Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΜΙΑ ΑΜΠΟΥ ΤΖΑΜΑΛ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr
Συμπαραστάτες του Μουμία Αμπού Τζαμάλ διοργανώνουν κινητοποιήσεις συμπαράστασης σήμερα, ημέρα ακρόασης της υπόθεσής του ενώπιον δικαστηρίου της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Η ακρόαση θα ξεκινήσει στις 14.00 τοπική ώρα, με θέμα την καταδίκη του σε θάνατο, όπου δεν επιτρέπεται να παρουσιαστούν νέα στοιχεία, όπως έχει αποφασιστεί. Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες εφέσεων, η ισχυρή υποστήριξη δημοσιογράφου από τους πολίτες είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η εκτέλεσή του, σύμφωνα με τους διοργανωτές των σημερινών κινητοποιήσεων συμπαράστασης.
Πρόσφατες αποκαλύψεις πάντως από την ομάδα συνηγόρων του Μουμία Αμπού Τζαμάλ έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσουν περαιτέρω στο να αποδειχθεί η αθωότητά του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζαμάλ καταδικάστηκε σε θάνατο για την δολοφονία του αστυνομικού Ντάνιελ Φώλκνερ το 1981. Όταν συνελήφθη, ο Μουμία ήταν ένας βραβευμένος δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Σήμερα, αποτελεί το σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για απονομή δικαιοσύνης και την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Ακόμα, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, που του επέβαλε θανατική ποινή, αποκαλούνταν και «δήμιος», καθώς έχει επιβάλει τις περισσότερες θανατικές καταδίκες στις ΗΠΑ. Παράλληλα, σχεδόν όλοι οι ένορκοι αντικαταστάθηκαν, είτε γιατί δεν πίστευαν στην θανατική ποινή, είτε γιατί ήταν μαύροι.
Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, οι σφαίρες που σκότωσαν τον αστυνομικό από 44αρι. Αλλά το όπλο του Μουμία ήταν 38αρι. Ο ίδιος δεν είχε χρήματα για να πληρώσει δικηγόρο και το δικαστήριο διόρισε κάποιον που δεν είχε πείρα σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας. Έτσι, το παραπάνω στοιχείο αυτό δεν παρουσιάσθηκε στη δίκη – ανακαλύφθηκε από έμπειρους δικηγόρους που ανέλαβαν δωρεάν, πολλά χρόνια αργότερα, να σώσουν την ζωή του Τζαμάλ.
Επίσης, ο αστυνομικός Γκάρι Μπελ που ισχυρίζεται ότι άκουσε την ομολογία ξέχασε να την αναφέρει. Την... θυμήθηκε 2,5 μήνες μετά τον φόνο. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος σχεδίαζε επί χρόνια να σκοτώσει αστυνομικό. Επικαλέστηκε ένα άρθρο του Μουμία, που όταν ήταν 15 ετών έγραψε ότι ήταν οργανωμένος στους Μαύρους Πάνθηρες, μια ριζοσπαστική οργάνωση της μαύρης νεολαίας. Παρόμοια αποδεικτικά στοιχεία και η μαρτυρία μιας πόρνης που συνεργαζόταν με την αστυνομία, στάθηκαν αρκετά για να καταδικασθεί σε θάνατο.
Κάθε φορά που ο κυβερνήτης της πολιτείας ορίζει την ημέρα εκτέλεσής του, αυτή αναβάλλεται εξαιτίας των αντιδράσεων στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: