Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙ Η FRONTEX ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου αναπτύσσεται η δύναμη της Frontex στον Έβρο, έπειτα από έγκριση της Κομισιόν του σχετικού αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εισόδου μεταναστών από τα χερσαία σύνορα.

Εκατόν εβδομήντα πέντε μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα φτάσουν στην Ορεστιάδα, που θ’αποτελέσουν ουσιαστικά την πρώτη ανάπτυξη Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως διευκρινίζει η υπηρεσία. Η διάρκεια της τοποθέτησης της δύναμης εκτιμάται ότι θα φτάσει τους δύο μήνες. Στην ομάδα θα διατεθούν 15 λεωφορεία, 19 περιπολικά και ένα ελικόπτερο από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Γερμανία.

ΠΕΡΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας με ταχύτατες διαδικασίες υποτίθεται ότι προωθεί η κυβέρνηση, αλλά με ποιους όρους; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας οι καταγγελίες για την αναμόρφωση που βρίσκεται επί χάρτου αναφέρουν υπόγειες συμμαχίες και καθοδηγούμενες από επιχειρηματικά συμφέροντα μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται υπέρ μιας καθαρής πόλης. Μιλούν ουσιαστικά για μια «υποβοηθούμενη» υποβάθμιση.

Ενόψει της «Αθήνας του 2014», της καθαρής πόλης και της πρότυπης γειτονιάς αρχιτέκτονες μηχανικοί και πολεοδόμοι προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανή τελικά η κατασκευή ενός άλλου είδους «γκέτο» με κατοίκους από κοινωνικά και ανώτερα οικονομικά στρώματα. Αυτή ακριβώς η κατάσταση περιγράφεται με τον όρο «εξευγενισμός», ή «gentrification» στα αγγλικά, πρόγραμμα που έχει ήδη εφαρμοστεί σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές πόλεις. Κάτι τέτοιο συντελείται στο Μεταξουργείο, τον Κεραμικό, στην Ομόνοια, στα στενά της οδού Πειραιώς, στους κάθετους δρόμους της Αχαρνών, αλλά και στον Αγιο Παντελεήμονα. Αυτές οι περιοχές θα «αναβαθμιστούν» μέσω της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων, από αγοραστές και ενοικιαστές μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», τον Οκτώβριο του 2009 καταγγέλθηκε στο συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από την παράταξη «Η Αθήνα αλλάζει» του Κώστα Σκανδαλίδη ότι: «Επί της οδού Κνωσού (κάθετος της Αχαρνών) και τριγύρω έχει επισημανθεί από τους κατοίκους και έχει και από εμάς διαπιστωθεί ως κινητικότητα, δεν μπορούμε αλλιώς να το τεκμηριώσουμε, η λειτουργία κυκλώματος -φαντάζομαι ότι και αλλού συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία Real Estate- που πάνε και παίρνουν αντί πινακίου φακής από τους κατοίκους που αγανακτισμένοι από αυτά που έχουν δημιουργηθεί με τις συμπεριφορές ημεδαπών και αλλοδαπών οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες ή που στοιβάζονται όπως στοιβάζονται. Υποβαθμισμένων των περιοχών, πέφτουν οι τιμές».

Σχετικά μελέτη του ΑΠΘ τονίζει το αντίστοιχο παράδειγμα «εξευγενισμού» στο Μεταξουργείο μέσω της τέχνης, «η αποκατάσταση και επανάχρηση του εργοστασίου του Γκαζιού ως εκθεσιακό-συναυλιακό χώρο στην γειτονική συνοικία ήταν που σηματοδότησε την αρχή της αλλαγής χαρακτήρα της περιοχής. Την πλειοψηφία των "εκθεσιακών χώρων" αποτελούσαν εγκαταλελειμμένοι βιομηχανικοί χώροι ή εργαστήρια τα οποία είχαν καταλάβει άστεγοι και μετανάστες οι οποίοι εκτοπίστηκαν βίαια για χάρη της Τέχνης. Έτσι, τα εικαστικά project στον Κεραμικό-Μεταξουργείο φαίνονται να λειτουργούν σαν εμπροσθοφυλακή για τον "εξευγενισμό" αυτής της γειτονιάς, την εκδίωξη των μειονοτικών πληθυσμών και την ανεμπόδιστη έλευση του Real Estate».

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ 2.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Αναδημοσίευση από "Καθημερινή"
«Ικανοποιητικό βαθμό ένταξης» στην ελληνική κοινωνία εμφανίζουν οι αλλοδαποί που απασχολούνται στη νόμιμη και μη αγορά εργασίας, με ένα μεγάλο τμήμα τους ωστόσο να απασχολείται στην παραοικονομία, ενώ το 50% εργάζεται «επειδή δέχθηκε δουλειά με χαμηλή αμοιβή ή δουλειά που δεν έκανε κανείς άλλος». Οι ίδιοι λένε ότι «στα δύσκολα» τους στηρίζουν οι Ελληνες φίλοι τους, τονίζοντας ότι ουδέποτε αντιμετώπισαν ζήτημα περίθαλψης σε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Σε πανελλαδική έρευνα δύο ετών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, με δείγμα 2.000 νοικοκυριά μεταναστών και 400 φορείς, καταγράφεται ο βαθμός ένταξης των αλλοδαπών (εργασία, στέγαση, υγεία, κοινωνική και πολιτική συμμετοχή).
Παράλληλα, στην 600 σελίδων έρευνα (που παραδόθηκε στην αρμόδια υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη) καταγράφεται σειρά προβλημάτων αλλά και προτάσεις προς τη δημόσια διοίκηση, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά, σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Ειδικότερα:
- Υψηλός είναι ο βαθμός πρόσβασης των αλλοδαπών στην αγορά (νόμιμη και μη) εργασίας (89%). Ομως 6:10 απασχολούνται σε προσωρινή εργασία ή με σύμβαση, ενώ 5:10 δηλώνουν ότι έχουν δουλειά διότι έχουν αποδεχθεί χαμηλές αμοιβές ή «κανένας άλλος δεν ήθελε τη συγκεκριμένη εργασία». Μόνο το 1% έχει βρει εργασία μέσω δημοσίων υπηρεσιών όπως ο ΟΑΕΔ. «Ενα μεγάλο μέρος από τους μετανάστες εργάζεται στην παραοικονομία», εξηγεί στην «Κ» ο ερευνητής κ. Σταύρος Ζωγραφάκης, «όπου οι αμοιβές δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις εργασίας και δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας όταν μένουν άνεργοι. Αρα, το κοινωνικό πρόβλημα προβλέπεται ότι θα είναι έντονο».
- Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανέρχεται σε 8,2%. Το υψηλότερο ποσοστό ανήκει στους προερχόμενους από χώρες της Ευρώπης εκτός Ε.Ε. (κυρίως παλιννοστήσαντες), ακολουθούν αυτοί από χώρες–νέα μέλη της Ε.Ε. και έπονται αυτοί από Ασία και Αφρική (οι τελευταίοι είχαν έρθει πριν από δεκαετίες ως νόμιμα εργαζόμενοι ή φοιτητές). Τελευταίοι είναι οι Αλβανοί, οι οποίοι, αν και έχουν στήσει εδώ και χρόνια νοικοκυριά, κινούνται μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας εξαιτίας της διογκούμενης κρίσης εργασίας. «Η ιδιόκτητη κατοικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικής ένταξης», σχολιάζεται σχετικά και «θα πρέπει να διευκολυνθεί μέσα από το τραπεζικό σύστημα και την Πολιτεία».
- Το 91% των αλλοδαπών δηλώνει ότι έχει καλή ή πολύ καλή υγεία. Ποσοστό αισθητά υψηλότερο από το 68,9% των φτωχών Ελλήνων και το 78,6% των Ελλήνων με σχετική ή μεγάλη οικονομική άνεση. «Οι ημέρες νοσηλείας των αλλοδαπών είναι ανάλογες με τον μέσο όρο της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ», τονίζει ο ερευνητής κ. Απόστολος Λαμπρόπουλος, και το 99% των αλλοδαπών με επείγον ή σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν αντιμετώπισε άρνηση περίθαλψης.
- Αν και είναι ενημερωμένοι για το θεσμικό πλαίσιο (πρόσβαση στην ιθαγένεια, καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος) οι αλλοδαποί δεν παρουσιάζουν ανταπόκριση στην αξιοποίησή του, για ποικίλους λόγους. Υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στο έργο τους όπως θα επιθυμούσαν και μιλούν για ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης για τις αλλαγές στη νομοθεσία. «Τα ποσοστά κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής είναι χαμηλά, ενώ δεν εμπιστεύονται τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την Κοινωνία των Πολιτών», σημειώνει η ερευνήτρια κ. Νένα Σαμπατάκου. «Ομως, ενδιαφέρονται για τα κοινά και υπό κατάλληλες συνθήκες θα συμμετείχαν στην πολιτική ζωή».
- Οι μετανάστες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα καταγωγής (78%) και είναι εξίσου δυναμικά προσανατολισμένοι στην ελληνική κοινωνία (πάνω από 70%). Είναι σε υψηλό βαθμό ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και τη ζωή τους (80%), αλλά από την άλλη δηλώνουν δυσκολία (70%) να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Στις δυσκολίες, απευθύνονται κυρίως στην οικογένεια και στους φίλους. Οι Ελληνες φίλοι τους λένε ότι τους υποστηρίζουν σε εξίσου υψηλό βαθμό (4,8 με άριστα το 10) με τους συμπατριώτες τους (5,6). Ακολουθούν –«στη συμπαράσταση»– οι δημόσιες υπηρεσίες (3,2), οι διάφοροι σύλλογοι (2,3) και μετά η Εκκλησία (2,2).
Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας είναι οι καθηγητές Αντώνης Κόντης, Ηλίας Μπεζεβέγκης. Η έρευνα έγινε από το Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και της Διασποράς (enmedia.pspa.uoa.gr).
Το 20% των παιδιών μεταναστών δεν λαμβάνει επαρκή στήριξη από τους καθηγητές ενώ το 26% κάνει αδικαιολόγητες απουσίες, αποτελώντας την υψηλή ομάδα κινδύνου για «σχολική διαρροή». Συνολικά, ένα στα πέντε παιδιά μεταναστών εγκαταλείπει το σχολείο στην 6η δημοτικού ή στο γυμνάσιο. Για το υπόλοιπο 80%, οι γονείς αναφέρουν ικανοποιητική στήριξη από το σχολικό περιβάλλον. Οι επιδόσεις τους δεν διαφέρουν πολύ από αυτές των ημεδαπών, έχοντας μέσον όρο βαθμολογίας 8,5 στο δημοτικό και 15,5 στο γυμνάσιο και το λύκειο. «Ομως, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που σέβεται τον εαυτό του», σημειώνουν οι ερευνητές Μαρίνα Ντάλλα και Βασίλης Παυλόπουλος, «δεν θέλει να χάνει ένα στα πέντε παιδιά. Χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες».
Οι Αλβανοί γονείς εμφανίζονται ως οι πλέον θετικοί απέναντι στο ελληνικό σχολείο και ακολουθούν οι προερχόμενοι από Ασία και Αφρική. Η στάση τους δικαιολογείται από το γεγονός ότι προέρχονται από περιβάλλον με χαμηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αντιθέτως, οι γονείς από κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης δηλώνουν πολύ μικρότερη ικανοποίηση, αφού έχουν θητεύσει σε καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα. Οι μεγαλύτερες προσδοκίες τούς δημιουργούν απογοήτευση, που μεταφράζεται σε δυσκολότερη προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο. Τα παιδιά επίσης που μένουν λιγότερα χρόνια στην Ελλάδα βιώνουν μικρότερη απογοήτευση από τα παιδιά των οποίων οι γονείς μένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες.
Οι ερευνητές εφιστούν επίσης την προσοχή για τα παιδιά που φθάνουν εδώ σε ηλικία 13–15 ετών, δεν πηγαίνουν στο σχολείο και καταλήγουν στο περιθώριο. «Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να λάβει υπόψη αυτά τα παιδιά», σχολιάζει η κ. Ντάλλα, «διαφορετικά δεν θα έχει αξιοποιηθεί η αρνητική εμπειρία από άλλα κράτη που δεν έλαβαν υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες τέτοιων παιδιών».

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΔΥΟ ΙΡΑΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταφέρθηκαν το βράδυ της Παρασκευής δύο Ιρανοί πρόσφυγες που πραγματοποιούν απεργία πείνας στα Προπύλαια, με αίτημα την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου. Στο μεταξύ, σε συνάντησή τους με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το ζήτημα, εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι η απάντηση που έλαβαν από τον Χρήστο Παπουτσή ήταν γεμάτη ασάφειες και με χρονοδιάγραμμα που αγνοεί την ύπαρξη της απεργίας πείνας.

Με αιμοπτύσεις και σε ημιλυπόθιμη κατάσταση, ασθενοφόρο μετέφερε στο νοσοκομείο τον Ιρανό απεργό Μασούτ Φαραμαρζί Χοσραβί. Δύο ώρες πριν μεταφέρονταν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού και ο Μοχσέν Αμπντούλ Χοσέινι, ο απεργός πείνας με ραμμένο στόμα. Οι Ιρανοί βρίσκονται σήμερα στην 17η ημέρα απεργίας, διεκδικώντας πολιτικό άσυλο. Συνολικά 25 πρόσφυγες πραγματοποιούν απεργίας πείνας, ενώ στα Προπύλαια βρίσκονται 44 διαμαρτυρόμενοι Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες. Οι 7 έχουν ράψει τα στόματά τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια νεαρή γυναίκα, η Μαντάνα Ντανεσνιά. Η Επιτροπή Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων στην Ελλάδα και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καταγγέλλουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο «στους δικούς του ρυθμούς διαχείρισης των αιτημάτων των προσφύγων με πολιτική που τη χαρακτηρίζει η απανθρωπιά, η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και η άκαρδη αντιμετώπιση για παιδιά ακόμη και για την γυναίκα που έχουν ράψει το στόμα της προχωρούσε σε μια συνάντηση ρουτίνας για το ζήτημα των απεργών πείνας».

Εκπρόσωποι των οργανώσεων συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευή με εκπροσώπους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από αίτημα των πρώτων ώστε να πάρουν άμεση απάντηση στην διεκδίκηση των Ιρανών απεργών πείνας που βρίσκονται στα Προπύλαια. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ιρανών απεργών πείνας Σέμκο Μοχαμεντί, Ριμπουάρ Κομπατί και Αμίρ Αμπντουλμαλεκί και εκ μέρους της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Οι εκπρόσωποι των Ιρανών απεργών πείνας απαίτησαν την άμεση χορήγηση ασύλου, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διώξεων των ίδιων και των οικογενειών τους στο Ιράν μετά μάλιστα τη τεράστια δημοσιότητα που έχει πάρει διεθνώς η απεργία πείνας με τα ραμμένα στόματα.

Η απάντηση που έλαβαν από τον υπουργό Χρήστο Παπουτσή χαρακτηρίζεται ως «νομικίστικες αντιμετωπίσεις γεμάτες ασάφεια και με χρονοδιάγραμμα που αγνοεί την ύπαρξη της απεργίας πείνας. Πρακτικά πρότεινε την ίδια λύση που προκάλεσε την απεργία πείνας και το ράψιμο στομάτων, την έναρξη δηλαδή πυκνότερων συνεδριάσεων της επιτροπής ασύλου με απροσδιόριστο το πότε δίνεται απάντηση στο αίτημα. Άλλωστε 18 από τους 50 Ιρανούς έδωσαν συνέντευξη τον Σεπτέμβρη και ακόμη αγνοείται η τύχη του αιτήματος όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες 47.000 αιτούντες άσυλο!».

Καταγγέλλεται, επίσης, προσπάθειας διάσπασης των απεργών πείνας, «στέλνοντας κλιμάκιο της αστυνομίας που ζήτησε από την κ. Μαντάνα Ντανεσνιά να πάει να δώσει η ίδια συνέντευξη ξέχωρα από τους υπόλοιπους απεργούς πείνας. Η ίδια δήλωσε ότι αν ανοίξει η διαδικασία θα πάρει τελευταία άσυλο». Την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στις 12:30 έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στα Προπύλαια, όπου θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες για την κλιμάκωση της κινητοποίησης αλληλεγγύης στους Ιρανούς απεργούς πείνας.

ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΡΙΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Ακολουθεί δελτίο τύπου της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό.
.........................................................................
Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» δημοσιεύει αυτούσια τη διήγηση, από στόματος τριών ελλήνων σκηνοθετών αυτοπτών μαρτύρων, κάτοικων της περιοχής, ενός πραγματικού περιστατικού.
Είναι Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, λίγο μετά τις 9 το βράδυ στην πλατεία Αττικής. Στο κέντρο της πλατείας 7-8 νεαροί 12 ως 20 ετών, κρατούν ξύλα. 2-3 "αγανακτισμένες γυναίκες" με σφυρίχτρες που συμπληρώνουν τη βάρδια "εθνοφυλακής" της πλατείας Αττικής, φωνάζουν: “νάτοι, περνάνε”! Δείχνουν στο απέναντι πεζοδρόμιο, όπου περπατούν 2 Αφγανοί. Ο ένας τρέχει, μάλλον ξέρει για τα τάγματα εφόδου της γειτονιάς, ο άλλος κοντοστέκεται. Προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται και να μιλήσει ευγενικά στους νεαρούς Έλληνες, που γρήγορα ορμάνε πάνω του κρατώντας ξύλα, με ευλυγισία όμως αυτός τους ξεφεύγει, φτάνει στον φίλο του που τον περιμένει ουρλιάζοντας στην γωνία και βγαίνουν σώοι έξω από τα σύνορα της πλατείας, έξω από τα σύνορα της «Ελλάδας» (στις εισόδους της πλατείας είναι γραμμένη η λέξη «ΕΛΛΑΣ»)
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Χρήστος Βούπουρας έλληνες, κάτοικοι της περιοχής, βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο και κοιτάζουν το συμβάν. Κι οι δυο είναι μάρτυρες καθημερινών τέτοιων επεισοδίων. «Θα χυθεί αίμα, όπως έγινε στην Αγγλία πριν τριάντα χρόνια. Είναι εισαγόμενοι ακόμη και η μέθοδοι της βίας», σχολιάζει ο Κωνστατίνος Γιάνναρης.
Ο πιο επιθετικός νεαρός της ομάδας επιστρέφοντας από τον εκδιωγμό τον απειλεί: "Τί κοιτάς ρε ….;" Ο Κωνστατίνος Γιάνναρης και ο Χρήστος Βούπουρας δεν του απαντούν. Ο νεαρός, όμως, πού διψάει για βίαιη δράση φωνάζει στην υπόλοιπη ομάδα και όλοι στρέφονται οπλισμένοι με ξύλα εναντίον των 2 σκηνοθετών, που μόλις προλαβαίνουν να διασωθούν μέσα στο παρακείμενο μπαγκλατεσιανό κατάστημα όπου ήδη βρίσκεται ο φίλος τους Γιώργος Κόρρας. Τα σιδερένια ρολά του καταστήματος που καταβαίνουν αμέσως τους διασώζουν ενώ οι νεαροί Έλληνες χτυπούν να σπάσουν τα τζάμια και μετά να καταστρέψουν το σιδερένιο ρολό. Εκτός από τους 3 έλληνες, βρίσκονται εγκλωβισμένοι και 10 Μπαγκλαντεσιανοί. Τηλεφωνούν στο 100 και ζητούν προστασία. Πράγματι, 3 περιπολικά έρχονται μέσα σε 3 λεπτά. Οι νεαροί ροπαλοφόροι φεύγουν προς την πλατεία.
Ο αστυνομικός που παίρνει τα στοιχεία των Ελλήνων, τους ρωτάει:
"Τους γνωρίζετε αυτούς τους Αφγανούς που σας επιτέθηκαν;"
Οι τρεις σκηνοθέτες μένουν έκπληκτοι:
"Μα ήταν οι Έλληνες αυτοί που μας κυνήγησαν. Οι ίδιοι που προηγουμένως κυνήγησαν τους Αφγανούς".
Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να συμπληρώνουν τα τυπικά έγγραφα.
"Κάτι πρέπει να κάνετε. Στην πλατεία κάθε μέρα τρέχει αίμα. Η βία είναι ανεξέλεγκτη. Θα έχουμε νεκρούς. Είναι ζήτημα χρόνου», επιμένουν οι τρεις.
Και η απάντηση έρχεται από έναν άλλο αστυνομικό - δεν έχει ακούσει καλά, δεν θέλει να καταλάβει (;) ποιος ξέρει: "Τί μου λέτε κύριε; Δεν το ξέρω εγώ, που προχτές τους είχαμε κλείσει τους Αφγανούς μέσα στο τζαμί και ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε έφοδο και να τους συλλάβουμε, και έρχεται η διαταγή από πάνω: Αφήστε τα παιδιά να φύγουν; Ακούς; Τα παιδιά! Μου σηκώνεται η τρίχα, μου φεύγει το κράνος.", φωνάζει ο αγανακτισμένος αστυνομικός!
Πρόκειται για το περιστατικό που έγινε εκεί κοντά πριν καμιά δεκαριά μέρες όταν 50 περίπου Χρυσαυγίτες και συμπαραστάτες "αγανακτισμένοι" έσπασαν τα τζάμια του αυτοσχέδιου τζαμιού, χτύπησαν τον ιμάμη, και η αστυνομία έκανε μιάμιση ώρα να απεγκλωβίσει τους Μπαγκλαντεσιανούς που βρίσκονταν μέσα.
Οι 3 σκηνοθέτες εξηγούν για πολλοστή φορά ότι οι επιτιθέμενοι δεν είναι Αφγανοί αλλά Έλληνες φασίστες. Οι αστυνομικοί δείχνουν τελικά να καταλαβαίνουν, χαιρετούν και φεύγουν. Ο Γιώργος, ο Χρήστος και ο Κωνσταντίνος, έχουν την αίσθηση ότι τους κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα τους. Είναι 100% σίγουροι πως η αστυνομία δεν θα κάνει απολύτως τίποτε για να βρει τους δράστες. Εξάλλου, όλη αυτή την ώρα της συνδιαλλαγής για την κατάθεση των συμβάντων, ένας μεσήλικας, καθημερινός θαμώνας και οργανωτής των επιθέσεων είναι μονίμως σε ανοικτή τηλεφωνική σύνδεση. Οι γυναίκες που προπηλακίζουν καθημερινά τους μετανάστες έχουν έρθει στα πέντε μέτρα από το περιπολικό και αφουγκράζονται ό,τι λέγεται. Μια μικρή ομάδα από τους νεαρούς και νεαρές φύλακες της πλατείας περνάει επιδεικτικά δίπλα από την αστυνομία.
«Όλοι αυτοί έχουνε δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω μας. Κλοιό βίας, κλοιό φανατισμού, κλοιό φασισμού. Ένιωσα απροστάτευτος, ευνουχισμένος, γελοιοποιημένος και σε απελπισία. Ανυπαρξία κράτους, οσμή παρακράτους που θυμίζει άλλες εποχές. Κι η εκκλησία, στην καλύτερη περίπτωση να σιωπά. «Ελλάδα, έτος μηδέν », σχολιάζει ο Χρήστος Βούπουρας.
Οι 3 σκηνοθέτες φεύγουν προσεκτικά για να μην ξανασυναντήσουν στο δρόμο τους τη συμμορία. Λίγο αργότερα τους τηλεφωνούν από τα «κεντρικά» της αστυνομίας. Τους ζητούν να επαληθεύσουν την αναφορά που έχουν λάβει από το περιπολικό, ότι δηλαδή τους επιτέθηκαν Αφγανοί και αυτοί διασώθηκαν μπαίνοντας σε ένα Μπαγκλατεσιανό κατάστημα. Για μια ακόμη φορά εξηγούν ότι την επίθεση την δέχτηκαν από οργανωμένη ομάδα Ελλήνων.
Την άλλη μέρα το πρωί, κατά τις 10, ο Γιώργος, ξαναπερνά δίπλα από την πλατεία. Η «περιφρούρηση» είναι ξανά παρούσα. «Από πού είσαι»; ρωτάει μια γυναίκα της «φρουράς» έναν προφανώς άγνωστό της άνδρα που ήταν κι αυτός μέλος της ομάδας περιφρούρησης. «Από το Λουτράκι» της απαντάει εκείνος...

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: ΠΡΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πηγή: Deutsche Welle Στο επίκεντρο θα βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες το ερώτημα εάν η αυτόματη επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στη Γερμανία προς την Ελλάδα -όπου καταγράφονται σημαντικότατες ελλείψεις όσον αφορά τη διαδικασία παροχής ασύλου- συνάδει με τις επιταγές του γερμανικού συντάγματος. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας (Bundesverfassungsgericht) προσέφυγε Ιρακινός πρόσφυγας ο οποίος ήρθε στη Γερμανία μέσω Ελλάδας. Βάσει της διάταξης Δουβλίνο ΙΙ, η Ελλάδα ως χώρα εισόδου στην ΕΕ είναι αρμόδια για τη διαδικασία παροχής ασύλου και ως εκ τούτου θα πρέπει να απελαθεί από τη Γερμανία. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης αναμένεται σε τρεις μήνες.
Ανάλογη υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την επαναπροώθηση μιας Αφγανής και των τριών παιδιών της προς την Ελλάδα. Ενδεχόμενη επαναπροώθηση, σύμφωνα με τους δικαστές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα των άρθρων που αναφέρονται στην απαγόρευση βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή υποτιμητικής μεταχείρισης. Σύμφωνα με την απόφαση, σε μελλοντικές επαναπροωθήσεις προσφύγων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες από την Αυστρία προς την Ελλάδα, οι αυστριακές αρχές θα πρέπει να αποσπούν προηγουμένως μεμονωμένα τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για σωστή περίθαλψη και αντιμετώπιση των προσφύγων.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Την απόφαση να τερματίσουν την απεργία πείνας, καθώς και την κατάληψη του Κέντρου Υποδοχής Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου, έλαβαν οι 25 Kούρδοι και οι 13 Αφγανοί μετά από τις διαβεβαιώσεις του Ερυθρού Σταυρού ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Τα αιτήματα των προσφύγων ήταν: η ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη, η επισκευή του κτιρίου όπου διαμένουν, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές φθορές, επαρκή τρόφιμα, αλλά και η χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο Ερυθρός Σταυρός δεσμεύτηκε να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα, εκτός από τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, για το οποίο δήλωσε αναρμόδιος.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος μας Ελευθερία Ψυχογιού και αναδημοσιεύτηκε στο tvxs: «η χειρότερη μορφή ανέχειας δεν είναι η πείνα, αλλά η στέρηση της αξιοπρέπειας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με αφορμή την απεργία πείνας των Ιρανών προσφύγων στα Προπύλαια, κατήγγειλε την Ελλάδα απαιτώντας την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Χθες, οι αρμόδιοι και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, με υποκριτικές κορώνες εθνικής υπερηφάνειας έβγαζαν λόγους κατά του ρατσισμού και για το «Όχι». Εντούτοις, με τη στάση τους και την απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδραιώνουν μια φασίζουσα νοοτροπία, η οποία δεν αναγνωρίζει σε ανθρώπους το δικαίωμα ύπαρξης. Η ανθρώπινη υπόσταση στις ευνομούμενες κοινωνίες δεν είναι ούτε λαθραία ούτε παράνομη. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, διότι όπως προείπα, η χειρότερη ανέχεια δεν είναι η έλλειψη χρήματος, αλλά ανθρωπιάς και τσίπας».

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

Αναδημοσίευση απο το http://www.tvxs.gr/
Την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί τελικά η μαθητική παρέλαση στο Καμάρι Σαντορίνης έλαβε η διευθύντρια του σχολείου, έπειτα από παρέμβαση κατοίκων που απείλησαν με επεισόδια σε περίπτωση που κρατήσει τη σημαία ο Αλβανός μαθητής που είχε οριστεί σημαιοφόρος. Η απόφαση να κρατήσει τη σημαία ο αλβανικής καταγωγής μαθητής λήφθηκε έπειτα από κλήρωση λόγω ισοψηφίας 4 παιδιών, 2 Αλβανών και 2 Ελλήνων. Στο Καμάρι υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που δηλώνουν και υπογράφουν και τα συνθήματά τους ως «Νέα Τάξη», που δυσφόρησε μπροστά στην απόφαση να είναι σημαιοφόρος ένα παιδί αλβανικής καταγωγής και απείλησαν με επεισόδια σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες η παρέλαση. Λόγω των απειλών, μάλιστα, ορισμένοι γονείς επέλεξαν να μην πάνε τα παιδιά τους στην παρέλαση.
Η διευθύντρια του σχολείου ενημέρωσε το τοπικό γραφείο εκπαίδευσης για τς απειλές, το οποίο απάντησε ότι θα ειδοποιηθεί η αστυνομία για να παραστεί στην παρέλαση. Όντως, μικρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν στο Καμάρι. Από την πλευρά τους, οι "νεοταξίτες" ζήτησαν και τη συνδρομή των «αγανακτισμένων» με το αλβανικό στοιχείο Εμποριανών λόγω των πρόσφατων γεγονότων εκεί. Οι κάτοικοι του Εμπορίου, ωστόσο, δεν πήγαν στο Καμάρι για να συμπαρασταθούν στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους.
Λίγο πριν την έναρξη της παρέλαση, μέλη της ομάδας στάθηκαν στη μέση του δρόμου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει η παρέλαση αν κρατήσει τη σημαία Αλβανός μαθητής. Φοβούμενη επεισόδια, μετά την κατάθεση του στεφάνου, η διευθύντρια αποφάσισε να μη γίνει η παρέλαση και απέσυρε τα παιδιά στο σχολείο. Ορισμένοι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν στην εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και η Ειρήνη Κωχ, αδερφή της τραγουδίστριας Μαρίζας Κωχ. Μέχρι εκεί όμως. Εκ μέρους του χωρίου δεν υπήρξε κάποια δυναμική προσπάθεια να μην περάσει το ρατσιστικό αίτημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Από το 2000, ο Ξενώνας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τη μοναδική δομή προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων. Το Φλεβάρη του 2010, ο Ξενώνας Πρσφύγων στη Θεσσαλονίκη, έφτασε ένα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο, όταν η δημόσια χρηματοδότηση σταμάτησε και η προηγούμενη διοίκηση εγκατέλειψε. Δεκάδες πρόσφυγες, γονείς με ανήλικα παιδιά, κινδύνευαν να βρεθούν στο δρόμο και η πόλη μας θα έχανε το μοναδικό χώρο φιλοξενίας.
Τότε, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, μαζί με άλλες κοινωνικές οργανώσεις, με πολλούς άλλους ανθρώπους από την πόλη, έλληνες και μετανάστες, και - κυρίως- μαζί με τους ίδιους τους ενοίκους, αποφάσισε να κρατήσει τον ξενώνα ανοιχτό. Η συνέλευση των ενοίκων και των αλληλέγγυων πολιτών ανέλαβε τη διαχείριση, μοιραστήκαμε τις πρακτικές δουλειές με τους ένοικους και δεκάδες εθελοντές, ζητήσαμε και βρήκαμε προσφορές σε είδη και οικονομική ενίσχυση από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Και τα καταφέραμε. Επί 10 μήνες, ο ξενώνας λειτουργεί σαν ένα ανοιχτό εγχείρημα κοινωνικής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης. Παρέχει στέγη και καθημερινή διατροφή στις οικογένειες των ενοίκων (γύρω στα 70 άτομα), εξασφαλίζει τα αναγκαία για τα παιδιά και τα βρέφη, στηρίζει τους μαθητές στο σχολείο και τους ενήλικες στη δουλειά. Και όλα αυτά μέσα από μια συμμετοχική διαχείριση, ανοιχτή σε κάθε κοινωνικό έλεγχο.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, έμενε άφαντο. Όχι μόνο δεν αναλάμβανε τον ξενώνα, με δημόσια χρηματοδότηση και με διάφανη διαχείριση, όπως ζητούσαμε, αλλά προσπαθούσε με κάθε τρόπο να δυσκολέψει τη ζωή των ενοίκων, κόβοντας το ρεύμα, εμποδίζοντας την ανανέωση των αδειών παραμονής κοκ. Όταν, λίγους μήνες μετά, πληροφορηθήκαμε το σταδιακό κλείσιμο και των άλλων κέντρων φιλοξενίας της χώρας, στη Λέσβο, τη Σπερχειάδα, το Λαύριο, έγινε σαφές ότι αυτή η στάση δεν αποτελεί αδυναμία, αλλά συνειδητή πολιτική ρατσιστικού αποκλεισμού. Την ίδια στιγμή που τεράστιοι κρατικοί και κοινοτικοί πόροι ξοδεύονται στα νέα κέντρα κράτησης και σε άλλα μέσα καταστολής, η κυβέρνηση περιορίζει μέχρι κατάργησης την κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των χώρων φιλοξενίας.
Η ποινικοποίηση της προσφυγιάς που ξεκινά από τα σύνορα, με τους πνιγμούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις, τη FRONTEX και τη συνοριοφυλακή, ολοκληρώνεται στις πόλεις και τις γειτονιές μας με την άρνηση νομιμοποίησης, τον αποκλεισμό από τα κοινωνικά δικαιώματα, την απουσία κάθε πρόνοιας και στήριξης. Όταν οι πρόσφυγες, ενήλικες ή παιδιά, στερούνται από σπίτι, δουλειά, περίθαλψη, εκπαίδευση, τότε καταδικάζονται συνειδητά στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την ανεργία και τελικά την απέλαση.
Καμιά «ιδιωτική πρωτοβουλία» δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να υποκαταστήσει το κενό που αφήνει η διάλυση του κράτους πρόνοιας. Η δράση μας στον Ξενώνα Προσφύγων έχει ακριβώς τον αντίθετο χαρακτήρα. Αποτελεί την έμπρακτη αντίστασή μας στη ρατσιστική πολιτική και στο κλείσιμο των χώρων φιλοξενίας. Στηρίζοντας τον ξενώνα, διεκδικούμε με τον πιο άμεσο τρόπο χώρους υποδοχής για τους πρόσφυγες, ανοιχτούς, τόσο για τους τους ενοίκους όσο και για την κοινωνία , με δημόσια χρηματοδότηση και δημόσια διοίκηση. Μακριά από λογικές φιλανθρωπίας και υποκατάστασης, πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να παίρνει υλικές μορφές, σε συνδυασμό πάντα με τους κοινωνικούς αγώνες και την πολιτική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των προσφύγων αλλά και όλων μας, στην εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, την ελεύθερη μετακίνηση, του δικαιώματος τελικά κάθε ανθρώπου να διαλέγει αυτός τον τόπο που θα ζήσει και θα εργαστεί.
Η στήριξη των πιο αποκλεισμένων κομματιών της κοινωνίας, όπως οι πρόσφυγες, δεν είναι μόνο υποχρεώση του κράτους - το οποίο αρνείται να την αναλάβει. Είναι πεδίο αντίστασης, αυτοοργάνωσης για την ίδια την κοινωνία, πεδίο ταξικής αλληλεγγύης για τους όλους τους εργαζόμενους. Ειδικά σήμερα, μέσα στην κρίση, τη φτώχεια και την ανεργία που φέρνουν οι κυρίαρχες πολιτικές και η υπερεκμετάλλευση ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, κάθε εγχείρημα αυτοοργάνωσης γύρω από τις βασικές ανάγκες όλων μας, τη στέγαση, τη σίτιση, την εκπαίδευση, την περίθαλψη, την ψυχαγωγία, την κοινωνικοποίηση, αποκτά πολλαπλό νόημα.
Φέτος, μαζί πάντα με τους ενοίκους, θέλουμε να διευρύνουμε αυτό το εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, όσο πιο δυναμικά μπορούμε, από την κυβέρνηση και κάθε υπεύθυνο φορέα να αναλάβει τη χρηματοδότηση του ξενώνα. Όσο όμως έχουμε την ευθύνη εμείς δεν λαμβάνουμε, δεν ζητάμε και δεν διαχειριζόμαστε καμιά κρατική χρηματοδότηση ή ιδιωτική χορηγία. Κρατάμε τον ξενώνα ανοιχτό με βάση την εθελοντική δουλειά όλων μας, ενώ την ευθύνη της διαχείρισης την έχει η κοινή συνέλευση ενοίκων και αλληλέγγυων πολιτών. Καλύπτουμε τις καθημερινές ανάγκες παιδιών και ενηλίκων μέσα από την αναζήτηση προσφορών και οικονομικής ενίσχυσης από πολίτες και συλλογικότητες. Η ομάδα εθελοντών δασκάλων του Στεκιού Μεταναστών «Εκτός Τάξης» αναλαμβάνει την υποστηρικτική διδασκαλία των παιδιών και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία τους, αλλά και τη διδασκαλία ελληνικών στους ενήλικες. Αντίστοιχες ομάδες εθελοντών και εθελοντριών αναλαμβάνουν την υποστήριξη των ενοίκων σε θέματα υγείας, τη νομική υποστήριξη, τη λειτουργία του παιδότοπου, τη συντήρηση του κτηρίου. Βοηθάμε τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά και δικό τους σπίτι, ώστε να υπάρχει συνεχώς η δυνατότητα υποδοχής νέων οικογενειών.
Τέλος, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μαζί με τους ενοίκους, και όχι μόνο, αυτοοργανωμένες κοινότητες εργασίας, για τη στήριξη τόσο των ενοίκων - που μέσα στην κρίση είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά - όσο και του ξενώνα. Τέτοια εγχειρήματα αυτοοργανωμένης κοινωνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με δομές έμπρακτης αλληλεγγύης, όπως ο Ξενώνας, τα μαθήματα, το Στέκι Μεταναστών, αποτελούν για εμάς σημαντικά πειράματα κοινωνικής αντίστασης απέναντι στην κρίση και την εκμετάλλευση.
Απευθυνόμαστε στους αλληλέγγυους πολίτες και τις αντιρατσιστικές συλλογικότητες - συνδικάτα, σχήματα, οργανώσεις, τοπικές κινήσεις - της πόλης μας, αλλά και πέρα από αυτή, καλώντας σε:
- συμμετοχή στη Συνέλευση Διαχείρισης του Ξενώνα και στις ανοιχτές συνελεύσεις της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης
- εθελοντική δουλειά και συμμετοχή στις ομάδες εργασίας του Ξενώνα:
o Ομάδα υποστήριξης σε θέματα υγείας και πρόνοιας
o Ομάδα νομικής υποστήριξης
o Ομάδα για τη συντήρηση του κτηρίου
o Ομάδα για την αναζήτηση προμηθειών και πόρων
o Ομάδα Παιδότοπου
o Ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών «Εκτός Τάξης»
o Ομάδα δημοσιοποίησης
o Ομάδα στήριξης στην αναζήτηση δουλειάς και στην οργάνωση εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας
- οικονομική ενίσχυση:
o μέσα από κουπόνια
o μέσα από τη λίστα των σταθερών υποστηρικτών, που αναλαμβάνουν μια τακτική, οικονομική ενίσχυση
o μέσα από την ανάληψη κάποιου συγκεκριμένου λειτουργικού κόστους του ξενώνα (θέρμανση, ηλεκτρισμός κα) για κάποιο διάστημα
o μέσα από την υποστήριξη συγκεκριμένων οικογενειών με σκοπό την αυτονόμησή τους
- προσφορά προμηθείων σε είδος, όπως (ενδεικτικά):
o Είδη διατροφής: ρύζι, κριθαράκι, όσπρια, σάλτσες, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, αλεύρι, καφές, τσάι, κατεψυγμένο και νωπό κρέας (κοτόπουλο, αρνί), κατεψυγμένα και νωπά λαχανικά (κρεμμύδια, πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, λάχανο, πράσινες σαλάτες, μυρωδικά), γαλακτοκομικά (γάλα μακράς διαρκείας ή συμπυκνωμένο, τυρί, γιαούρτι), ψωμί, είδη για το πρωινό των παιδιών, (μαρμελάδες, μέλι, φρυγανιές, βιτάμ, μπισκότα, κρουασάν, δημητριακά, χυμοί), φρούτα.
o Είδη για τα μωρά: πάνες (νο 1-5), βρεφικό γάλα (ΝΑΝ.1-3), κρέμες για τα μωρά, μωρομάντηλα.
o Είδη ατομικής υγιεινής: χαρτικά (χαρτί υγείας, κουζίνας, χαρτοπετσέτες), υγρό σαπούνι χεριών, σαπούνι σώματος, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέττες, ξυριστικά, απολυμαντικά
o Είδη καθαριότητας: γενικά καθαριστικά, απορρυπαντικά ρούχων για πλυντήριο και πλύσιμο στο χέρι, σκούπες, σφουγγαρίστρες, κουβάδες, σφουγγάρια, καθαριστικά κουζίνας, μαύρες σακούλες
Επικοινωνία: www.antiratsistiki.gr - thesxenona@yahoo.com
Ξενώνας Προσφύγων (Σιατίστης 12 & Φιλίππου) - Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23 & Βενιζέλου)
6973710771, 6977274287
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - Διαχειριστική Συνέλευση Ξενώνα

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και για παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου κατά των διακρίσεων, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο εκδίκασε την Πέμπτη την προσφυγή των πολιτικών προσφύγων Χάμο Φάοσι από τη Συρία και Μόνα Σάιντουν από τον Λίβανο, στους οποίους οι ελληνικές αρχές αρνούνται να χορηγήσουν επιδόματα.

Με προεδρεύοντα τον Κροάτη δικαστή Νίνα Βάζικ και συμμετέχοντες τον Έλληνα δικαστή Χρήστο Ροζάκη αλλά και τον Κύπριο Γιώργο Νικολάου, το Δικαστήριο, με επταμελή σύνθεση, αποφάσισε ομόφωνα ότι «η άρνηση χορήγησης κοινωνικών παροχών σε πολιτικούς πρόσφυγες είναι αντίθετη προς τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Σημειώνεται ότι οι οικογένειες των δύο πολιτικών προσφύγων είναι εγκατεστημένες νόμιμα στην Ελλάδα, έχοντας λάβει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα από το 1998 και 1995 αντίστοιχα. Όπως είχαν το δικαίωμα, ζήτησαν να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες κοινωνικές παροχές και τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ. Η άρνηση των ελληνικών αρχών να δώσουν τα επιδόματα –φτάνοντας μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας- στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι οι οικογένειες αυτές δεν είχαν την ελληνική ιθαγένεια ή την ιθαγένεια άλλης χώρας της ΕΕ και δεν ήταν πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής.

Με την απόφασή του ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε ως αστήρικτη αυτή τη συλλογιστική, υπενθυμίζοντας ότι η Σύμβαση της Γενεύης, για το καθεστώς των προσφύγων, στην οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέλος, απαιτεί τα κράτη να παρέχουν στους πρόσφυγες που διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά τους, την ίδια μεταχείριση όσον αφορά τη δημόσια βοήθεια προς τους υπηκόους τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας ή υπηκοότητας.

ΓΑΛΛΙΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Το να ζει κάποιος σε ένα παράνομο καταυλισμό, όπως στις περιπτώσεις χιλιάδων Ρομά που απελάθηκαν από τη Γαλλία προσφάτως, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde. «Επιμένω στην άποψή μου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν λυπάμαι και πολύ περισσότερο δεν έχω λόγο να ζητήσω συγγνώμη» για την έντονη διαφωνία μου με το Παρίσι σχετικά με το ζήτημα των Ρομά.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία διέλυσε εκατοντάδες παράνομους καταυλισμούς Ρομά προσφάτως οι οποίοι αποτελούν μια μειονότητα στη χώρα περίπου 10 -12εκαοτμμυρίων ατόμων και τους έστειλε πίσω στις χώρες καταγωγής τους, Ρουμανία και Βουλγαρία προκαλώντας την έντονη αντίδραση και σοβαρούς φραστικούς διαξιφισμούς της κ. Ρέντινγκ με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. «Η Γαλλία παραμένει υπό επιτήρηση. Εξακολουθούμε να μελετούμε τα ζητήματα αυτά με πολύ μεγάλη προσοχή και θα τα αποστείλουμε στις γαλλικές αρχές», προειδοποίησε η κ. Ρέντινγκ στη συνέντευξή της.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργία πείνας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έκαναν πράξη 38 πρόσφυγες από το Κέντρο Υποδοχής Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου. Πρόκειται για 25 Κούρδους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, και 13 Αφγανούς. Οι διαμένοντες στο Κέντρο πραγματοποιούν κατάληψη από το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσής τους.

Στην κατάληψη συμμετέχουν 270 άτομα από τα οποία τα 53 είναι παιδιά. "Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι πραγματικά απαράδεκτες" δήλωσε στο tvxs η Ελευθερία Ψυχογιού, μέλος της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE). Όπως υποστήριξε, "τα παιδιά κινδυνεύουν από τη πείνα και τη βρώμα". Η ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη είναι ένα από τα αιτήματα των προσφύγων, καθώς πολλοί από αυτούς πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Βρέφη μερικών μηνών στερούνται εδώ καιρό ακόμα και το γάλα, ενώ υπάρχουν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ζάχαρο και καρδιά, οι οποίοι δεν λαμβάνουν τα αναγκαία ιατρικά σκευάσματα. "Υπάρχει γυναίκα που εδώ και ενάμιση μήνα αιμορραγεί και δεν έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν τα οδοιπορικά έξοδα" τονίζει η κα Ψυχογιού, ενώ το ιατρείο του κέντρου υποδοχής προσφύγων στερείται φαρμάκων και χορηγεί depon για "πάσα νόσο".

Παράλληλα, το κτίριο στέγασης έχει υποστεί σοβαρές φθορές, οι οποίες πρέπει να επισκευαστούν άμεσα, καθώς η υγρασία επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ οι διαμένοντες στο κέντρο κινδυνεύουν να τραυματιστούν από τους μισογκρεμισμένους τοίχους. Η έκθεση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, πριν από πέντε χρόνια, έκρινε το κτίριο ακατάλληλο και έκτοτε έγιναν κάποιες επισκευές στην Γ΄πτέρυγα, ενώ στην Α΄και Β' καμία.

Το βασικό αίτημα όσων μένουν στο κέντρο είναι να αναγνωριστούν ως πολιτικοί πρόσφυγες. Επιπλέον, ζητούν να επισκευαστούν τα κτίρια Α΄ και Β' και να τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα για τα παιδιά, να χορηγείται φαγητό και να μη γίνονται περικοπές στη σίτιση, να τους παρέχονται κάθε μήνα τα είδη καθαριότητας, καθώς και ηλεκτρικά είδη ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η κατάληψη, τα παιδιά του κέντρου υποσιτίζονται και το μόνο που τους παρέχεται είναι "τσάι και νερό με ζάχαρη" τόνισε η κα Ψυχογιού. Ένα παιδί μεταφέρθηκε την Τετάρτη με ιδιωτική πρωτοβουλία στο νοσοκομείο Παίδων ενώ η κα Ψυχογιού καταγγέλλει τη στάση του δημάρχου Δημήτρη Λουκά, ο οποίος "συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή απείλησε του καταληψίες πρόσφυγες, επειδή –όπως υποστήριξε– σπιλώνουν τη φήμη του δήμου". Την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν στα Λαύριο οχτώ άτομα από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα για να αξιολογήσουν την κατάσταση, ενώ ζητείται η ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων, των κοινωνικών οργανώσεων αλλά και των εθελοντών γιατρών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η FRONTEX

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ" ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ-ΑΛΑΒΑΝΟ

Αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/

Νέα στοιχεία για τις ακροδεξιές ομάδες που δρουν στον Άγιο Παντελεήμονα, με την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, ήρθαν στη δημοσιότητα με αφορμή την επίθεση εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου και της Ελένης Πορτάλιου στην περιοχή, στις 22 και 23 Οκτώβρη αντίστοιχα.

Με αφορμή τις δύο επιθέσεις, διοργανώθηκε την Τρίτη συνέντευξη Τύπου από την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό". Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κέντρου με την "Ελεύθερη Αττική" Χρήστος Καπάταης, ο Χάρης Κωνσταντάτος από την "Ανοιχτή Πόλη", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο Χρήστος Ρουμπάνης από την "Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας", η Χριστίνα Ζιάκα από την "Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη" (YRE) και κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα ήταν μερικοί από όσους παρευρέθηκαν. Το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που προβλήθηκε, από την επίθεση στο Αλέκο Αλαβάνο, διέψευσε όσους ισχυρίζονταν ότι η επίθεση οργανώθηκε απλώς από "αγανακτισμένους πολίτες", και έγινε αντικείμενο συζήτησης λόγω της "αρμονικής συνεργασίας της αστυνομίας με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής" όπως δήλωσε στο TVXS ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", ο οποίος είναι υποψήφιος με το συνδυασμό "Ελεύθερη Αττική".

"Η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη" υποστήριξε ο κ. Κούρκουλας και όπως προκύπτει από τα πλάνα, ομάδα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής ακολουθούσε τον Αλέκο Αλαβάνο και τη συνοδεία του από την πλατεία Βικτωρίας ως τον 'Αγιο Παντελεήμονα. "Μας ακολουθούσαν μηχανάκια με φασίστες και μας απειλούσαν" τόνισε. Με την άφιξη του Αλέκου Αλαβάνου στον Άγιο Παντελεήμονα άρχισαν να εκσφενδονίζονται προς το μέρος του γιαούρτια, αυγά, πέτρες και φυλλάδια που είχαν υπό την κατοχή τους μέλη της Χρυσής Αυγής και "αγανακτισμένοι" κάτοικοι.

Το επιχείρημα ότι πρόκειται για απροσχεδίαστη κίνηση κατοίκων αντικρούεται καθώς μεταξύ των ατόμων που ήταν στην πλατεία αναγνωρίστηκαν πρόσωπα γνωστά από το χώρο της Χρυσής Αυγής όπως αυτό του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με το συνδυασμό "Ελληνική Αυγή για την Αθήνα" , Ηλία Παναγιώταρου. Παράλληλα αναγνωρίστηκαν πρόσωπα κατοίκων που συμμετείχαν και σε παλαιότερες επιθέσεις αλλά και σε αυτή κατά της Ελένης Πορτάλιου. "Ο όρος κάτοικοι δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι μέλη ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής και δεν είναι μία ή δύο φορές αλλά κατ' εξακολούθηση, δεν εκπροσωπούν αυτοί τη γειτονιά" επισήμανε ο Θανάσης Κούρκουλας. Κατά την αποχώρηση του Αλέκου Αλαβάνου, κάποιοι από αυτούς απαθανατίζονται να χαιρετούν φασιστικά (δείτε το πρώτο βίντεο, στο 6ο λεπτό). Κατά την διάρκεια των επεισοδίων δεν έγινε καμία σύλληψη, παρά το γεγονός ότι τα ΜΑΤ έφτασαν τρία λεπτά μετά την άφιξη του Αλέκου Αλαβάνου, ενώ η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν ήδη εκεί. Δύο σειρές αστυνομικών σχηματίστηκαν στην πλατεία όμως στο κέντρο της δρούσαν ανεξέλεγκτα επιτιθέμενα άτομα. Παράλληλα διαψεύδεται ο ισχυρισμός της αστυνομίας, ότι επενέβη λόγω της παρουσίας κρανοφόρων. "Υπήρχε αστυνομική δύναμη 40 ατόμων τα οποία έφτασαν μέσα σε τρία λεπτά και δεν έκαναν τίποτα, εμείς φορούσαμε τα κράνη για να προστατευτούμε" υποστήριξε ο Θανάσης Κούρκουλας. Όπως πρόσθεσε: "Η αστυνομία συνεργάστηκε αρμονικά με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ενώ αρκετά ΜΜΕ παρουσιάζουν τους Xρυσαυγίτες με την ιδιότητα του κατοίκου. Η κυβέρνηση σιωπά καλύπτοντας τη φασιστική επίθεση. Είναι φανερό πως μόνο η μαζική αντιφασιστική δράση στην περιοχή μπορεί να στείλει του νοσταλγούς του Χίτλερ εκεί όπου ανήκουν, στους υπονόμους της ιστορίας. Καλούμε κάθε κοινωνικό και πολιτικό φορέα να τους καταδικάσει και να συστρατευτούμε για να τους πετάξουμε έξω από τις γειτονιές μας".

για πλήρες ανθολόγιο φωτογραφιών από την συγκεκριμένη δράση των Χρυσαυγιτών στο http://www.ksm.gr/

ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ: ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Τέλος στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Αυστρία στην Ελλάδα θέτει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ύστερα από σχετική προσφυγή Αφγανής, καταρρίπτοντας ουσιαστικά την «Συμφωνία του Δουβλίνου» σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες θα πρέπει να επανπροωθούνται στην χώρα που πρωτοεισήλθαν.

Η απόφαση του αυστριακού Ανωτάτου Δικαστηρίου αίρει ως αντισυνταγματική, την επαναπροώθηση στην Ελλάδα ατόμων αιτούντων άσυλο. Όπως αναφέρεται σχετικά στην απόφαση, πριν την επαναπροώθηση προσώπων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας θα πρέπει οι αυστριακές αρχές σε διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές να έχουν από αυτές τη διαβεβαίωση για μια ιδιαίτερη φροντίδα των συγκεκριμένων προσώπων, διαφορετικά διακόπτεται η διαδικασία επαναπροώθησης.

Την σχετική προσφυγή είχε κάνει μία Αφγανή με τρία ανήλικα παιδιά, και όπως σημειώνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, «λόγω της αναμφισβήτητα δύσκολης κατάστασης στην περίθαλψη αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, μια επαναπροώθηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της προβλεπόμενης στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγόρευσης βασανιστηρίων όπως και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης».

Μάλιστα, από την απόφαση προβλέπεται ότι μελλοντικά εάν οι αυστριακές αρχές προτίθενται να προβούν σε επαναπροώθηση στην Ελλάδα μητέρων με μικρά παιδιά ή ασυνόδευτων παιδιών, τότε θα πρέπει για κάθε επί μέρους περίπτωση να εξασφαλίζουν τη συγκεκριμένη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών για την φροντίδα των επαναπροωθούμενων προσώπων, διαφορετικά απαγορεύεται η επαναπροώθηση.

Σε ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε σχέση με το αποκαλούμενο «Δουβλίνο 2», λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και θα εφαρμοστεί άμεσα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αυστρία έχει προχωρήσει μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 σε συνολικά 161 επαπαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, ενώ σε 369 περιπτώσεις υπήρξε η συγκατάθεση της Ελλάδας για την ανάληψη της διαδικασίας παροχής ασύλου, σε πολλές όμως περιπτώσεις η Αυστρία ανέλαβε από μόνη της την αντίστοιχη διαδικασία.

Προστίθεται ακόμη, πως μέχρι τον περασμένο Αύγουστο υπήρξαν 386 διαδικασίες συνεννόησης για την αποσαφήνιση ποιά των δύο χωρών είναι αρμόδια στη βάση του "Δουβλίνο-2" για την εκάστοτε περίπτωση.

Με αυτή την απόφαση, η Αυστρία μπαίνει στη λίστα των χωρών που δεν ακολουθούν τη Συμφωνία του Δουβλίνου, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και η Σουηδία.

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στη δημόσια Αυστριακή ραδιοφωνία, ο ειδικός εντεταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αυστριακός Μάνφρεντ Νόβακ, είχε ζητήσει «να μην είναι η Ελλάδα η μόνη που σηκώνει το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη και να διακοπεί άμεσα η επαναπροώθησή τους προς την Ελλάδα στη βάση του αποκαλούμενου "Δουβλίνο-2"».

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης που είχαμε κάνει, σας ενημερώνουμε πως από χθες το βράδυ έχει προστεθεί ένα ακόμα στοιχείο στην κατάληψη των προσφύγων του Λαυρίου. Η έναρξη απεργίας πείνας από 25 Κούρδους και 13 Αφγανούς πρόσφυγες. Έτσι κι αλλιώς η κατάργηση της σίτισης όλων των προσφύγων, καθώς και όλων των υποτυπωδών παροχών, εξαιτίας της άρνησης του Υπ. Υγείας να υπογράψει τη νέα προγραμματική σύμβαση για το 2010, δεν άφηνε και άλλη επιλογή.

Για τα 53 παιδιά του κέντρου σήμερα είναι η 5η μέρα που υποσιτίζονται και το μόνο που υπάρχει σε αφθονία είναι το τσάι που τους δίνουν...

Γι' αυτό προσθέτουμε στα αιτήματα των προσφύγων, την ανάγκη της ενεργοποίησης της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων. Σ' αυτήν έχουμε εμπιστοσύνη.

Αλλά και στην ανάγκη επίσκεψης του χώρου από κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και εθελοντές γιατρούς.

Το αναλυτικό δελτίο τύπου εδώ: http://yregreece.blogspot.com/2010/10/blog-post_7711.html

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Στην πατρίδα του φυλακίστηκε, βασανίστηκε, κινδύνευσε η ζωή του. Κι όταν έφτασε στην Ελλάδα, το μόνο που θέλησε ήταν να ζητήσει πολιτικό άσυλο... Η «απάντηση» που έλαβε από την ελληνική Πολιτεία ήταν η αδιαφορία στις συνεχείς εκκλήσεις του να καταθέσει αίτημα ασύλου, η ειρωνική και απαξιωτική συμπεριφορά των Αρχών και η φυλάκισή του για δύο μήνες στο άθλιο κέντρο κράτησης στο Σουφλί... Ο Ε.Α. από το Ιράν (το όνομα και η φωτογραφία του δεν δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους) ήταν δημοσιογράφος, γνωστός στη χώρα του και ως πολιτικός ακτιβιστής. Με το θάρρος της γνώμης του αρθρογραφούσε σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες. Μόνο που η... δημοκρατία του Μ. Αμχαντινετζάντ δεν άντεξε την κριτική πένα του: όταν το άρθρο του «ενόχλησε» την κυβέρνηση, ο Ε. φυλακίστηκε για έναν ολόκληρο χρόνο. Για τη σύλληψή του, αλλά και τα βασανιστήρια που υπέστη μες το κελί του, είχαν γράψει πολλοί συνάδελφοί του... Αυτά τα δημοσιεύματα πήρε μαζί του όταν έφυγε με πλαστό διαβατήριο από το Ιράν. Είχε μόλις αποφυλακιστεί και θα πήγαινε εξορία, όταν κατάφερε με τη βοήθεια ενός φίλου του να βρει ένα ψεύτικο διαβατήριο και να φύγει.

Με αεροπλάνο έφτασε στην Τουρκία και από εκεί, πέρασε τα σύνορα προς την Ελλάδα. «Παρουσιάστηκα στην αστυνομία για να με προστατεύσει, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αντί γι' αυτό, με συνέλαβαν και με έβαλαν στο κέντρο κράτησης...», λέει σήμερα ο Ε.Α. «Παρόλο που τους είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν έφυγα από τη χώρα μου για οικονομικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους, τούς έδειξα και τα δημοσιεύματα, εκείνοι τα πήραν και τα πέταξαν στα σκουπίδια. Κατάφερα να διασώσω κάποια από αυτά τελικά...», μας λέει. Τον έβαλαν στο κελί, τρία επί 10 του κέντρου κράτησης. Δύο τέτοια δωμάτια με μία τουαλέτα στη μέση και 150 «φιλοξενούμενους». Άνδρες, γυναίκες, παιδιά μαζί στον ίδιο χώρο, χωρίς καμία ιδιωτικότητα, χωρίς καθόλου χώρο. Ήταν τόσοι πολλοί, μας είπε, που κάποιοι κοιμόντουσαν ακόμη και μέσα σε αυτήν τη βρώμικη τουαλέτα... Για προαυλισμό, ούτε κουβέντα...

Στις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες του για μια δυνατότητα επικοινωνίας με κάποιον υπεύθυνο της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα, οι δεσμοφύλακές του αδιαφορούσαν. «Την τέταρτη μέρα, με έβαλαν σε ένα βαν της ελληνικής αστυνομίας μαζί με έναν ακόμη πρόσφυγα και με δεμένα χέρια μας μετέφεραν στην Τουρκία. Χτυπούσα το τζάμι και τους έλεγα: Μη με πάτε πίσω, κινδυνεύει η ζωή μου», αλλά δεν άκουγαν. Από τον τρόμο μου ότι τα πραγματικά μου στοιχεία θα δοθούν στις ιρανικές Αρχές από την Τουρκία, στο δρόμο προσπάθησα να σκίσω όλα τα χαρτιά μου: την ταυτότητα, την δημοσιογραφική μου κάρτα, ο,τι είχε φωτογραφίες μου. Και είπα στον φίλο μου ότι, αφού έτσι κι αλλιώς στο Ιράν που θα γυρνούσαμε θα μας εκτελούσαν, καλύτερο θα ήταν να αυτοκτονήσουμε πριν διασχίσουμε τα σύνορα...», μας λέει.

Το βανάκι διέσχισε μια γέφυρα και πέρασε στην Τουρκία. Εκεί, συνάντησε Τούρκους αστυνομικούς, κάποιοι εκ των οποίων επιβιβάστηκαν στο ελληνικό αστυνομικό αυτοκίνητο. Σταμάτησαν σε ένα κτίριο και μπήκαν όλοι μαζί μέσα. Αλλά –ω του θαύματος- η Τουρκία δεν δέχθηκε την επιστροφή των δυο προσφύγων. «Χαρήκαμε τόσο που δεν ρωτήσαμε γιατί και πώς. Με το ίδιο αυτοκίνητο γυρίσαμε πίσω...». Γυρνώντας, ο ΕΑ προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Το τηλέφωνο ήταν μόλις ένα για όλους τους κρατούμενους και αυτό, δινόταν όποτε και αν ήθελαν οι δεσμοφύλακες, συνοριοφύλακες στο Σουφλί. «Το κινητό μου το πέταξαν και το έσπασαν. Όταν είχα την ευκαιρία για ένα τηλεφώνημα, δεν πήρα την οικογένειά μου –τι να τους πω; Η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη... Επικοινώνησα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και τον Ερυθρό Σταυρό. Στο μεταξύ, συνέχισα να μιλάω -εκπροσωπώντας και τους υπολοίπους- για καλύτερες συνθήκες κράτησης», τονίζει.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ΕΑ, σε όλη τη διαδικασία ούτε μία φορά δεν παρουσιάστηκε επίσημος μεταφραστής στη διαδικασία, αλλά ούτε και μέλος της Frontex. «Ο υπεύθυνος του κέντρου κράτησης ήταν τόσο αγενής, που μια φορά του είπα πως, αν μας φερόταν όπως οι νόμοι της ΕΕ προβλέπουν για τα ζώα, θα μας φερόταν καλύτερα...», διηγείται.

Δέκα μέρες μετά, τυχαία, η δικηγόρος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες άκουσε τις κραυγές του ΕΑ. Παρά τις παρεμβάσεις του Συμβουλίου, για μια ακόμη φορά οι ελληνικές Αρχές θέλησαν να εξαπατήσουν τον ΕΑ, δίνοντάς του να υπογράψει χαρτί απέλασης, ενώ εκείνος νόμιζε –έτσι τον διαβεβαίωναν- ότι ήταν αίτημα ασύλου... Χρειάστηκε η παρέμβαση της δικηγόρου Μαριάνας Τζεφεράκου και της συναδέλφου της Νατάσας που βρέθηκαν στον Έβρο για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στη διαδικασία ο Ιρανός πρόσφυγας. Στις συνεντεύξεις που έδωσε στην Κομοτηνή (η πρώτη... ακυρώθηκε επειδή δεν υπήρχε διερμηνέας!), οι υπεύθυνοι τον... «θυμόντουσαν» που υποστήριζε τα δικαιώματά του και τον «φρόντισαν» αναλόγως...

«Οι συνθήκες κράτησης στον Έβρο θυμίζουν τριτοκοσμικό κράτος. Οι κρατούμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου», λέει η δικηγόρος Μαριάνα Τζεφεράκου. «Το πρωτόκολλο Ελλάδας-Τουρκίας για επανεισδοχή μεταναστών είναι ενεργό, τουλάχιστον όσον αφορά πρόσφυγες από Ιράν, Συρία και Ιράκ. Ήταν σοκαριστικό για εμάς που οι Αρχές δεν πιστεύανε ούτε το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και άφηναν εκτεθειμένους ακόμη και ανθρώπους για τους οποίους είχαν γίνει παρεμβάσεις ότι πράγματι είναι πρόσφυγες. Όταν στην πρώτη συνέντευξη ο Ε. παρουσίασε τα δημοσιεύματα, εκείνοι είπαν ότι είναι πλαστά και τα είχε κατασκευάσει το Συμβούλιο!», μας λέει.

Σήμερα, ο ΕΑ δεν ξέρει αν θέλει να ζήσει στην Ελλάδα. Μετά όλα όσα έζησε στη χώρα μας, θα ήθελε πολύ να φύγει για την Γαλλία, στην οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα πιστεύει ότι θα βρει τη βοήθεια που χρειάζεται για να συνεχίσει τη ζωή του...

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΑΙΓΑΛΕΩ: ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΛΑΧΕΙΟΠΩΛΗ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Ρατσιστική επίθεση δέχτηκε ο 52χρονος Πακιστανός λαχειοπώλης, Ριάζ Αχμέντ, την περασμένη Τετάρτη, στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, αρχικά ο κ. Αχμέντ βρέθηκε σε καφενείο της περιοχής, όπου βρήκε ένα πορτοφόλι πεσμένο κάτω από κάθισμα και το παρέδωσε στον ιδιοκτήτη του. Εκείνος προκειμένου να τον «ευχαριστήσει» τράβηξε ένα λαχείο και είπε στο λαχειοπώλη «θα σε πληρώσω άλλη φορά». Όταν αυτός αντέδρασε ζητώντας τα χρήματα του, ο πελάτης του καφενείου του επιτέθηκε χτυπώντας τον στο πρόσωπο. Έτερος πελάτης παρενέβη αμέσως ακινητοποιώντας τον και ωθώντας τον κ. Αχμέντ να φύγει από το μαγαζί πράγμα το οποίο έκανε καθώς απομακρύνθηκε προς την πλατεία Εσταυρωμένου.

Σε λίγο όμως ομάδα επτά ατόμων με το ίδιο άτομο που του είχε επιτεθεί τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο με σιδηρογροθιές. Ο Ριάζ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κρατικό της Νίκαιας ενώ συνελήφθη ο δράστης της ρατσιστικής επίθεσης. Σύμφωνα με την Κίνηση, στο Α.Τ. Αιγάλεω εμφανίστηκε πολυάριθμη ομάδα ακροδεξιών στοιχείων, οι οποίοι απειλούσαν τους φίλους του Ριάζ Αχμέντ μπροστά στα μάτια των αστυνομικών του τμήματος που δεν παρενέβησαν. Η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καλεί σε αντιρατσιστική συγκέντρωση την Κυριακή 31 Οκτώβρη στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Αναδημοσίευση από www.athens.indymedia.org
Απόπειρα πρόκλησης φθορών κατά του κτιρίου του Σωματείο Μουσουλμάνων Κρήτης, από άγνωστους δράστες κατήγγειλε μέλος του σωματείου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση, "καταγγέλθηκε από 37χρονο υπήκοο Συρίας, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες, άγνωστοι δράστες εκτόξευσαν πέτρα στην οποία είχαν τυλίξει με μονωτική ταινία δύο αναμμένες φωτοβολίδες, με σκοπό να προκαλέσουν φθορές, στο κτίριο που στεγάζεται το Σωματείο Μουσουλμάνων Κρήτης, χωρίς όμως να επιτύχουν το σκοπό τους". .............................................
Δεν τους έφτανε φαίνεται η επίθεση στο Ρέθυμνο για την οποία μάλιστα σήμερα έγινε αντιφασιστική πορεία φοιτητών, οι φασίστες των Χανίων, είπαν να πάρουν κι αυτοί το μερίδιο τους σε επαχθείς επιθέσεις....

ΣΟΥΗΔΙΑ: Ο ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

Αναδημοσίευση απο το Βήμα
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους μελαμψούς κατοίκους του Μάλμε η πληροφορία της αστυνομίας ότι ένας μανιακός δολοφόνος βρίσκεται πίσω από δέκα δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών μειονοτήτων. Όπως γράφουν οι Τάιμς, μια νέα γυναίκα σκοτώθηκε και οκτώ άτομα τραυματίστηκαν σε 15 επιθέσεις που σημειώθηκαν πέρυσι στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της Σουηδίας.
Η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη, ώστε η αστυνομία έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει ρητά τους κατοίκους της πόλης. «Οποιος έχει μελαψό δέρμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός», τόνισε ο εκπρόσωπος Λαρς-Χάακαν Λίντχολμ. «Τα άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι έγχρωμοι, θα πρέπει να αποφεύγουν τις μοναχικές τοποθεσίες, όπως είναι οι στάσεις των λεωφορείων τη νύχτα». Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι επιθέσεις συνδέονται με την άνοδο της ακροδεξιάς: στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, το ακροδεξιό Κόμμα των Δημοκρατών κέρδισε τις πρώτες του έδρες. Στο Μάλμε, μια πόλη 300.000 κατοίκων στη νότια Σουηδία, ζει μια σημαντική κοινότητα αλλοδαπών, στους οποίους περιλαμβάνονται 9.500 Ιρακινοί.
Το θύμα της περυσινής επίθεσης ήταν η 20χρονη φοιτήτρια Τρεζ Ουεστ Πέρσον, που καθόταν σ' ένα αυτοκίνητο μαζί με ένα μελαψό φίλο της. «Την εκτέλεσαν», λέει ο πατέρας της, ο Τζίμι Πέρσον. «Μας τηλεφώνησε την Παρασκευή το βράδυ από το Μάλμε. Πήγαινε στον κινηματογράφο με ένα φίλο της. Ηταν πολύ χαρούμενη και το τελευταίο πράγμα που μας είπε ήταν ότι θα μας τηλεφωνούσε την επομένη». Ποτέ δεν έγινε γνωστό γιατί δολοφονήθηκε. Η ίδια δεν είχε εχθρούς. Το πιθανότερο είναι ότι οι δράστες ήθελαν να σκοτώσουν τον φίλο της, ο οποίος τραυματίστηκε αλλά επέζησε. Και οι επιθέσεις στην πόλη συνεχίστηκαν.
Η αστυνομία δεν αποκαλύπτει ποιες από τις επιθέσεις έχουν ρατσιστικό χαρακτήρα. Η ανακοίνωσή της πάντως έγινε μετά τον πυροβολισμό στην πλάτη δύο ανδρών που ανήκουν σε εθνική μειονότητα. Οι επιθέσεις αυτές θύμισαν σε πολλούς τον Laser Man, έναν άνδρα που πήρε το παρατσούκλι αυτό από το κόκκινο στίγμα του όπλου λέιζερ με το οποίο στόχευε τα θύματά του τη δεκαετία του '90. Οι υπερεθνικιστές είχαν σημειώσει και τότε κάποιες επιτυχίες στην κάλπη, προκαλώντας μια ανάλογη συζήτηση με τη σημερινή. Ο Γκέλερτ Τάμας, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Laser Man - μια ιστορία για τη Σουηδία», υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις συνδέονται σίγουρα με το νέο πολιτικό τοπίο στη Σουηδία. «Ο Τζον Αουσόνιους - όπως ήταν το πραγματικό όνομα του δράστη - είχε καταστήσει σαφές στις συζητήσεις που είχαμε ότι τον είχε εμπνεύσει η συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση. Αισθανόταν ότι είχε την ηθική υποστήριξη του λαού. Θεωρούσε επίσης ότι είχε και πολιτική υποστήριξη, ιδιαίτερα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας». Την άποψη ότι το σημερινό πολιτικό τοπίο επηρεάζει σημαντικά τον δράστη ή τους δράστες εκφράζει και ο Γέρζι Σαρνέκι, που διδάσκει εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
«Σε κάθε περίπτωση», γράφει ο Ρότζερ Μπόις στους Τάιμς, «οι επιθέσεις αναδεικνύουν την κατάρρευση της τάξης σε μια κοινωνία που έχει συσσωρευμένη απογοήτευση και πολλά άλυτα προβλήματα». Το σημείο καμπής ίσως να είναι η δολοφονία του Ολαφ Πάλμε, το 1986. Ο Πάλμε αντιπροσώπευε την ανοιχτή κοινωνία, ένα μέρος της οποίας πέθανε μαζί με αυτόν. Η Σουηδία εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά η έννοια της πολυ-πολιτισμικότητας έχει ξεθωριάσει. Οι ξένοι ωθούνται προς τα γκέτο, όπου συντηρούνται από το κοινωνικό κράτος καθώς τις περισσότερες φορές είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Κάτι δεν πάει καλά στον παλιό "σοσιαλιστικό" παράδεισο...

ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Τη δημιουργία χώρων υποδοχής – συγκέντρωσης παράνομων µεταναστών σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα εξετάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, τις επόµενες ηµέρες οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας θα συναντηθούν για να καταγράψουν τους χώρους που µπορούν να διατεθούν άµεσα για την κατασκευή των χώρων συγκέντρωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες µετασκευής στρατοπέδου της Αεροπορίας στη Ριτσώνα Βοιωτίας, όπου σε πρώτη φάση θα µπορεί να φιλοξενηθούν 500 µετανάστες και στην τελική µορφή του έως και 1.000. Το σχέδιο της Ριτσώνας είχε εγκαταλειφθεί µε απόφαση της προηγούµενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά ύστερα από πολύµηνη καθυστέρηση έγινε κατανοητό πως η κατασκευή του ήταν αναγκαία και το έργο ξανάρχισε µε χρηµατοδότηση της περιφέρειας. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι προβλέπεται η λειτουργία 15 χώρων σε όλη την Ελλάδα, ενώ η δηµιουργία της Ακτοφυλακής και η λειτουργία της Επιτροπής Ασύλου υπό την αρµοδιότητα της ΕΛΑΣ θα επιταχύνουν τις εθνικές δράσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος.

ΡΕΘΥΜΝΟ: ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συντονιστικού της κατάληψης του ΑΕΙ Ρεθύμνου.
Μετά από Γενική Συνέλευση φοιτητών όλων των σχολών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου πάρθηκε απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (κατάληψη, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις) εν όψει της συνόδου των πρυτάνεων για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, απότοκο της επιβολής του μνημονίου. Η συμμετοχή των φοιτητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και απέδειξε ότι οι φοιτητές δεν παζαρεύουν τη διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Η υπουργός επέλεξε να κρατήσει μακριά τους φοιτητές χρησιμοποιώντας την καταστολή της αστυνομίας και του παρακράτους. Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων, που είχαν αποφασίσει να διαδηλώσουν μέχρι το ξενοδοχείο όπου γινόταν η σύνοδος των πρυτάνεων, διακόπηκε βίαια και αντιδημοκρατικά από τα Μ.Α.Τ.
Απέναντι στη μαζική δράση του φοιτητικού κινήματος, οι μηχανισμοί του παρακράτους έδρασαν με προβοκατόρικο τρόπο, στήνοντας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι που βρίσκεται στο υπό κατάληψη πανεπιστήμιο. Στο χώρο του πανεπιστημίου εκείνη την ώρα υπήρχαν μέλη του φοιτητικού συλλόγου, οι οποίοι από τύχη γλίτωσαν από τα θραύσματα της έκρηξης. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς ο χώρος, ενώ είναι χαρακτηριστικό της φασιστικής νοοτροπίας των δραστών ότι η βιβλιοθήκη και το αρχειακό υλικό του στεκιού χρησιμοποιήθηκαν ως προσάναμμα. Φεύγοντας, οι δράστες άφησαν την υπογραφή τους (νεοναζιστικά σύμβολα) στο χώρο της επίθεσης.
Η επίθεση αυτή δεν είχε ως στόχο μόνο το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι. Είχε ως στόχο το άσυλο, την κατάληψη ως μέσο πάλης και ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα. Πρόκειται για μια προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
Τέτοιες ενέργειες, όμως, δεν τρομοκρατούν το φοιτητικό κίνημα, αλλά αντίθετα το συσπειρώνουν και το κάνουν πιο δυναμικό, αποφασιστικό και μαχητικό.
Καλούμε τους φοιτητές να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση όλων των σχολών την Δευτέρα στις 14.00 στη Δ3.
Καλούμε όλον τον κόσμο στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 18.00 στο Δημαρχείο.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συναυλία αλληλεγγύης στους Ιρανούς απεργούς πείνας που έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια διεκδικώντας να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, γίνεται σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στις 18:00, στα Προπύλαια. Οι Ιρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 14 Οκτωβρίου πραγματοποιούν απεργία πείνας, έχοντας ράψει τα στόματά τους. Ανάμεσα τους είναι και μια νεαρή γυναίκα. Στόχος τους είναι «να στείλουν το μήνυμα στους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς, πως οι πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν, κάτω από άσχημες συνθήκες όπως βασανιστήρια, εκτελέσεις, λιθοβολισμούς, έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους» και ζητούν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο καθώς μια ενδεχόμενη επιστροφή στο Ιράν θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητά τους.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, υπάλληλοι της ιρανικής πρεσβείας της Αθήνας παραβίασαν το Άσυλο στα Προπύλαια, σύμφωνα με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, που βρέθηκε μπροστά στο περιστατικό. Στη συναυλία καλούν:

• Επιτροπή Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων
• Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
• Ένωση Μεταναστών Εργατών
• φοιτητικές συνελεύσεις και σύλλογοι: Αρχιτεκτονικής, Νομικής, Φυσικού, Παιδαγωγικού, Ηλεκτρολόγοι, Μεταλλειολόγοι, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: • Γιάννης Χαρούλης• Φοίβος Δεληβοριάς• Αλέξης Κολοφωλιάς

ΚΑΤΑΛΗΨΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ

Ακολουθεί καταγγελία της YRE.
Σε κατάληψη του κτιρίου προχώρησαν οι πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Το Υπουργείο Υγείας μην υπογράφοντας –μέχρι στιγμής- την οικονομική σύμβαση για το 2010, τους στερεί το συσσίτιο και κάθε παροχή υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης με αποτέλεσμα 270 πρόσφυγες -εκ των οποίων 53 παιδιά- να μην αντέχουν πια την βρώμα και την πείνα! Βρέφη μερικών μηνών δεν έχουν γάλα, σοβαρά ασθενείς δεν μεταφέρονται σε νοσοκομεία διότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την μεταφορά τους (π.χ. γυναίκα με αιμορραγικά επεισόδια εδώ και ένα μήνα δεν έχει δεχθεί νοσηλεία!!), σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες π.χ. ζάχαρο, καρδιά, δεν χορηγείται αγωγή. Το υποτιθέμενο ιατρείο του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων διαθέτει μόνο depon, το οποίο χορηγείται για πάσα νόσο…
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι εντελώς άθλιες. Έκθεση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής πριν πέντε χρόνια έκρινε το κτίριο ακατάλληλο. Έκτοτε έγιναν κάποιες επισκευές στο Γ’ κτίριο ενώ τα ήδη ακατάλληλα κτήρια Α’ και Β’ δεν έχουν υποστεί την παραμικρή επισκευή. Σπασμένοι σωλήνες νερού, υγρασία και πεσμένοι σοβάδες, ετοιμόρροποι τοίχοι, αποτελούν άλλη μια απειλή για την σωματική ακεραιότητα των προσφύγων και των παιδιών τους.
Στον αγώνα και στην αγωνία των πολιτικών προσφύγων συμπαρίστανται και οι 30 Έλληνες εργαζόμενοι του Κέντρου Υποδοχής που εδώ και 1 ½ μήνα είναι απλήρωτοι!
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ:
1. Να αναγνωριστούν επιτέλους ως πολιτικοί πρόσφυγες.
2. Να τους χορηγείται φαγητό και να μην γίνονται περικοπές στην σίτιση.
3. Να λυθούν τα προβλήματα περίθαλψης των ασθενών.
4. Να τους παρέχονται κάθε μήνα τα είδη υγιεινής και καθαριότητας.
5. Να δοθούν ηλεκτρικά είδη ανάλογα με τις ανάγκες τους.
6. Να επισκευαστεί το κτίριο Α’ και Β’ καθώς και να τοποθετηθούν προστατευτικά κάγκελα για τα παιδιά στο κτήριο Γ’.
Ελευθερία Ψυχογιού

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΕΡ ΙΡΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Λένε ότι στα Προπύλαια στην Αθήνα πάντα υπάρχει και κάποιος που να διαμαρτύρεται για κάτι. Προφανώς για αυτό ελάχιστοι δίνουν σημασία στους ανθρώπους που κατά καιρούς στήνουν σκηνές απέξω και κάνουν απεργία πείνας. Προφανώς για αυτό τούτες τις μέρες, ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην 11η μέρα απεργίας πείνας, έραψαν κυριολεκτικά τα στόματά τους. Έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν βελόνα και νήμα και να ράψουν τα χείλη τους για να ελπίζουν - ίσως - στην προσοχή τουλάχιστον της κοινωνίας.

Την προσοχή του κράτους όμως και των αρμοδίων αρχών δεν πρόκειται να τραβήξουν αν δεν φτάσουν μια ανάσα από το θάνατο, με μη αναστρέψιμες βέβαια βλάβες στην υγεία τους. Όλο αυτό το μαρτύριο και ο πόνος για κάτι που είναι δήθεν αυτονόητο στην «δημοκρατική» Ευρώπη: το πολιτικό άσυλο για τον άνθρωπο εκείνον που έφυγε από τη χώρα του για να μην επιστρέψει πότε πια όσο εκεί θα τον περιμένουν μονάχα διώξεις, φυλάκιση, βασανιστήρια και θάνατος. Πολιτικό άσυλο για τον άνθρωπο του οποίου η πολιτική του στάση, ακόμα και οι ιδέες του, έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητες στην πατρίδα του - και ή θα πρέπει να υποστεί διώξεις ή θα πρέπει να αλλάξει πατρίδα.

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης συμπαρίσταται ολόψυχα στους ιρανούς πρόσφυγες απεργούς πείνας γιατί είναι τεράστια αδικία να υποφέρουν τόσο για κάτι που δικαιούνται. Πέρα όμως από αυτό, απαιτούμε και μεις την αλλαγή στο καθεστώς χορήγησης πολιτικού ασύλου που τόσο άδικα και παράνομα αποκλείει χιλιάδες πρόσφυγες ακόμα και από το δικαίωμα να αιτηθούν αυτού, ενώ αρνείται συλλήβδην και με απαράδεκτα χρονοβόρες διαδικασίες να το χορηγήσει στους ελάχιστους «τυχερούς» που καταφέρνουν εν τέλει να κάνουν την αίτηση.

ΛΑΡΙΣΑ: ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αναδημοσίευση από http://athens.indymedia.org/

Ενα πακιστανικό παντοπωλείο δέχθηκε επίθεση από 4 φασίστες 2 απ' αυτούς μπήκαν στο μαγαζί κρατώντας μπουκάλι και πτυσσόμενο γκλομπ, τραυμάτισαν τον υπάλληλο που βρισκόταν μέσα στο κεφάλι, ενω υπάρχουν υπόνοιες ότι πήραν και χρήματα απ' το ταμείο. Ενώ άλλοι 2 κρατούσαν τσίλιες. Η συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά του υπαλλήλου στο νοσοκομείο, ενώ οι μετανάστες που βρισκόντουσαν στην πλατεία και στα γύρω σπίτια αντέδρασαν και ένας τους πρόλαβε τον ένα από τους φασίστες τον οποίο και παρέδωσε στην αστυνομία. Ο συλληφθείς 20χρονος νεοναζί θα παραπέμπονταν σήμερα στον ανακριτή στο Δικαστικό μέγαρο Λάρισας. Τις προηγούμενες μέρες είχαν γραφτεί με σπρέι στην βιτρίνα του ίδιου μαγαζιού συνθήματα όπως "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ".

Ακολουθεί η προκήρυξη-καταγγελία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας που καλεί σήμερα το απόγευμα σε διαμαρτυρία πορεία.

"Καταγγέλλουμε την ωμή ρατσιστική – φασιστική επίθεση που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής 24/10 σε πακιστανικό μινι μαρκετ στην περιοχή του ΑΤΑ στη Λάρισα. Οι δράστες που φρόντισαν να μην αφήσουν καμιά αμφιβολία για την ταυτότητα τους, στολίζοντας με σπρέι τους τοίχους και τον εξοπλισμό του μικρού μαγαζιού με τα γνωστά αποκρουστικά φασιστικά σύμβολα, αφού ξυλοκόπησαν άγρια τον άνθρωπο που ήταν μέσα τράπηκαν σε φυγή. Γείτονες και περαστικοί που αντελήφθησαν το περιστατικό τους καταδίωξαν καταφέρνοντας να συλλάβουν το ένα από αυτούς ενώ ο πακιστανός υπάλληλος μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο είναι. Εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα που απλώνει απειλητικά τη σκιά του απ΄ άκρη σʼάκρη, σχεδόνσ΄ όλη τη χώρα. Πριν λίγες μέρες στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, μέλη της Χρυσής Αυγής, που πριν λίγο καιρό είχαν ανοίξει «γραφεία» στην περιοχή, ξυλοκόπησανμετανάστη μαθητή σε στάση λεωφορείου μπροστά στα μάτια των έντρομων συμμαθητών του εκτοξεύοντας απειλές για «επισκέψεις» σε σπίτια και γονείς. Ενώ στον πασίγνωστο πλέον Αγ. Παντελεήμονα της Αθήνας, οι χρυσαυγίτες και τα λοιπά φασιστοειδή καθημερινά ξετυλίγουν την εγκληματική τους δράση απέναντι στους μετανάστες και σε όσους στέκονται αλληλέγγυοι.

Ο εκφασισμός της πολιτικής ζωής, η ανοιχτή τρομοκρατία από τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής και τις παρακρατικές φασιστικές ομάδες εκπορεύεται και ενισχύεται από κύκλους με ονοματεπώνυμο. Από το ΛΑ.ΟΣ. που επενδύει καθημερινά στο ρατσισμό μια την ξενοφοβία έχοντας καταστεί προνομιακός εταίρος της κυβέρνησης στην προώθηση του μνημονίου, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔπου από τις θέσεις της κυβερνητικής εξουσίας στο όνομα της «ασφάλειας» των πολιτών προωθούντις αντιμεταναστευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους. Επιδίωξη και στόχος η διαίρεση όσων υφίστανται με οδυνηρό τρόπο της συνέπειες της κρίσης για να στραφεί η οργή όχι σ΄ αυτούς που είναι πραγματικά υπεύθυνοι αλλά να εκτονωθεί στο εσωτερικό της κοινωνίας με τρόπο ανώδυνο για τους πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχους.

Σαν αντιρατσιστικό κίνημα θα συνεχίσουμε να αποτελούμε ανάχωμα στις πολιτικές αυτές που ενθαρρύνουντην δράση των ρατσιστικών-φασιστικών ομάδων. Ο κοινωνικός ιστός και η ασφάλεια μας δεν απειλείται ούτε από τους μετανάστες ούτε από τους εργαζόμενους και τη νεολαία που αγωνίζονται αλλά από αυτούς που δημιουργούν εχθρούς – φαντάσματα, για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τουςαλώνοντας τα δικαιώματα μας.

Με αφορμή το τελευταίο αυτό εγκληματικό περιστατικό δηλώνουμε πως δεν ανεχόμαστε ούτε να κρυβόμαστε ούτε να φοβόμαστε και επειδή δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις γιατί μας χωρίζει άπειρη απόσταση από τον φασισμό, την ρατσιστική υστερία, την μισανθρωπία,πιστεύουμε πως είναι επιτακτικά αναγκαίο κάθε προοδευτική συνιστώσα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, συνδικαλιστικοί φορείς, κόμματα, άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης, κάθε δημοκράτης, να ενεργοποιήσουμε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά και να αντιπαρατεθούμε στις φασιστικές προκλήσεις, στην έξαρση του ρατσισμού και του εθνικισμού, στις κραυγές μίσους και ξενοφοβίας.

Αν δεν πάρουμε θέση τώρα που η «δημοκρατία» λευτερώνει τους εφιάλτες της, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί με ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις και τότε δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα να λέμε ότι δεν ξέραμε. Επειδή ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον… Καμιά ανοχή απέναντι στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, το μίσος και την ξενοφοβία. Έλληνες και ξένοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία, ενωμένοι διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ "ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ" ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ

Αναδημοσίευση απο www.tvxs.gr

Επικίνδυνη και ρατσιστική επέκταση πήρε ένας εφηβικός καβγάς κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα στο Εμπορείο της Σαντορίνης. Ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑΛ της Θήρας κατήγγειλε την «αφασία» που δείχνει η τοπική κοινωνία και κυρίως οι φορείς του νησιού. «Στην τάξη αλλά και στην κοινωνία υπάρχει υποκρισία και μία φαινομενική ειρήνη» δήλωσε μέλος του συλλόγου διδασκόντων ΕΠΑΛ Θήρας.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε αθλητικό αγώνα δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση και διαπληκτίστηκαν κάποιοι έφηβοι ελληνικής καταγωγής και ένα παιδί μικρότερης ηλικίας από την Αλβανία, το οποίο χτύπησαν. Έπειτα από λίγες μέρες συγγενείς του παιδιού πήγαν στο σχολείο, σε ώρα που δεν λειτουργούσε και απάντησαν βιαιοπραγώντας εναντίον των παιδιών ελληνικής καταγωγής. Κάτοικοι του Εμπορείου που αντιλήφθηκαν τι γινόταν τους έτρεψαν σε φυγή, ενώ επενέβη και η αστυνομία που συνέλαβε τους δύο από τους πέντε. «Ήταν μία εγκληματική ενέργεία και υπόθεση της αστυνομίας» υποστήριξε ο σύλλογος διδασκόντων σε ανακοίνωσή του. Όμως, στη συνέχεια το περιστατικό πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην πλατεία του Εμπορείου συγκεντρώθηκαν μετά το γεγονός περίπου 70 άτομα τα οποία δημιούργησαν ομάδες «κρούσης και περιφρούρησης», ενώ δεν δίστασαν να κάνουν ελέγχους σε διερχόμενους πολίτες, αν έχουν τα χαρτιά τους. Όπως ανέφερε ένα μέλος του συλλόγου διδασκόντων στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», «αν διαπίστωναν ότι δεν έχουν χαρτιά, καλούσαν την αστυνομία ενώ ξυλοκοπούσαν αδιακρίτως όποιον Αλβανό περνούσε από το σημείο». Τα πράγματα όμως δεν έμειναν εκεί, καθώς κάποιοι «θερμόαιμοι» κινήθηκαν στα σπίτια Αλβανών που διαμένουν στο Εμπορείο και τους τρομοκράτησαν με ρόπαλα.

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν αυτή που οδήγησε τους καθηγητές του ΕΠΑΛ Θήρας να δημοσιοποιήσουν το περιστατικό. Λίγες μέρες μετά, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο Εμπορείο, όπου κάτοικοι του νησιού υποστήριξαν –σύμφωνα με το μέλος του συλλόγου διδασκόντων– ότι «ήρεμα και πολιτισμένα θα φύγουν οι Αλβανοί από το νησί, διώξτε τους από τα σπίτια σας και από τις δουλείες σας αλλά... μη βιαιοπραγείτε». Στις επόμενες δύο εβδομάδες, το γεγονός υποβαθμίστηκε. Παράλληλα όμως η αστυνομία ήταν παρούσα έξω από το σχολείο καθώς κάποιοι απειλούσαν ότι δεν θα αφήσουν τα παιδιά αλβανικής καταγωγής να μπουν μέσα. Κάτι που αποφεύχθηκε. Οι καθηγητές δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του σχολείου,ώστε να κάνουν το αυτονόητο όπως υποστηρίζουν «να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να μην αναπτύσσουν φόβο για το ξένο».

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Αναδημοσίευση από http://www.enet.gr/

Μια ημέρα έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος στον Άγιο Παντελεήμονα, ακραία στοιχεία προσπάθησαν να εμποδίσουν σήμερα την υποψήφια δήμαρχο της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου να περιοδεύσει στις μη προνομιούχες περιοχές της πόλης και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αττικής και την Πλατεία Βικτωρίας. Όπως καταγγέλλει η κ. Πορτάλιου, εμποδίστηκε από ακραία στοιχεία και δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την περιοδεία που είχε εξαγγείλει και στο χώρο της λαϊκής αγοράς της Μιχαήλ Βόδα.

Η κ. Πορτάλιου δήλωσε ότι βρέθηκε στις γειτονιές του 6ου διαμερίσματος "για να παρουσιάσει τις θέσεις της Ανοιχτής Πόλης σε Ελληνες και μετανάστες", επισήμανε δε, ότι "η Ανοιχτή Πόλη δεν θεωρεί καμία περιοχή της Αθήνας άβατο" και καταδίκασε "τις επιθέσεις που έγιναν χθες στα μέλη της "Ελεύθερης Αττικής" και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέκο Αλαβάνο". Ακόμη υπογράμμισε ότι "όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές του μνημονίου, που δημιουργούν φτώχεια και ανεργία και πιστεύουμε ότι με την αντίσταση, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή και τη δημιουργία του λαϊκού κόσμου θα αλλάξουν τα πράγματα στην πόλη και τη ζωή μας".

Στην περιοδεία συμμετείχε και ο Θοδωρής Δρίτσας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της Α' Πειραιά, ο οποίος δήλωσε "η φωνή της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης ακούστηκε πολύ δυνατά στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα με την περιοδεία της Ελένης Πορτάλιου" και πρόσθεσε ότι " σκοταδιστές τραμπούκοι" προσπάθησαν "για μια ακόμη φορά να παραστούν ως αγανακτισμένοι πολίτες. Οι γειτονιές της Αθήνας χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις κοινωνικής στήριξης" , κατέληξε.

Την σημερινή επίθεση εναντίον της κ. Πορτάλιου καταδίκασε και ο Γιώργος Καμίνης δηλώνοντας τα εξής: "Καταδικάζουμε και δεν θα σταματήσουμε να καταδικάζουμε εκείνους που επιχειρούν να εμποδίσουν την ελεύθερη επικοινωνία ανθρώπων και ιδεών. Καταδικάζω την επίθεση που δέχτηκε η κα. Ελένη Πορτάλιου και μέλη του συνδυασμού της, στην διάρκεια περιοδείας στις περιοχές του Αγ. Παντελεήμονα και της Πλατείας Βικτωρίας."