δεν έχει το δικαίωμα να τους απαγορεύεις να περνούν από το δρόμο". Ο κ. Χατζησταμάτη επέμενε αρχικά πως "πρέπει να ζητά τα χαρτιά των μεταναστών", ωστόσο, όταν ο αστυνόμος ανέβασε τον τόνο της φωνής του, είπε: "εντάξει θα αναλάβει η αστυνομία"».

Αλλά και όταν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ζητούν το λόγο από το δήμο που έβγαζε έξω τους ενοικιαστές τους, «ο αντιδήμαρχος τους φοβίζει, λέγοντάς τους ότι θα καλέσει την εφορία για να τους επιβάλει πρόστιμο ή το υγειονομικό, επειδή σε ένα σπίτι για 6 άτομα μένουν 10. Ο ιδιοκτήτης φοβάται και δεν μιλάει, με αποτέλεσμα ο δήμος να τους βγάζει έξω όλους. Αυτά γίνονται κάθε μέρα», τονίζει ο κ. Μοχάμαντ Ράζακ. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερα από 120 άτομα να μείνουν άστεγα και να διαμένουν σε πλατείες, γήπεδα και άλλα σημεία της πόλης. Αρκετοί από αυτούς έχουν βρει κατάλυμα σε ένα βουνό, που τους έχει παραχωρήσει ένας βοσκός.

«Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να σταματήσουμε αυτές τις εξελίξεις, επικοινωνούμε με δικηγόρους στην Αθήνα, συναντιόμαστε με το δήμαρχο. Ο δήμαρχος πολλές φορές δεν ξέρει αυτά που κάνει ο κ. Χατζησταμάτης, για παράδειγμα που σταματά τους μετανάστες στο δρόμο και τους κάνει έλεγχο. Αλλά ακόμα και όταν του τα λέμε, περιορίζεται σε μια επίπληξη προς τον αντιδήμαρχο και πάλι τα ίδια. Παρατράβηξε αυτή η κατάσταση», τονίζει ο κ. Ράζακ και διερωτάται: «Που βρισκόμαστε; Εδώ όλοι λένε είμαστε Ευρώπη. Είναι πράγματα για Ευρωπαίους αυτά;». Κοινωνικοί λειτουργοί καλούν για δράση υπεράσπισης

«Ανθρωπιστικό έγκλημα» χαρακτηρίζει το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών το διωγμό των Πακιστανών, ζητώντας να εξασφαλιστεί άμεσα χώρος στέγασης των μεταναστών – προσφύγων που έμειναν άστεγοι και να εξασφαλιστεί άμεσα η παροχή κάθε είδους κοινωνικής φροντίδας από το δήμο Θηβαίων και την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. «Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν επιλέγουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε παραπήγματα, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, χωρίς αξιοπρέπεια! Η ρατσιστική «ανοχή» που έδειχνε τόσα χρόνια ο Δήμος στους μετανάστες και τους πρόσφυγες της Θήβας, ήταν στην ουσία η νομιμοποίηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τους δύναμης! Οι μετανάστες που τώρα είναι άστεγοι, διωκόμενοι και πλήρως εγκαταλελειμμένοι, χωρίς κανένα δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμία ανθρωπιστική βοήθεια, είναι αυτοί που δούλευαν και δουλεύουν στα χωράφια της Θήβας ανασφάλιστοι με μεροκάματα πείνας! Και τώρα, που τους είναι παραγωγικά αχρείαστοι, νομίζουν ότι με νομοποιητικά έγγραφα καλύπτεται η πολιτικά ανεύθυνη και απάνθρωπη δράση τους!», αναφέρει το Δίκτυο στο κάλεσμά του.

Από την πλευρά του, ο κ. Θανάσης Κούρκουλας, του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών τονίζει στο tvxs.gr πως η παραπάνω ενέργεια «εντάσσεται στην κυβερνητική επίθεση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες το τελευταίο διάστημα, που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα υπόθαλψης ρατσιστικών ενεργειών, όχι μόνο πια από ρατσιστικές ομάδες αλλά και από κρατικές υπηρεσίες δημοτικούς φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: