Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Ημερομηνία γέννησης 01/01/1992 είχαν καταγεγραμμένη στα υπηρεσιακά τους σημειώματα και οι 18 μετανάστες που πέρασαν από διαδικασία αυτόφωρου στην Πάτρα, έπειτα από σύλληψή τους σε νταλίκα. Παρότι εμφανώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ήταν ανήλικοι, οι αρχές του Έβρου τους είχαν καταγράψει όλους ως ενήλικες για να μην τύχουν της προβλεπόμενης ειδικής προστασίας.
Η δίκη αποτελούσε μια υπόθεση ρουτίνας για τις δικαστικές αρχές τις Πάτρας. Μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας, ωστόσο, ενημερώθηκαν για την παραποίηση και συνοδεία δικηγόρου μετέβησαν στο δικαστήριο.
Οι 18 μετανάστες είχαν συλληφθεί εντός μιας νταλίκας και την περασμένη Τετάρτη πέρασαν από τη διαδικασία του αυτόφωρου. Το δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει αρχικά ποιος είναι ανήλικος και ποιος όχι και στη συνέχεια το αν θα δικαστούν. Όπως επισημαίνει στο tvxs.gr η κ. Δώρα Τελώνη, μέλος της Κίνησης που παραβρέθηκε στη δίκη, «ήταν εμφανές ότι τα παιδιά ήταν ανήλικα από 13 έως 16 ετών. Από τα18 συνολικά άτομα που είχαν συλληφθεί, μόνο τα 3 ήταν ενήλικα».
Ο δικηγόρος της Κίνησης ζήτησε να αναγνωστεί σε κάθε περίπτωση το υπηρεσιακό σημείωμα που τους είχε δοθεί από τον Έβρο, όπου είχαν συλληφθεί αρχικά. Όλοι εμφανίζονταν γεννημένοι την 1η Ιανουαρίου 1992. Επίσης, όπως κατέθεσαν τα παιδιά, όταν ρωτήθηκαν από τις αρχές του Έβρου για την ηλικία, την καταγωγή και άλλα προσωπικά τους στοιχεία, δεν υπήρχε μπροστά επίσημος μεταφραστής.
Όταν το δικαστήριο τους κάλεσε να δηλώσουν τις πραγματικές τους ηλικίες μπροστά σε μεταφραστή, ο καθένας έλεγε διαφορετική ηλικία. «Αυτό που καταδεικνύεται είναι ότι στον Έβρο έβγαζαν μαζικά υπηρεσιακά σημειώματα με την ίδια ημερομηνία γέννησης, για να τους καταγράψουν ως ενήλικες και όχι ως ανηλίκους γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να τύχουν ειδικής προστασίας», εξηγεί η κ. Tελώνη.
Τελικά, από τους συνολικά 15, το δικαστήριο αναγνώρισε μόλις τους 2 ως ανήλικους. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε 70 ημέρες φυλάκιση με αναστολή. Τα μέλη της Κίνησης άσκησαν έφεση για 2 από αυτούς, «κυρίως για το τυπικό της διαδικασίας, καθώς όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι διότι τα γεμάτα κρατητήρια δεν επιτρέπουν άλλη συμφόρηση». Όπως τονίζει η κ. Τελώνη, «στην πράξη, παρότι καταδικάζονται, αρκετές φορές αφήνονται ελεύθεροι και οι αρχές δεν εξαντλούν όλη τους την αυστηρότητα γιατί ξέρουν ότι η ιστορία θα συνεχιστεί, αφού δεν μπορούν ούτε να τους απελάσουν».
Στο παρελθόν κι άλλες οργανώσεις, αλλά και μετανάστες έχουν καταγγείλει ως μια πάγια πρακτική την παραποίηση των στοιχείων στον Έβρο για να εντάσσονται οι ανήλικοι στο καθεστώς του ενήλικα και να μην τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου