Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Την περασμένη Κυριακή 20 /11 και για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η επαναπροώθηση προσφύγων από ελληνικό νησί κατευθείαν στην Τουρκία. Ενώ, δηλαδή, η διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι τώρα προέβλεπε τη μεταφορά των ατόμων κυρίως στον Έβρο και την είσοδό τους στην Τουρκία από τα σύνορα εκεί, τώρα η αστυνομία επιχείρησε να μεταφέρει πρόσφυγες κατευθείαν από τη Χίο στην Τουρκία. Πρόκειται για 32 άτομα, Ιρακινούς και Ιρανούς, μεταξύ αυτών τρεις οικογένειες και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, τα οποία και είχαν έρθει στη χώρα μας στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Συνελήφθησαν και μετά από μια περίοδο κράτησής τους, την Κυριακή η αστυνομία τους μετέφερε με πλοίο από το λιμάνι της Χίου στην τουρκική παραλιακή πόλη Δεκελί για απέλαση, προκειμένου στη συνέχεια να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους. «Οι πρόσφυγες, σε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους, μεταφέρθηκαν με χειροπέδες και χωρίς καν να ενημερωθούν που πηγαίνουν» καταγγέλει ο κ. Τσούχλης. Οι τουρκικές όμως αρχές εκεί αρνήθηκαν να τους δεχτούν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Χίο όπου και κρατούνται, οι άντρες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης και οι γυναίκες με τα παιδιά στο κέντρο κράτησης.
«Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο η Τουρκία αρνήθηκε να δεχτεί τα άτομα αυτά, αν και υποθέτουμε ότι πρόκειται για γραφειοκρατικό πρόβλημα είτε από την ελληνική είτε από την τουρκική πλευρά» είπε στο tvxs ο Δημήτρης Τσούχλης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες στη Χίο. «Η αστυνομία υποστηρίζει ότι υπήρξε προφορική συνεννόηση μεταξύ των δυο υπουργείων Εξωτερικών. Μάλλον, όμως, υπήρξε κάποιο λάθος στη συνεννόησή τους αυτή ή στη μεταβίβαση των εντολών στους αρμόδιους φορείς». Σημειώνεται ότι η ενέργεια αυτή της αστυνομίας έγινε στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία το 2001 (Ν. 3030/2002) και επικαιροποιήθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού. «Είναι όμως η πρώτη φορά που μεταφέρουμε ανθρώπους κατευθείαν από ελληνικό νησί στην Τουρκία, κάτι το οποίο δείχνει αναβάθμιση των σχέσεων, νέα συνεργασία κι ότι έχουν ανοίξει νέοι δρόμοι στη συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας στο θέμα αυτό.» «Πρόκειται για ανθρώπους που κινδυνεύουν σε περίπτωση απέλασής τους και επιστροφής τους στις χώρες καταγωγής τους, ενώ και τώρα βρίσκονται σε πάρα πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση» τόνισε ο κ. Τσούχλης.
Οι πρόσφυγες αυτοί, μας ενημέρωσε, δεν επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο στη χώρα μας, γνωρίζοντας και ότι οι πιθανότητες να τους δοθεί αυτό είναι ελάχιστες. «Απλά δεν επιθυμούν να εξαντλήσουν το δικαίωμά τους αυτό στην Ελλάδα.» Ο κ. Τσούχλης, καθώς και μέλη της επιτροπής δικηγόρων για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων προσπάθησε σήμερα να επισκεφθεί τους πρόσφυγες αυτούς, κάτι το οποίο όμως δεν τους επετράπη. Με την εξαίρεση των τριών οικογενειών, οι οποίες και θα αφεθούν ελεύθερες, οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα παραμείνουν υπό κράτηση στα κρατητήρια για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα. Πάντως, «είναι βέβαιο ότι η αστυνομία θα επιχειρήσει και πάλι την προώθησή τους στην Τουρκία».
Για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αστυνομία στις 4:00 μ.μ σήμερα, ενώ στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής θα προσπαθήσουν και πάλι να δουν τους πρόσφυγες που κρατούνται στα κρατητήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου