Για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και για παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου κατά των διακρίσεων, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο εκδίκασε την Πέμπτη την προσφυγή των πολιτικών προσφύγων Χάμο Φάοσι από τη Συρία και Μόνα Σάιντουν από τον Λίβανο, στους οποίους οι ελληνικές αρχές αρνούνται να χορηγήσουν επιδόματα.
Με προεδρεύοντα τον Κροάτη δικαστή Νίνα Βάζικ και συμμετέχοντες τον Έλληνα δικαστή Χρήστο Ροζάκη αλλά και τον Κύπριο Γιώργο Νικολάου, το Δικαστήριο, με επταμελή σύνθεση, αποφάσισε ομόφωνα ότι «η άρνηση χορήγησης κοινωνικών παροχών σε πολιτικούς πρόσφυγες είναι αντίθετη προς τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Σημειώνεται ότι οι οικογένειες των δύο πολιτικών προσφύγων είναι εγκατεστημένες νόμιμα στην Ελλάδα, έχοντας λάβει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα από το 1998 και 1995 αντίστοιχα. Όπως είχαν το δικαίωμα, ζήτησαν να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες κοινωνικές παροχές και τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ. Η άρνηση των ελληνικών αρχών να δώσουν τα επιδόματα –φτάνοντας μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας- στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι οι οικογένειες αυτές δεν είχαν την ελληνική ιθαγένεια ή την ιθαγένεια άλλης χώρας της ΕΕ και δεν ήταν πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής.
Με την απόφασή του ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε ως αστήρικτη αυτή τη συλλογιστική, υπενθυμίζοντας ότι η Σύμβαση της Γενεύης, για το καθεστώς των προσφύγων, στην οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέλος, απαιτεί τα κράτη να παρέχουν στους πρόσφυγες που διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά τους, την ίδια μεταχείριση όσον αφορά τη δημόσια βοήθεια προς τους υπηκόους τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας ή υπηκοότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου