Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Τρεις χιλιάδες οκτακόσιοι μετανάστες από τη βόρεια Αφρική παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λαμπεντούζα περιμένοντας να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Εν τω μεταξύ, οι Τυνήσιοι και οι Λίβυοι μετανάστες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λαμπεντούζα, ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας ζητώντας την άμεση μεταφορά τους σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Στο σχέδιο απομάκρυνσης των μεταναστών από τη Λαμπεντούζα και της προώθησής τους σε άλλες περιοχές της Ιταλίας σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση, η οποία σύμφωνα με τις αρχές οφείλεται στον ισχυρό άνεμο που δεν επιτρέπει στα πλοία να προσεγγίσουν το νησί. Εναλλακτικά είχε προταθεί να μεταφερθούν οι μετανάστες στα πλοία με φουσκωτές βάρκες, ωστόσο, ακόμη αυτό το σχέδιο δεν έχει εφαρμοστεί.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέλαβε σήμερα ότι «οι μετανάστες θα έχουν φύγει από τη Λαμπεντούζα μέχρι αύριο Κυριακή», ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία «πρέπει να δείξει κατανόηση και να είναι φιλόξενη διότι είναι μία καθολική και πολιτισμένη χώρα». Ακόμη, υπενθύμισε ότι «στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν η Ιταλία ήταν χώρα μεταναστών». Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «όσοι Τυνήσιοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα λάβουν άδεια προσωρινής παραμονής, γεγονός που θα τους επιτρέψει να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ιταλία όσον αφορά το μεταναστευτικό κύμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των επαναστάσεων στο νότο της Μεσογείου». Ο Φιγίον ανέφερε ότι «για να προτρέψει την Τυνησία να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες, η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να της προτείνει μία συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εν τω μεταξύ, οι χιλιάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί και αναγκάζονται να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι Τυνήσιοι μετανάστες και κάποιοι Λίβυοι που περιμένουν στο μόλο του νησιού για να φύγουν ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας, με αίτημα την άμεση μεταφορά τους σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Μάλιστα, ένας Τυνήσιος σε ένδειξη διαμαρτυρίας πυρπόλησε τροχόσπιτο που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή άφιξης των εμπορικών πλοίων και συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία. Ιταλικά μέσα αναφέρουν πως «πολλοί από τους βορειοαφρικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Λαμπεντούζα στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας δεν είχαν ούτε την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής τους, δεν τους δόθηκε ούτε η δυνατότητα να πλυθούν». Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη περίπου 2.600 μετανάστες αποχώρησαν από το νησί, μία ημέρα μετά την επίσκεψη στη Λαμπεντούζα του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Προβλήματα παρουσιάζονται και στη μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Περίπου 2.500 Τυνήσιοι μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό της Μαντούρια, νοτίως του Μπάρι. Μεγάλος αριθμός από αυτούς επιχείρησε να μπει σε τρένα με προορισμό τη Γαλλία, ωστόσο, η αστυνομία τους εμπόδισε και τους μετέφερε και πάλι στον καταυλισμό τους.

Σημειώνεται ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τύνιδα για να ζητήσει από τις τοπικές αρχές να σταματήσουν το μεταναστευτικό κύμα προς τις ιταλικές ακτές και να δεχθούν τον επαναπατρισμό δέκα οκτώ χιλιάδων τυνήσιων μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ιταλία. Μάλιστα, ο ιταλός πρωθυπουργός ενδέχεται να προσφέρει ως αντάλλαγμα μία οικονομική βοήθεια στα πρότυπα του «Σχεδίου Μάρσαλ».

Επιπλέον, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει στη Βουλή για το ποιες περιφέρειες θα φιλοξενήσουν τους χιλιάδες βορειοαφρικανούς μετανάστες που έχουν αποβιβασθεί στις ακτές της Νότιας Ιταλίας. Σημειώνεται ότι πολλές περιφέρειες, κυρίως του ιταλικού βορρά, κρίνουν ελλιπές το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει καταυλισμούς γιγαντιαίων προδιαγραφών και δηλώνουν πως θα φιλοξενήσουν «μόνον πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά όχι λαθρομετανάστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: