Η μετανάστευση από τις φτωχότερες χώρες προς τις πιο πλούσιες μειώθηκε δραματικά εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC. Όπως φαίνεται από την έρευνα, οι κοινότητες των μεταναστών είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ωστόσο σταθερή παραμένει η αποστολή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που στέλνουν κάθε χρόνο στις οικογένειές τους. Η μετανάστευση από φτωχά προς πλούσια κράτη είναι σε σταθερή άνοδο τα τελευταία 30 χρόνια.
Το ποσοστό των μεταναστών σε πλούσιες χώρες διπλασιάσθηκε από 5% στο 10% μεταξύ του 1980 και του 2010 σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Όμως η έκθεση του Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφέρει ότι η παγκόσμια ύφεση έχει πλήξει τους μετανάστες και η ταχύτατη αύξηση των κοινοτήτων τους στο εξωτερικό ουσιαστικά έχει σταματήσει. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο ότι οι μετανάστες απασχολούνται κυρίως σε εργασίες που απαιτούν περιορισμένες δεξιότητες όπως για παράδειγμα στον τομέα των οικοδομικών εργασιών ο οποίος είναι και ο πρώτος που πλήττεται σε περιόδους κρίσης.
Σύμφωνα με την έκθεση σε ορισμένες χώρες η μείωση στη άφιξη μεταναστών είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα στην Ισπανία η εισροή μεταναστών μειώθηκε το 2009 κατά δύο τρίτα. Ενώ αναφορά γίνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία. Όπως σημειώνεται στην έκθεση τα δύο αυτά κράτη ίσως να είναι στο σημείο αλλαγής όπου από χώρες υποδοχής εργατικής δύναμης τις τελευταίες δεκαετίες, να επιστρέψουν στην πιο παραδοσιακή τους μορφή όπου οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα για να βρουν αλλού δουλειά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου