Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αναδημοσίευση απο το http://www.alterthess.blogspot.com/

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθές το πρωί έξω στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης οι οικογένειες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Προσφύγων της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και άλλες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, ζητώντας την αναγνώριση του Ξενώνα ως τόπο κατοικίας των προσφύγων και την ανανέωση των αδειών παραμονής. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Ασύλου στη Θεσσαλονίκη, η οποία αρνείται εδώ και λίγο καιρό να δέχεται τον ξενώνα ως τόπο κατοικίας των ενοίκων, με αποτέλεσμα να μην τους ανανεώνει την άδεια παραμονής τους («ροζ κάρτα»), την οποία και δικαιούνται μέχρι να πάρουν απάντηση στην αίτηση ασύλου που έχουν καταθέσει. Η Διεύθυνση Ασύλου από την πλευρά της, παραπέμπει στα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ξενώνας λειτουργεί, αρνούνται να τον αναγνωρίσουν ως τόπο κατοικίας. Το αποτέλεσμα είναι οι πρόσφυγες να μένουν χωρίς χαρτιά και να κινδυνεόυν με σύλληψη, ακόμα και με απέλαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις περασμένες ημέρες η Αστυνομία συνέλαβε ενάν από τους ενοίκους, πατέρα ανήλικων παιδιών, έξω μάλιστα από το σχολείο που περίμενε τα παιδιά του, γιατί δεν είχε μπορέσει να ανανεώσει την άδεια του.

Το αίτημα των οικογενειών και των αλληλέγγυων μεταφέρθηκε στο Γενικό Γραμματέα Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, από ευρεία αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, το Δικηγορικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο, την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΘ και ΟΕΝΓΕ), καθώς και αυτοδιοικητικών κινήσεων. Από την πλευρά του, ο τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν μπορούσε παρά να αποδεχθεί το πρόβλημα που δημιουργείται και να δεσμευθεί για μεταφορά του αιτήματος σε αρμόδιο υπουργό. Παράλληλα μεταφέθηκαν τα αιτήματα για επαναλειτουργία του Ξενώνα με δημόσια χρηματοδότηση και διοίκηση αλλά και κοινωνικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το Φλεβάρη, το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη χρηματοδότηση του Ξενώνα Προσφύγων, ενώ το ίδιο έγινε τους επόμενους μήνες με άλλους χώρους φιλοξενίας, αποδεικνύοντας ότι η διάλυση των υποστηρικτικών δομών αποτελεί συνειδητό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

Παρόλα αυτά ο Ξενώνας στη Θεσσαλονίκη έμεινε ανοιχτός και λειτουργεί εδώ και μήνες, ως ένας ανοιχτός, αυτοοργανωμένος χώρος φιλοξενίας. Με την ευθύνη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, την εθελοντική δουλειά και την υλική ενίσχυση από εκατοντάδες πολίτες και κοινωνικές οργανώσεις, και κυρίως με την αυτοοργάνωση των ίδιων των ενοίκων, ο Ξενώνας όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά αποτελεί πια ένα υποδειγματικό εγχείρημα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: