Αναδημοσίευση από www.alterthess.blogspot.com
Δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες η τελευταία τριμηνιαία αναφορά της πανευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας FRONTEX, για το διάστημα από τον Απρίλη ως τον Ιούνη του 2010. Το κύριο συμπέρασμα είναι η συνεχιζόμενη μείωση της μετανάστευσης, η οποία αποδίδεται στην οικονομική κρίση και την εντεινότερη καταστολή. Η FRONTEX ιδρύθηκε το 2004 για την κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες που φτάνουν ως εδώ. Από τότε ο μηχανισμός, τα μέσα, ο προϋπολογισμός αλλά και οι συνέπειές της παρέμβασής της έχουν διογκωθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την τριετία 2008-2011 ο προϋπολογισμός του σώματος έχει φτάσει τα 676 εκατ. ευρώ.Έντονη είναι η παρουσία της και στην Ελλάδα, όπου μόλις πριν από μερικές ημέρες ίδρυσε και το πρώτο Περιφερειακό της Γραφείο (βλ. http://alterthess.blogspot.com/2010/09/frontex.html).
Η τριμηναία αναφορά εκδόθηκε από την Frontex Risk Analysis Unit. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο, που περιλαμβάνει χάρτες των δρόμων των μεταναστών, αναφορές για συλλήψεις και άλλες πληροφορίες. Η έκθεση συμπεραίνει ότι, παρά μια περιστασιακή εποχική αύξηση, η "παράνομη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη" όπως περιγράφεται η μετανάστευση, μειώνεται. Η τάση αυτή αποδίδεται σε δύο παράγοντες: πρώτο στις "μειωμένες ευκαιρίες απαοσχόλησης" λόγω της οικονομικής κρίσης και δεύτερο στην "αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου των κρατών μελών της Ε.Ε., η οποία ενισχύεται από την πολύ πιο αποτελεσματική συνεργασία με τρίτες χώρες". Πρόκειται για μια σαφή ομολογία της στροφής της Ε.Ε., μπροστά και στην οικονομική κρίση, σε πιο κλειστές, αντιμεταναστευτικές πολιτικές. Οι πολιτικές αυτές στηρίζονται σε διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής, οι οποίες, αναγκάζονται μέσα από πολιτικές και οικονομικές πιέσεις να συμβάλλουν στην καταστολή της μετανάστευσης και να αποδέχονται τις μαζικές απελάσεις.
Η αναφορά αναφέρει ως θετικά παραδείγματα την αυστηρότερη πολιτική ασύλου στη Βρετανία και τη Νορβηγία, η οποία μείωσε τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, καθώς και τις διακρατικές συμφωνίες της Ιταλίας με τη Λιβύης και της Ισπανίας με τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία, οι οποίες, σύμφωνα με την αναφορά, κατάφεραν να ελέγξουν τους μεταναστευτικούς δρόμους της Κεντρικής Μεσογείου και της Δυτικής Αφρικής. Η πίεση έτσι μεταφέρεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκεί, η FRONTEX παρατηρεί μια έντονη μεταφορά της μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου, στα χερσαία του Έβρου. Η μετατόπιση αυτή αποδίδεται, από την ίδια την υπηρεσία, στην "αποτελεσματικότητά των δράσεών της στο Αιγαίο, οι οποίες συνδυάζουν επίβλεψη, συλλήψεις, ταυτοποίηση και μεγαλύτερες δυνατότητες απέλασης".
Ολόκληρη η αναφορά σε αυτό το σύνδεσμο http://www.frontex.europa.eu/situation_at_the_external_border/art17.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου