Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr
 
Αναταραχές, διαπληκτισμοί και χειροδικίες σημειώθηκαν χθες στο λιμάνι του Αγαθονησίου. Εκεί φιλοξενούνται τις τελευταίες πέντε ημέρες 58 μετανάστες. Η κατάσταση έχει αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ευάγγελο Κόττορο, που μίλησε στο tvxs.gr, καθώς και οι δυο πλευρές – μετανάστες και κάτοικοι έχουν αρχίσει να εξαγριώνονται. Αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο έντονης υποδοχής μεταναστών το τελευταίο δίμηνο στα Δωδεκάνησα. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, αποβιβάστηκαν στο Αγαθονήσι 58 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και 10 παιδιά. Στο νησί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να τους παρασχεθεί στέγη. «Όσα βράδια χρειαστεί να μείνουν θα πρέπει να μείνουν στο ύπαιθρο», δήλωσε στο tvxs.gr o κ. Κόττορος.
 Σύμφωνα με τον ίδιο, στους μετανάστες παρασχέθηκε από την πρώτη στιγμή ιατρική περίθαλψη και όσοι είχαν πρόβλημα υγείας μεταφέρθηκαν αμέσως σε νοσοκομείο. «Τους παρέχουμε φαγητό και νερό. Τους το είχαμε πει από την αρχή, όμως, ότι κατάλυμα δεν μπορούμε να προσφέρουμε», εξήγησε ο δήμαρχος.
Η παραμονή στο ύπαιθρο έχει αρχίσει να εξαγριώνει, όμως, τους μετανάστες, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον κάνουν τις βιολογικές τους ανάγκες έξω από αυλές σπιτιών και κυκλοφορούν στο λιμάνι ακόμη και γυμνοί. Αυτό έχει αρχίσει να προκαλεί αγανάκτηση και στους κατοίκους του νησιού.
Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήταν χθες, όταν οι μετανάστες προσπάθησαν να επιβιβαστούν χωρίς εισιτήρια στο πλοίο της γραμμής, το Νήσος Κάλυμνος. Η αστυνομία που δεν είχε εντολές να επιτρέψει κάτι τέτοιο προσπάθησε να τους συγκρατήσει, και καθώς είχε μικρή δύναμη, συνέβαλλαν και οι πολίτες στην προσπάθεια. Επικράτησε ταραχή – ένας μετανάστης μάλιστα έπεσε στην θάλασσα – και λογομαχίες εκατέρωθεν. Τότε ο δήμαρχος έκανε έκκληση να σταματήσουν και υποσχέθηκε πως αύριο, Τρίτη, θα έχουν φύγει.
«Έχω αρχίσει διαβουλεύσεις για να κάνω την υπόσχεσή μου πράξη. Η ανοχή έχει όρια και δεν πρέπει να τα φτάσουμε. Δεν γίνεται να πολεμήσουμε δυο στρατόπεδα», δήλωσε ο Ευάγγελος Κόττορος.
Αυτά συμβαίνουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο άφιξης ενός μεγάλου κύματος μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου επιβιώνουν υπό τις ίδιες απάνθρωπες συνθήκες. Στην Σύμη οι κάτοικοι έχουν την πρόθεση να απευθυνθούν στον εισαγγελέα και να κάνουν μήνυση για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο Φαρμακονήσι, οι μετανάστες αυξάνονται διαρκώς έχοντας φτάσει τους 107. Πολλοί, μάλιστα, από αυτούς, κυρίως όσοι δεν έχουν οικογένειες και είναι μόνοι τους, βρίσκονται στο ακατοίκητο νησί από τις 25 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: