Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΒΙΕΝΝΗ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Αναδημοσίευση από "Καθημερινή"

Στροφή προς τα δεξιά στην «Κόκκινη Βιέννη» ενδέχεται να σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας με υποψήφιο τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε μπορεί να αποσπάσει περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων στο παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 44% έως 47% και το Κόμμα της Ελευθερίας 22% έως 24%, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό του σε σύγκριση με το 15% των εκλογών του 2005. Επανέρχονται δηλαδή στην αρχική τους δύναμη της δεκαετίας του ’90.

Κατά τους αναλυτές, η άνοδος του Κόμματος της Ελευθερίας αντανακλά μια γενικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά των ψηφοφόρων στην Ευρώπη, όπου η έντονη ανησυχία που γεννούν η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων επηρεάζει την κάλπη, όπως μαρτυρούν η νίκη της άκρας Δεξιάς στη Σουηδία και την Ολλανδία. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χέουπλ, δημάρχου από το 1994, κινδυνεύουν να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα θα στραφούν για συνεργασία προς το Λαϊκό Κόμμα, που κατά τις προβλέψεις έρχεται τρίτο.

Τα δύο κόμματα μετέχουν στην παρούσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού. Το Κόμμα της Ελευθερίας με αρχηγό τον Γκεργκ Χάιντερ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008 σε αυτοκινητικό δυστύχημα, είχε σημειώσει επιτυχίες με σύνθημα την ξενοφοβία, τον ευρωσκεπτικισμό και τον φόβο που εμπνέει η παγκοσμιοποίηση. Εχει μετάσχει το 2000 και το 2006 σε κυβερνήσεις συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: