Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΟΜΑ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Το ουγγρικό χωριό Gyöngyöspata, έχει μετατραπεί για μια ακόμη φορά σε εστία βίας μεταξύ ακροδεξιών και της τοπικής κοινότητας των Ρομά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Την προηγούμενη Τετάρτη, δεκάδες εξτρεμιστές παρέλασαν στην πόλη, αφού είχαν προκαλέσει καβγάδες με τους Ρομά της περιοχής. Η ουγγρική κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει ως «ακίνδυνη εκδρομή», την εκκένωση του χωριού από 270 Ρομά, κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Τα δύο τρίτα των 450 κατοίκων Ρομά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Gyöngyöspata, λόγω της άσκησης που είχε οργανώσει η ακροδεξιά ομάδα Vederö, την οποία απέτρεψε τελικά η αστυνομία. Ωστόσο, οι ακροδεξιοί εμφανίστηκαν ξανά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, πέταξαν πέτρες σε σπίτια Ρομά, επιτέθηκαν στους κάτοικους και τραυμάτισαν τρία άτομα.

Το περιστατικό αυτό είναι κάθε άλλο παρά μεμονωμένο, αφού το χωριό των 2800 κατοίκων στα βορειοδυτικά της Βουδαπέστης, μετατρέπεται συχνά σε πεδίο μάχης. Κάτοικος του Gyöngyöspata δήλωσε στο πρακορείο Reuters ότι αναγκάστηκε να στείλει τα παιδιά του στη Βουδαπέστη, για να μη γίνουν στόχος ακροδεξιών επιθέσεων.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ακροδεξιά ομάδα Szebb Jövöert παρέλασε αρκετές φορές στο χωριό, προκαλώντας τον τρόμο στους Ρομά. Η οργάνωση αυτή έχει την επίσημη υποστήριξη του κοινοβουλευτικού κόμματος Jobbik, το οποίο έλαβε ποσοστό 17% στις εκλογές, πριν από περίπου ένα χρόνο. Μάλιστα, η αντίθεση προς τους Ούγγρους Ρομά, ήταν το σημείο αναφοράς της εκστρατείας του κόμματος.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε αρκετά ακόμα ουγγρικά χωριά, με την Szebb Jövöert να «περιπολεί» στο όνομα της πάταξης της «εγκληματικότητας των γύφτων», όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Ο βουλευτής του Jobbik, János Volner, δήλωσε ότι η ομάδα απλά ανταποκρίνεται στις επιταγές της κοινωνίας και πως «έχει ήδη συλλάβει αρκετούς εγκληματίες επ’ αυτοφώρω και τους έχει παραδώσει στην αστυνομία», μεταξύ των οποίων και νεαροί Ρομά.

Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποίησαν εχθές δυναμικό συλλαλητήριο στη Βουδαπέστη, ως απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ferenc Gyurcsany, δήλωσε ότι στην Ουγγαρία «δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Ρομά, αλλά με τους Ναζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: