Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ...

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία
Νέα αδιέξοδα δημιουργεί το μεταβατικό στάδιο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου μεταναστών σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, που συνολικά ξεπερνούν τις 55 χιλιάδες. Ταυτοχρόνως, οι αλλοδαποί που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, υπολογίζονται ότι κυμαίνονται γύρω στο μισό εκατομμύριο και οι περισσότεροι είναι εφοδιασμένοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων με έγγραφα των αστυνομικών αρχών που τους υποδεικνύουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο ΠτΠ, τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου (έως τις 24-03-2011) σε α' βαθμό ανέρχονταν συνολικά σε 8.803 και σε β' βαθμό σε 47.155. Μέχρι τις 23.03.2011, σε α' βαθμό είχαν εξετασθεί 904 υποθέσεις και σε β' βαθμό 157 υποθέσεις. Από τις 904 υποθέσεις α' βαθμού που έχουν εξεταστεί, οι 866 είναι απορριπτικές, σε 33 υποθέσεις έχει χορηγηθεί επικουρική προστασία και σε 5 υποθέσεις έχει χορηγηθεί άσυλο. Δηλαδή παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις χορηγήσεις που φθάνει σε ποσοστό το 3%, γεγονός που μέχρι πρότινος φάνταζε απίθανο για αιτήσεις σε α' βαθμό. Ομως ήδη δημιουργείται ένα νέο πλεόνασμα προσφυγών σε β' βαθμό και με δεδομένη την εύλογη βραδύτητα της έκδοσης αποφάσεων σε β' βαθμό, οι προοπτικές είναι απελπιστικές και για τους αιτούντες και για όσους νομίζουν ότι εξορθολόγισαν το σύστημα. Από τις 157 προαναφερόμενες εκδικάσεις προσφυγών σε β' βαθμό τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις.
Οι δέκα κυριότερες υπηκοότητες αλλοδαπών που εκδίδονται αποφάσεις απέλασης χωρίς κράτηση, με τριάντα ημέρες προθεσμία και σχετικά υπηρεσιακά σημειώματα προς αναχώρηση από τη χώρα είναι: Αφγανιστάν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Σομαλία, Νιγηρία, Σουδάν, Αλγερία και Τυνησία.
Ο αριθμός των αλλοδαπών που κρατούνταν (για παράνομη είσοδο και παραμονή) σε ολόκληρη την επικράτεια χώρας (αστυνομικά κρατητήρια και ειδικοί χώροι παραμονής αλλοδαπών), μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ανερχόταν συνολικά σε 3.759 άτομα.
Συνολικά το έτος 2010 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο και παραμονή από αστυνομικές και λιμενικές αρχές 132.524 μετανάστες, απελάθηκαν 17.340, επαναπροωθήθηκαν μέσω βορείων συνόρων της χώρας μας 35.129 και συνελήφθησαν 1.150 διακινητές. Παραλλήλως μόνο το 2010 στα σημεία εξόδου από τη χώρα συνελήφθησαν 1.000 αλλοδαποί που προσπάθησαν να διαφύγουν στη δυτική Ευρώπη, χωρίς να είναι δυνατόν ο προσδιορισμός του αριθμού όσων το πέτυχαν.
Οπως αναφέρεται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ο αριθμός των παράνομων οικονομικών μεταναστών τρίτων χωρών που ζουν στη χώρα, δεν μπορεί να υπολογισθεί με ασφάλεια, πλην όμως εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 477.000. Ο υπολογισμός έγινε με βάση τον αριθμό των συλληφθέντων από το έτος 2005 και εντεύθεν (τελευταίο έτος που δόθηκε η δυνατότητα νομιμοποίησης), καθώς και τον αριθμό των απελαθέντων - επαναπροωθηθέντων στη χρονική αυτή περίοδο. Σημειώνεται, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, ότι στον αριθμό των συλληφθέντων υπολογίζονται και οι κατ' εκτίμηση μη συλληφθέντες στα σύνορα αλλά στην ενδοχώρα -ύστερα από συνεχείς επανελέγχους.
Στο μεταξύ η οικονομική κατάσταση δυσκολεύει την υλοποίηση των μέτρων που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί για την διαχείριση του πολύπλοκου προβλήματος της μετανάστευσης. Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη κατασκευή του φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στον Εβρο. Επίσης, ενδέχεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτης υποδοχής ή κράτησης αλλοδαπών, αφού ήδη έχει προετοιμαστεί νομοθετικά το έδαφος για τις πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις. Αυτές αφορούν κυρίως στη διαμόρφωση παλαιών στρατοπέδων και κτηρίων του Δημοσίου!
Επιχειρησιακό σχέδιο για την τοποθέτηση στην Ελλάδα ευρωπαϊκών ομάδων στήριξης για το άσυλο υπέγραψε χθες ο Χρ. Παπουτσής με τον εκτελεστικό διευθυντή της υπηρεσίας Ρόμπερτ Βάιζερ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα.
Οι ομάδες θα συνδράμουν τις επιτροπές στη συντομότερη εκκαθάριση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων με την τεχνογνωσία που διαθέτουν στη διακρίβωση εθνικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: