Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΧΑΝΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων συνοδεία δικηγόρου επισκέφθηκαν ξανά χθες 30-9 (σε συνέχεια της από 28-9 επίσκεψης) τα κρατητήρια του Αστυνομικού μεγάρου Χανίων προκειμένου να ενημερωθούν για τη κατάσταση των μεταναστών, όσον αφορά τα αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Η απεργία πείνας έχει σταματήσει από όλους τους μετανάστες. Από τους 45 κρατούμενους έχουν μείνει οι 23, μετά τη μεταφορά των υπόλοιπων στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα αιτήματα ορισμένων απεργών πείνας ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μπορέσουν να φύγουν από τα κρατητήρια. Οι μετανάστες σιτίζονται κανονικά, αλλά έκαναν παράπονα για την ποιότητα του φαγητού. Στους κρατούμενους παραδόθηκε ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης (τσιγάρα, σαπούνια, κλπ).

Για μία ακόμα φορά διαπιστώθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Δεν νοείται σήμερα άνθρωποι να στοιβάζονται σε υπόγειους χώρους χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Τα κρατητήρια δεν έχουν τις υποδομές της φυλακής, επειδή υποτίθεται ότι σ’ αυτά παραμένουν άνθρωποι το πολύ μέχρι 48 ώρες. Όταν αυτό όμως καταστρατηγείται και παραμένουν σ’ αυτά κρατούμενοι δύο και τρεις μήνες, οι συνθήκες γίνονται απάνθρωπες. Μας προκαλεί όμως εντύπωση, πώς σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κτιρίων εφαρμόζεται ο «Κτιριοδομικός Κανονισμός» ενώ στα κρατητήρια δεν εφαρμόζεται. Εννοούμε ότι οι χώροι κράτησης, ως «χώροι κύριας χρήσης, δηλ. χώροι στους οποίους παραμένουν άνθρωποι για πάνω από δύο ώρες το εικοσιτετράωρο, θα πρέπει να έχουν επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό». Τα κρατητήρια έχουν μικρούς φεγγίτες που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό. Δεν υπάρχει θέρμανση και αν και υπάρχει η δυνατότητα προαυλισμού, σ’ αυτό δεν υπάρχει στέγαστρο. Δεν υπάρχουν επαρκείς συνθήκες υγιεινής.

Το πρόβλημα των συνθηκών κράτησης δεν αφορά μόνο στα Χανιά, αλλά συμβαίνει σε όλη τη χώρα και έχει να κάνει με τη συνολική πολιτική που εφαρμόζει το κράτος για το σωφρονισμό. Αν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει τη χώρα αρκετές φορές για «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων», δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών ζωής των κρατουμένων.

Μετά την επίσκεψη στα κρατητήρια τα μέλη του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων, στον οποίο μετέφεραν τα αιτήματα των κρατουμένων, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και εξασφάλισαν την συμφωνία του για επίσκεψη γιατρού που θα εξετάζει τους κρατούμενους τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα. Το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών δηλώνει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες κρατούμενους, που οι περισσότεροι βρίσκονται στα κρατητήρια επειδή «δεν έχουν χαρτιά» και δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης! Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων «χωρίς χαρτιά»! Κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: